Zoeken

Vol-au-veggie

Ik ben behoorlijk zeker van mijn stuk, als het op recepten creëren aankomt. Smaken verschillen en een mens kan niet iedereen plezieren, maar ik ken mijn stijl en weet wat ik met Karola’s Kitchen voor ogen heb. Wel, ik kan je zeggen, een eigen vol-au-veggie maken, zou in de verste verte niet in me opgekomen zijn, als Bond Beter Leefmilieu me hier niet om gevraagd had. Een remake maken van echte vleesklassiekers, laat ik liever over aan veganistische of vegetarische bloggers. Ik mag dan al meer dan 25 jaar geen vlees en gevogelte eten, noch bereiden, toch zie ik mezelf níét als vegetarische kok. Ik kook namelijk voor iedereen, voor het hele gezin, van vegan tienerdochter tot carnivorische schoonvader. Ik hoop oprecht om iedereen mee te krijgen met mijn groenterijke keuken (die heel toevallig nooit vlees bevat). En aan jullie fijne reacties te zien, blijkt dat dat ook goed lukt. Dank jullie wel daarvoor trouwens. Want het testpubliek hier thuis is klein tot minuscuul. Jullie bevestiging en eventuele opmerkingen geven me zelfvertrouwen en richting.

De vraag van Bond Beter Leefmilieu om een plantaardige versie van vol-au-vent te creëren, viel samen met een onverklaarbare en verrassende goesting die ik al een week of twee voelde. Goesting in vol-au-vent. Ik. Zweer. Het. Dus ik nam de uitdaging met plezier aan. Een mens moet al eens uit zijn comfortzone durven treden, nietwaar? Ook al betekent dat misschien dat je op je bek zult gaan. Want in alle eerlijkheid: ik heb er absoluut geen idee van of deze vol-au-veggie bij iedereen in de smaak zal vallen. Ik vond ‘m razend lekker en ik heb enorm genoten van de texturen en smaken die hier anders nooit op tafel verschijnen. Maar ik heb werkelijk geen enkel ijkpunt. Niet alleen omdat het al eeuwen geleden lijkt dat ik nog een ‘echt’ videetje at, ik heb in al mijn vegetarische jaren ook nog geen enkele plantaardige variant geproefd. En dat maakt me dus best wat zenuwachtig. Want, ook al ben ik ervan overtuigd dat dit een heerlijk gerecht is, het is ook één van de vele recepten out there en op die ongevraagde competitie was ik precies toch niet helemaal voorbereid 😀

Ik ben voluit voor de vol-au-veggie gegaan, met het maken van een roux en alles! Maar voor het bladerdeeghapje en de frietjes koos ik toch voor een groente-alternatief. Uiteraard doe je hiermee helemaal wat je zelf wilt. Misschien vind je het doodzonde dat ik het bladerdeegje achterwege liet, maar ik vond het geweldig lekker met de verfrissende courgette erbij. Vol-au-veggie is door de witte saus best zwaar van smaak. Dit combineert naar mijn mening dus echt super met de zachte, vochtrijke courgette. Uiteraard gingen er ook allerlei groenten in de vol-au-veggie zelf: prei, knolselder, champignons en oesterzwammen. Deze smaken passen supergoed samen en bovendien krijg je zo een waaier aan texturen. Ik voegde ook rijkelijk citroen en peterselie toe: een echte must, vind ik! Het brengt alle andere ingrediënten perfect in balans. Smakelijk!

Bovenaanzicht een zwart bord met vol-au-veggie en pastinaakfrietjes. Daarnaast een kommetje met citroenpartjes.

Vol-au-veggie

Deze vol-au veggie zit bomvol groenten, heeft een rijke smaak en veel variatie in textuur. Een echte Vlaamse klassieker maar dan volledig plantaardig. Heerlijk comfortfood voor de hele familie!
Je vindt dit recept ook in mijn boek Het kookboek, op p. 110.
4.92 van 12 stemmen
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor erbij

  • 4 kleine pastinaken (of (oven)frietjes of aardappelpuree of ...)
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1 dikke courgette (of 2 bolletjescourgettes of 2 bladerdeeg koninginnenhapjes)
  • olijfolie
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de vol-au-veggie

  • 250 g kleine witte of bruine champignons
  • 250 g oesterzwammen
  • 1 prei
  • 1/4 knolselder (zie tips wat je met de overschot kan doen - of 1 extra prei)
  • olijfolie
  • 1 bakje vegan "kip"stukjes
  • 30 g (plantaardige) bakboter
  • 30 g bloem (je kan boekweitbloem of andere glutenvrije bloem gebruiken als je het glutenvrij wil houden)
  • 400 ml water
  • 1/2 tl Herbamare kruidenzout (of ander zout - meer of minder naar smaak)
  • een ruime hoeveelheid versgeraspte nootmuskaat
  • 4 el (plantaardige) room
  • het sap van 1/4 citroen (of meer naar smaak)
  • een grote handvol verse peterselie, fijngehakt (of 1 volle el diepvriespeterselie)
  • versgemalen zwarte peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schrob de pastinaken schoon, dep goed droog en snijd in frietjes. Verspreid ze op een bakplaat en besprenkel met 2 theelepels olijfolie. Strooi er de kurkuma overheen en kruid met peper en zout. Schep goed om en verdeel de pastinaakfrietjes zodat ze niet op elkaar gestapeld liggen. Zet opzij.
  • Snijd de courgette in 4 stukken en hol elk stuk uit met behulp van een koffielepeltje, zodat je 4 “kommetjes” krijgt. Laat dus telkens een laagje van het vruchtvlees zitten als bodem. (Gooi het vruchtvlees niet weg! Je kan het invriezen en toevoegen aan om het even welke soep.) Gebruik je handen om de courgettekommetjes in te wrijven met wat olijfolie, peper en zout. Plaats ze met de opening naar beneden in een ovenschaaltje. Zet opzij.
  • Bereid de groenten voor de vol-au-veggie voor: borstel de champignons schoon en snijd ze in kwarten (de kleintjes kan je heel laten of in twee snijden), scheur de oesterzwammen in reepjes, snijd de prei in de lengte in vier en vervolgens in fijne reepjes, snijd de knolselder in kleine blokjes.
  • Plaats de pastinaakfrietjes en courgette in de oven gedurende 20 minuten.
  • Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote kookpot en stoof knolselder, prei, champignons en oesterzwammen op een laag vuur, gedurende 10 minuten, tot ze helemaal zacht zijn. Roer hierbij regelmatig om en zet het deksel tussendoor op de pot. Voeg indien nodig een klein beetje water toe, als de groenten te droog zouden worden.
  • Scheur intussen de grootste stukken “kip” in kleinere reepjes. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de stukjes enkele minuten aan beide kanten, tot ze goudbruin kleuren. Laat de “kip” met rust tijdens het bakken en schep de stukjes pas om wanneer er zich een gouden korstje vormt. (Als je te vroeg begint de prutsen, zal de “kip” veel feller kleven aan de pan. Als je wacht tot er zich een korstje vormt, komen de stukjes vlot los.)
  • Breng intussen 500 ml water aan de kook in een waterkoker. (Bij voorkeur. Je kan ook met warm water uit de kraan werken, als je geen waterkoker hebt.)
  • Als de groenten gaar zijn en de “kip” gebakken is, draai het vuur onder de “kip” dan uit en stort alle groenten bij de “kip”. Maak de kookpot waarin de groenten zaten hierbij zo goed mogelijk leeg. Zet hem terug op het vuur en smelt de (plantaardige) boter in de kookpot, op een laag vuur. Strooi geleidelijk aan de bloem bij de boter, terwijl je met een spatel beiden mengt. Laat het mengsel nog een paar minuten bakken nadat alle bloem werd opgenomen door de boter. (Zo verdwijnt de bloemsmaak.) Blijf hierbij voortdurend roeren. Schenk ongeveer de helft van het water in deeltjes, geleidelijk aan bij deze roux, terwijl het vuur aan blijft staan en je voortdurend blijft roeren. Gebruik een klopper in plaats van een spatel als je teveel klontertjes zou krijgen en klop tot je een gladde saus bekomt. Laat het vuur nog steeds op een lage stand aanstaan.
  • Voeg 1/2 theelepel kruidenzout, een flinke hoeveelheid versgeraspte nootmuskaat, de (plantaardige) room en voldoende versgemalen zwarte peper bij de saus. Roer om tot de ingrediënten goed vermengd zijn en leng de saus aan met water tot deze de gewenste dikte heeft. (Ook later in het recept kan je de saus nog aanlengen of laten doorkoken om tot de gewenste dikte te komen, dus geen zorgen als je niet zeker bent dat het helemaal goed zit.) Voeg het sap van 1/4 citroen bij de saus, terwijl je deze omroert. Schep tot slot de peterselie door de saus. Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper en/of citroensap.
  • Schep de groenten en “kip” door de saus tot alles goed vermengd is. Voeg indien nodig wat extra water toe om tot een smeuïge vol-au-veggie te komen. Serveer de vol-au-veggie in de courgettekommetjes, samen met de pastinaakfrietjes.
Trefwoord vegan, glutenvrij, lactosevrij

Vol-au-veggie: tips & tricks

Denk je na het lezen van dit recept: ‘ WAT? WAT? WAAAAAAT???’ omdat mijn vol-au-veggie geen gehaktballetjes bevat? Voeg er dan gerust zelf toe, bijvoorbeeld op basis van het Delhaize vegan gehakt.

Weet je niet wat gedaan met de overige knolselder, dan zijn hier enkele receptideetjes:

De borden in deze styling zijn van Serax, uit de Pure collectie. Het bestek is van bij Dille&Kamille.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu –

135 reacties

  1. 5 sterren
    Was al een heel tijdje geleden dat ik het recept gemaakt had. Maar amai opnieuw zo smaakvol, en een grote hit bij myn champignons liefhebbers van kindjes. Zelf vooral fan van de combo van de citroen in de saus + hoe fluweelzacht de saus is.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!