Search

Asperges en rucola met Parmezaan en ei in de oven

Een quiche zonder bladerdeeg?! Ik garandeer je dat je het geen seconde zal missen in deze smakelijke quiche-like ovenschotel!
asperges en rucola met parmezaan en ei in de oven (640x434)
Ingrediënten voor één grote eter:

500 g witte asperges
3 lente-uitjes, in ringetjes
2 handenvol rucola
40 g Parmezaan, grof geraspt
1 volledig ei en 1 eiwit
2 el soja light room
2 tl kappertjes
½ tl olijfolie
1 el verse bladpeterselie, grof gehakt
peper en zout

Bereiding:

  1. Verhit de oven voor op 180°C.
  2. Schil de asperges met een dunschiller en breek de uiteinden eraf (zie tips). Snijd de toppen eraf (zo’n 5 cm van de bovenzijde) en snijd de rest in stukken van 3 cm. Breng wat water aan de kook en voeg de asperges toe. Kook ze 3 minuten en laat ze vervolgens goed uitlekken.
  3. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de lente-uitjes in een 5-tal minuten gaar. Voeg vervolgens de asperges toe en draai het vuur hoger. De bedoeling is dat het overtollige vocht zo snel mogelijk verdampt, niet dat de asperges verder garen. Kruid goed met peper en zout.
  4. Draai het vuur uit, scheur de rucola grofweg in stukken en meng samen met kappertjes onder de asperges. Schep het groentemengsel in een ovenschaal.
  5. Klop de eieren los met de room en de helft van de Parmezaan. Giet dit over de groenten en verdeel het ei over de asperges door alles voorzichtig met een vork om te scheppen.
  6. Verdeel de rest van de Parmezaan over de schotel en zet 30 minuten in de oven.
  7. Bestrooi met de peterselie.

Tip:

Ik gebruik 500 g asperges voor mij alleen. Als je dit recept echter voor 2 of 4 of meer personen maakt, dan wordt het al snel een kostelijke zaak natuurlijk, met al dat “witte goud”. Voeg dan gerust een andere groente toe, zoals voorgekookte broccoliroosjes bijvoorbeeld.

Klik hier om een asperge-schil-instructiefilmpje te zien. Ik spreek altijd van het “breken” van de asperges in mijn recepten en hier zie je goed wat ik daar dus juist mee bedoel. Ik moet wel zeggen dat ik deze breektechniek ook voor witte asperges toepas en niet alleen voor de groene (zoals in het filmpje). Je houdt wel minder asperge over dan, maar ik vind het “veiliger”. Alle taaie delen zijn dan zeker weg! Vooral als ik voor bezoek kook, wijk ik daarom niet af van de breekmethode. Zijn er ergere dingen in het leven dan gasten die klagen over draderige asperges?? Ah. Ik dacht het ook niet.

Gooi het asperge-afval niet weg! Je kan er een heerlijk soepje van maken. Klik hier om mijn asperge-to-the-rescue soep recept te bekijken.

Eén reactie

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!