Search

Broccoli en bloemkool met ei en feta

Vergeet de small talk, groot nieuws deze keer: ik heb een nieuwe oven! De handigste, meest precieze en grootste (althans voor een basiskeukennis van 60 cm) die er bestaat! Of dat officieel zo is, durf ik niet te zeggen. Het voelt in elk geval wel zo 🙂 Yes, I’m a happy camper!

Zijaanzicht foto van mijn witte keuken met oven en kookplaatEnkele weken geleden werd hier een Miele-oven geïnstalleerd. Het duurde een hele tijd voor ik de knoop doorhakte, want het aanbod aan gewone en combi-(micro/oven, stoom/oven, micro/stoom/oven)ovens is zo ontzettend groot, dat ik goed op een rijtje wou hebben wat er voor mij persoonlijk het belangrijkste is. En zo kwam ik , dankzij de goede hulp van de Miele-mensen, bij dit model terecht, de H 7660 BP. Na laaaaaang wikken en wegen, werd het uiteindelijk dus geen combi-stoomoven. Er waren drie factoren die voor mij de doorslag gaven: de inhoud, de maximumtemperatuur en de pyrolysefunctie.

De inhoud van mijn nieuwe oven is 76 liter. Groot dus! En dat merk ik echt: er kunnen meer groenten en grotere hoeveelheden granola of koekjes op de bakplaten. De hoge maximumtemperatuur van 280 °C was voor mij een ander pluspunt ten opzicht van een combi-stoomoven, die je maximaal tot 225 °C kan verwarmen. Roosteren op hoge temperaturen (230 – 240°C) geeft een unieke smaak en textuur aan groenten. Het is iets dat ik vaker doe dan stomen, dus voor mij was ook dat een belangrijk punt. En dan de derde, mogelijks belangrijkste dooslaggevende factor: de pyrolysefunctie! Met een uitroepteken. Of twee of drie, als het even kan, want vertaald betekent pyrolyse ‘ontleden met vuur’. En wat er dan precies ontleed wordt? Vuil! Vet, etensresten, aangekoekte ondefinieerbare zaken… Noem maar op. Tijdens het pyrolyseproces wordt het vuil op zo’n hoge temperatuur verwarmd (400 °C), dat het verbrandt en er niets meer overblijft, behalve wat op te vegen as. Naast het feit dat dit geweldig praktisch en tijdsbesparend is, is het ook voordelig, gezonder en beter voor het milieu. Dankzij de pyrolysefunctie bespaar je namelijk een hoop chemische schoonmaakmiddelen, die je anders zou moeten inschakelen om aangekoekt vet en vuil te verwijderen. De pyrolysefunctie verbruikt niet veel energie en er hangt ook geen verbrande geur in je huis. Wie kan hier nu geen fan van zijn?

Jouw prioriteitenlijstje en jouw keuken zien er mogelijks helemaal anders uit dan de mijne. Als je op zoek bent naar een nieuwe oven, kan je alvast zelf wat zoeken via de ovenwegwijzer van Miele. En ga zeker ook eens langs voor een gesprek. Ik wist vrij goed wat er voor mij écht belangrijk was en wat minder en dat heb ik dan ook min of meer opgedreund tegen iemand van Miele die me uiteindelijk nog zo’n drie ovens gaf om uit te kiezen. By far mijn favoriete manier om te shoppen: heerlijk efficiënt 😀
Zijaanzicht: overschotel broccoli en bloemkool met ei en feta
Ik vergat het fijnste aspect van een goede oven nog te benadrukken: je kan er heerlijk eten mee maken 🙂 En dat deed ik dus ook voor jullie. Deze ovenschotel voelt al wat zomers aan, maar geeft je toch ook de comfort en verzadiging die we in dit tussenseizoen allemaal kunnen gebruiken. De groenten zijn eenvoudig: broccoli, bloemkool, rode ui en tomaat, net als de andere ingrediënten. Maar door wat te spelen met de bereidingswijze en door overvloedig gedroogde en verse kruiden te gebruiken wordt dit gerecht een echte smaakexplosie. De feta zorgt voor lekkere, zoute accenten en het brood geeft extra textuur. Geen must, maar wel een aanrader 😉 Smakelijk!
Bovenaanzicht: rechts ovenschotel broccoli en bloemkool met ei en feta op een houten tafel links bestek en een groene salade

Broccoli en bloemkool met ei en feta

Ovenschotel boordevol groenten met lekkere stukjes zoute feta en knapperige broodkrokantjes
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 rode uien
  • 2 tl + 1 el olijfolie
  • 1 tl + 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl +1/2 tl gedroogde tijm
  • 2 tomaten
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • een dikke teen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 tl fijn keukenzout
  • 1 broccoli
  • 1/2 kleine bloemkool
  • 5 biologische eieren
  • 5 el (plantaardige) room
  • 1 sneetje (ca. 25 g) oud brood (optioneel)
  • 1 grote handvol bladpeterselie
  • 1 handvol basilicum
  • 50 g feta
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij (optioneel)

  • gemengde groene sla

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 °C, in heteluchtstand.
  • Snijd de uien in partjes en schep ze in een ovenschotel om met 2 theelepels olijfolie, 1 theelepel balsamicoazijn, ½ theelepel tijm en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de uien over de schotel en plaats 20 minuten in de oven.
  • Snijd de tomaten in partjes en doe ze in een kommetje met 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel gedroogde basilicum en wat versgemalen zwarte peper en zeezout. Schep om en zet opzij.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Breng water aan de kook, voeg zo’n ½ theelepel fijn zout toe, 3 laurierblaadjes en de gesneden look. Snijd de broccoli en bloemkool in kleine roosjes. Kook de roosjes zo’n 4 minuten, giet af en laat goed uitlekken.
  • Klop de eieren los met de room, ½ theelepel gedroogde tijm, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Scheur het brood in stukjes en voeg bij de eieren. Zet opzij.
  • Hak de bladpeterselie en basilicum grof.
  • Haal de rode ui uit de oven (zet de oven niet uit) en doe de broccoli- en bloemkoolroosjes erbij, de tomatenpartjes en al het bijhorende vocht en de verse kruiden. Schep om en verspreid alle groenten opnieuw over de ovenschaal. Schenk het eimengsel eroverheen en schik de broodstukjes indien nodig wat meer verspreid over de schotel. Verkruimel de feta eroverheen en plaats 25 min in de oven op 180 °C.
Trefwoord glutenvrij, veggie, lactosevrij, Ovenschotel

 

Broccoli en bloemkool met ei en feta: tips & tricks:

Wil je deze schotel op voorhand maken, bereid de groenten en het eimengsel dan volledig volgens het recept, maar giet het ei nog niet bij de groenten. Doe dit vlak voor je het in de oven plaats. Het ei en het brood worden anders bij het opwarmen wat taai en minder fluffy.

Het brood is optioneel. Behalve als je wat oud stokbrood of zo’n echte pistolet van bij de bakker hebt liggen, dan is het een MUST! Ik maakte deze schotel namelijk ook al met een in stukken gescheurde, dagoude pistolet en de fluffy, puffy wolkjes van ei en brood die je dan krijgt, zijn overheerlijk! Toch besloot ik om in de ingrediëntenlijst van dit recept gewoon ‘oud brood’ aan te raden, omdat iedereen wel oud brood heeft liggen en er veel te veel van wordt weggegooid. Ik verzin dit niet: brood is het meest weggegooide voedingsmiddel (zie het hoofdstuk Goed bewaren in mijn tweede boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond) dus ga alsjeblieft niet speciaal brood kopen voor dit gerecht 😉

Je kan de feta gerust vervangen door een restje van een andere kaas. Brie past hier bijvoorbeeld ook goed bij. Wil je de feta helemaal weglaten, voeg dan in de plaats wat zongedroogde tomaatjes toe om toch die scherpe, zoute accenten niet te verliezen.

Geen kaas en geen ei? Geen probleem 🙂 Maak de groenten verder helemaal volgens het recept, voeg zongedroogde tomaatjes toe en serveer er een stukje zalm bij. Heeeeeerlijk combinatie!

De ovenschaal is er één van de Serax Merci-collectie. In deze kleur is hij niet meer verkrijgbaar maar wel in het donkerblauw.

Voor wie het zich zou afvragen: de combistoomoven die ik op het oog had, maar die uiteindelijk het onderspit moest delven is de Miele DGC 7460.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Miele en bevat affiliate links.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, 
anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

108 reacties

  1. Dag Karolien, ik heb mezelf je boek onder de kerstboom cadeau gedaan. Ik zoek, ik worstel… de eeuwige strijd noemde ik het tot nu toe. Eten, mijn gewicht… Het is tot nu toe ‘alles of niets’ geweest. Ik probeerde veel zaken uit: diëten, voedingsgroepen schrappen,… Met succes vaak maar ik hou niet vol. Ik las je verhaal… Wat herkenbaar! Je enthousiasme, gedrevenheid en onderbouwde mening triggerden mij. Ik word instant blij van wat allemaal kan! Gisteren deze schotel gemaakt. H.e.e.r.l.i.j.k! Ik snuister straks door de ontbijtalternatieven. Ik lees niet altijd hoeveelheden die je mag eten van bv. het bananenbrood of is dat iets wat ik moet lossen ;)? Phoe! a way to go maar ik probeer…

    1. Hey Lies, wat een fijn berichtje!!! Het doet me plezier dat jij terug plezier krijgt in eten 🙂 Eten hoeft geen strijd te zijn. Wel integendeel, het is een feest!
      De hoeveelheden moet je inderdaad zelf aanvoelen. Ik zou het dus niet loslaten noemen maar wel gewoon oplettend zijn naar je behoeftes. Voel je je onverzadigd dan neem je gewoon meer. Je kan ook bijvoorbeeld het bananenbrood combineren met fruit en yoghurt. Of met een smoothie. Doe wat goed voelt, wat jou verzadigt (anders krijg je vroeg of laat toch een eetbui en dan ben je verder af) én wat je lekker vindt!

  2. Hoi Karolien, net jouw ovenschotel klaar gemaakt en mijn man vond het 5 sterren waard 😊. Kan het precies alleen niet meer terug vinden waar ik deze score kan ingeven? We hadden nog wel wat over, verwarmen we het restje best terug in de oven of toch in de microgolfoven of wat zou je ons aanraden?
    Aangezien het onze eerste ervaring is met jouw recepten hadden we er een stukje vis bij gemaakt maar die is helemaal overbodig. Wel zouden we er misschien in de toekomst wat spekblokjes willen onder proberen, bakken we die dan best op voorhand al even op of beter rauw mee in de ovenschotel?

    1. Hey Shana, super dat het jullie gesmaakt heeft!! 🙂 Heel erg lief dat je een 5-sterren score wil geven, maar bij de oudere recepten staat die functie (nog) niet, dus heel begrijpelijk dat je die niet vond 😉 Normaal gezien staan de sterren boven het vak om een reactie na te laten, dus dan kan je dat steeds in één klap doen!
      Een restje kan je gerust in de microgolfoven opwarmen hoor. Vers is het sowieso wel lekkerder, dat heb je vaak met ei.
      Met spekblokjes heb ik geen ervaring (ik heb ze nog nooit in mijn leven klaargemaakt, want ik ben al vegetariër sinds ik kind ben), maar ik zou denken van die op voorhand toch heel even aan te bakken? (Als er mensen meelezen die dit anders zouden aanpakken of al geprobeerd hebben: geef gerust jullie mening :))
      Nog heel veel kook- en vooral eetplezier!! 🙂

  3. Eerste keer dat ik iets post, maar zeker niet eerste recept dat ik probeer. En weeral super lekker! En bonus voor mij super goed te combineren met mijn weight watchers programma. Zo wordt diëten synoniem met van leven genieten. Heb deze keer wel al onmiddellijk geëxperimenteerd door wat er maar in huis was: room en verse basilicum vervangen door kokosmelk light en koriander!
    Karolien, echt super bedankt voor jouw recepten, inspiratie en boeken (er lagen er twee gesigneerd onder de boom voor mij). Voor de kook filmliefhebbers: ik denk dat ik eens een ‘Julia’ ga doen maar dan een ‘Karola’.
    Tascha

  4. Dit heel smakelijke en makkelijke recept komt bij ons maandelijks wel eens op tafel. Om de een of andere onbegrijpelijke reden vindt mijn man de stukjes brood erin niet lekker – maar niet getreurd: een restje gekookte aardappelen of pasta erbij, en iedereen content! Meestal hebben we ook nog wat over, en dat gaat de dag erna een paar minuten de microgolfoven in voor een prima lunch.

  5. Deze stond al lang op mijn “must try” lijst en deze week is het eindelijk gelukt! En wat een heerlijk gerechtje! Super snel klaar (handig op drukke weekdagen) en de perfecte hoeveelheid voor ons! Deze gaat hier zeker nog vaker op tafel komen te staan! Dankjewel voor de kookinspiratie, je recepten zijn keer op keer een schot in de roos!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!