Search

Courgettelasagne met paprika en feta

‘Beste Karolien
Mijn stiefdochter is voor zo lang ik haar ken een “moeilijke eter” die altijd iets op haar bord moet laten liggen en groenten verafschuwt. Ze is echter ook een echte tiener die toch wel belang hecht aan uiterlijk en gezond leven (niet evident wanneer je eigenlijk alleen ongezonde dingen lekker vindt). We hebben daarom deze week je aubergine-lasagne klaargemaakt (met extra worteltjes). Voor het eerst in al die jaren was haar bord leeg!!! Ze heeft echt genoten van het eten. Dank u wel!! Je weet niet hoe blij me dit maakt. Ze gaf zelfs het compliment dat het lekkerder is dan “echte lasagne”!’

Dit berichtje vond ik onlangs in mijn mailbox en ik kreeg er zowaar wat vochtige oogjes van. Hiervoor ben ik met Karola’s Kitchen begonnen. Zoiets lezen maakt mij gelukkig. En geen enkel fancy bloggers-evenement of -cadeau kan dit ook maar enigszins overtreffen. Dit is waarvoor ik doe wat ik doe.

Daarom, voor alle moeilijke eters, optimistische koks die hun kroost willen meekrijgen, doorwinterde groentefans en moedige avonturiers die hun eerste stapjes richting een gezonde of veggie levensstijl zetten: deze courgettelasagne met paprika en feta. Want het is een mooie dag vandaag.

Zijaanzicht: donker bord met courgettelasagne met paprika en feta met rucola

Courgettelasagne met paprika en feta

Een heel toegankelijke lasagne voor de 'meer kritische eter' die toch bomvol groenten zit.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 courgetten
  • 1 el olijfolie
  • 40 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • 2 handen vol rucola (of sla naar keuze)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de tomatensaus

  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl gedroogde rozemarijn
  • een snuifje chilivlokken of enkele druppels Tabasco
  • 1 tl olijfolie

Voor de vulling

  • 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes
  • 2 gele paprika's, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in kleine blokjes
  • 12 zwarte olijven, in ringetjes (zie tips)
  • 75 g feta, in kleine blokjes
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de courgette dwars in twee en snijd elke helft vervolgens in de lengte in plakken van maximum een halve centimeter dik. Bestrijk de courgetteplakken met de olijfolie (ik gebruik mijn handen hiervoor), leg ze verspreid op een rooster en plaats ze 20 minuten in de oven. (Zet de oven niet uit!)
  • Verhit 1 tl olijfolie in een kookpot en roerbak de ui hierin, tot deze glazig en gaar is. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en -puree, 1/2 theelepel oregano, 1/2 theelepel basilicum, 1/4 theelepel rozemarijn, chilivlokken of Tabasco en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Laat de tomatensaus 5 tot 10 minuten verder sudderen en zet opzij.
  • Laat 1 tl olijfolie heet worden in een pan en roerbak de paprikablokjes in 10 minuten gaar. Breng op smaak met 1/2 theelepel oregano en 1/2 theelepel basilicum, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en olijven en zet opzij. Schep er, vlak voor het samenstellen van de lasagne, de feta doorheen.
  • Tijd om de lasagnes op te bouwen! Ik kies ervoor om twee aparte lasagnes te maken, omdat dit veel makkelijker en vooral mooier opschept. Per lasagne start je met twee courgetteplakjes, verdeel daarover wat tomatensaus en leg hierop opnieuw twee plakken courgette, maar nu in de tegengestelde richting. Dan komt er wat van het paprika-feta-mengsel op en opnieuw twee plakjes courgette (leg deze weer in de tegengestelde richting dan de vorige laag – gelijklopend met de eerste laag dus). Dan weer tomatensaus, dan weer plakken courgette en ga zo maar door. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas bovenop de eindlaag (ik eindig met tomatensaus, maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit). Plaats nu nog 20 minuten in de oven.
  • Schep de lasagnes voorzichtig op de borden en serveer met een handvol rucola of een frisse, groene salade.
Trefwoord Vegetarisch, glutenvrij, veggie, Ovenschotel

Courgettelasagne met paprika en feta: tips & tricks

Ik gebruik zwarte olijven uit blik. Maar je kan elk type gebruiken dat je lekker vindt. Let wel op met het toevoegen van zout. Sommige soorten zijn namelijk al erg gezouten! Als je geen olijven lust, laat ze dan weg.

Ik maakte al eerder groente-lasagnes. Ze behoren beide tot de meest succesvolle Karola’s Kitchen-recepten, dus neem zeker een kijkje, via onderstaande links:

35 reacties

  1. Door onze vegetarische zoon, ben ik steeds op zoek naar recepten die ook bij de vleeseters onder ons in de smaak vallen en dit is zo’n topper! Dank je wel.
    Al een paar keer gemaakt en altijd lekker, ook met gegrilde halloumi-blokjes in plaats van de feta.

  2. Ooh dit was zo lekker! Blij dat ik dubbele porties gemaakt heb en er morgen nog es van kan genieten. En tijdens het laagjes maken tussendoor nog rap de Karola Smacks in de oven, dus lekker ontbijt morgen ook! Een topdag in coronatijden als eten het hoogtepunt van de dag is! Dankjewel daarvoor!?

  3. Dag Karolien,

    planning om morgen deze lasagne te maken. Worden de courgetteplakken voldoende gaar zonder ze eerst in de oven te doen zoals bij de lasagne met de champignons (welke trouwens ooooooooooooverheerlijk is!!) 🙂
    Groetjes,
    Valeska

  4. Echt heel erg lekker, ga ik nog maken! Te beginnen met morgen haha, ik heb dubbele vulling gemaakt en er ook wat champignons aan toegevoegd voor mijn man. Het stapelt echt heel makkelijk en blijft mooi staan! En gaartijden zijn perfect, love it!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!