Search

Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje

Ik rooster, jij roostert, wij roosteren. Of beter gezegd: de oven roostert, want behalve wat gehak vraagt deze keukentechniek amper werk. Groenten roosteren vind ik dan ook by far de beste aanpak wanneer het allemaal niet teveel tijd en moeite mag kosten. Alles op een bakplaat de oven in en het werk zit er min of meer op. Bakpapier, aluminiumfolie, siliconen bakmatjes of ovenschotels… ik gebruik ze eigenlijk nooit voor het roosteren van groenten. Alles gaat rechtstreeks op de bakplaat, terwijl ik het snij- en hakwerk verricht. Door de ingrediënten goed om te scheppen met een bescheiden hoeveelheid olie, hoef je de plaat niet eens in te vetten. Het metaal verdeelt de warmte veel beter dan steen of kunststof en de groenten liggen maximaal verspreid zodat ze allen op hun best kunnen garen in plaats van eerder gestoomd te worden.

Deze kleurrijke salade is een maaltijd op zich, maar je kan ‘m heel eenvoudig nog wat extra geven. Ik eet er bijvoorbeeld graag nog een kleine groene salade bij, om de uitgesproken smaken van de geroosterde groenten te neutraliseren. Vervang ook eens één zoete aardappel door 125 g uitgelekte kikkererwten, die je tijdens de laatste 5 minuten baktijd toevoegt. Of gebruik pompoen in plaats van bataat. Opties legio!
Het kurkumasausje kwam tot stand tijdens “een beetje van dit en een beetje van dat”-moment en bevat daardoor een behoorlijk aantal ingrediënten. Maar het is in no time klaar en super lekker, dus laat je er zeker niet door afschrikken. Je vindt het hele lijstje gewoon bij een Turkse kruidenier of in de betere supermarkt. En als dat je toch allemaal wat teveel van het goede is, vervang het dan door… ketchup. Yes, I just said that. Ik verkies een ketchup met verminderd suikergehalte (zoals de Heinz Tomato Ketchup met 50% minder suiker) maar ook een gewone curry ketchup past er verrassend goed bij!

Zijaanzicht een witte kom met geroosterde salade met zoete aardappel en een kurkumasausje

Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje

Een kleurrijke voedzame en vullende salade met zoete aardappel en een heerlijk kurkumasausje
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Salade, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 1 rode paprika, zaden en zaadlijsten verwijderd, in hapklare stukken
  • 2 kleine rode uien, in halve ringen van zo'n 0,5 cm dikte
  • 2 tomaten, zaden en zaadlijsten verwijderd, in partjes
  • 2 el rijstolie of koolzaadolie (zie tips)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • een grote handvol verse peterselie, fijn gehakt
  • een grote handvol walnoten, grof gehakt
  • 8 half zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt

Voor het sausje (zie inleiding)

  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gewoon paprikapoeder
  • 1/2 tl harissa
  • 2 el tahini (sesampasta)
  • het sap van 1/2 citroen (of meer naar smaak)
  • 1 tl honing (of agave- of ahornsiroop als je het veganistisch wil houden)
  • 2 à 3 el water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Ontdoe de zoete aardappelen van eventuele donkere plekjes en schrob de schil schoon met een borsteltje of metaalsponsje. Halveer de knollen in lengte en snijd de helften in onregelmatige, hapklare stukken.
  • Schep de zoete aardappelen, paprika, broccoliroosjes en rode ui om met 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels olie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groentes over een bakplaat en plaats het mengsel 20 minuten in de oven. Schep het halverwege eens goed om. Verdeel na 20 minuten de tomaten over de andere groenten en plaats nogmaals 5 minuten in de oven.
  • Rooster intussen de walnoten enkele minuten in een droge pan en bereid het sausje. Verwarm 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel harissa en 2 eetlepels water in een pannetje tot je een homogeen mengsel bekomt. Zet het vuur laag en voeg ook de andere ingrediënten toe. Klop alles stevig door tot je een smeuïge saus hebt. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout en voeg eventueel wat extra water toe wanneer de textuur te vast is.
  • Schep de geroosterde groenten om met de peterselie en de helft van het sausje. Strooi er de walnoten overeen en serveer met de rest van de saus.
Trefwoord Vegetarisch, salade, vegan, glutenvrij, veggie

Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje: tips & tricks

Ik geef in dit recept de voorkeur aan rijstolie of hittebestendige koolzaadolie omdat deze een hoger rookpunt hebben dan olijfolie. Het rookpunt is de temperatuur waarbij een olie begint te ontbinden. Dat komt niet alleen de smaak niet ten goede, maar ook de kwaliteit: de olie wordt er onverteerbaar en zelfs toxisch door. Van zodra er oventemperaturen van boven de 180 °C –  200 °C nodig zijn, gebruik ik daarom liever geen olijfolie. Bepaalde merken kokosolie kunnen dienst doen, maar lees zeker steeds de verpakking na!

Heb je tahini over? Gebruik deze dan in de volgende recepten:

Als er al enige overschot zou zijn, neem dat restje dan zeker en vast mee als lunchpakket. Een kleurrijke en gezonde lunchpauze verzekerd!

16 reacties

    1. Superlekker gerechtje! Eentje om helemaal van op te laden 🤗

      Wel één vraagje: de gedroogde tomaatjes, doe je die mee in de oven met de gewone tomaten of dienen die louter ter afwerking? (Ik doe het tweede, maar met het recept te herlezen vroeg ik het me plots af)

  1. Beste Karolien

    Het is absoluut uit den boze koolzaadolie te verwarmen , laat staan dat het een hoger rookpunt zou hebben. De olie wordt toxisch bij het verwarmen. Ideaal voor vinaigrette maar niet om te verwarmen.

    Groetjes

    1. Dag Aline
      Mag ik vragen op welke bronnen jij je baseert? Pure koolzaadolie heeft in theorie wel degelijk een heel hoog rookpunt. Je reactie deed me nog wat verder opzoekingswerk doen en ik blijf van mijn standpunt overtuigd. Het is wél steeds belangrijk om het etiket te controleren, want afhankelijk van het merk is de koolzaadolie soms inderdaad niet geschikt om te verwarmen. Dat geldt trouwens ook voor kokosolie en zelfs olijfolie. Jammer genoeg moeten we de etiketten van producten dus nog steeds grondig bekijken…
      Groetjes
      Karolien

  2. Dit kurkumasausje is gewoon zalig. Ik zwier elke week eender wat ik nog in de koelkast liggen heb in de oven, en dan dit sausje erbij. Mmm, ik maak het in grote hoeveelheden ineens en heb het bijna altijd in de koelkast staan. Lekkerrrrrrr!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!