Noedels met champignons en paksoi

Champignons doen me altijd denken aan de herfst. Of aan Aziatische gerechten. Vandaag combineer ik beide in deze Noedels met champignons en paksoi: heerlijk comfortfood en lekker hartverwarmend dankzij de noedels en paddenstoelen, terwijl het zalige sausje op basis van sojasaus, gember en honing voor de onmiskenbare Aziatische smaken zorgt.

De Aziatische keuken

Ik heb al vaker verteld dat de Aziatische keuken, en dan in het bijzonder de Thaise en Vietnamese, tot mijn favorieten behoort. Van zowel mij als Pieterjan, wat ons vaak ook die richting uitstuurt als we op restaurant gaan. (Le Baan Thai in Gent is onze favoriet: de fijnste smaken en zoveel oog voor ingrediënten en afwerking!). Het is dan ook onvoorstelbaar dat het al meer dan 10 maanden geleden is dat ik nog eens een Aziatisch hoofdgerecht deelde, de Snelle misonoedels! Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Eén van de ingrediënten die dan uiteraard niet mag ontbreken is sojasaus. Kikkoman sojasaus is een basisingrediënt in mijn voorraadkast. Uniek en onmisbaar om die heerlijke umamismaak aan een gerecht toe te voegen. Daarnaast fungeert sojasaus ook als zout. Het is dan ook helemaal leuk dat Kikkoman mooie dispenserflesjes heeft in een handig en leuk design. Je ken ze net als zoutvaatjes op tafel kan zetten, zodat iedereen de maaltijd naar eigen wens op smaak kan brengen. Daar ben ik altijd fan van!

Groenten met noedels

Om helemaal correct te zijn zou ik dit gerecht beter dopen tot Champignons en paksoi met noedels, in plaats van het Noedels met champignons en paksoi te noemen. Zoals altijd zijn de groenten in de meerderheid. Ik eet graag pasta, noedels, aardappelen en van dat soort dingen; en deze producten hebben elk ook hun unieke, ontzettend voedzame eigenschappen. Maar een gerecht dat in hoofdzaak uit pasta, noedels of aardappelen bestaat, kan mij echt niet plezieren. Groenten geven zoveel smaak en maken een gerecht zo boeiend op vlak van textuur en kleur. De optimale verhouding ligt voor mij dan ook anders dan wat we gewoon zijn: groenten krijgen de hoofdrol!

Doe vooral helemaal je eigen ding met de hoeveelheden. Misschien heb je al eerdere recepten geprobeerd, zoals de Vis in roomsaus met prei en worteltjes of de Pasta met tomatensaus en cottagecheese en ontdekte je dat je ook wel fan bent van die ‘groenten-in-de-hoofdrol’-verhouding. Dan is het wellicht geen drempel om me ook in dit recept hierin te vertrouwen. Eén ding is zeker: in Karola’s Kitchen gaat niemand ooit met honger aan tafel 😉 Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –

Noedels met champignons en paksoi

Dit Aziatisch getinte gerecht heeft het allemaal. Zachte champignons, knapperige paksoi en komkommer, zijdezachte noedels en een heerlijk zoet-zout-zuur sausje. De pinda's zorgen voor een fijne crunch en het spiegeleitje brengt dit pittige gerecht perfect in evenwicht.
4.89 van 9 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Totale tijd 25 min
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 paksoi
  • 4 lente-uitjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 tl olijfolie + 1 el
  • 1 dikke teen knoflook
  • 250 g kleine bruine champignons (= kastanjechampignons)
  • 200 g oesterzwammen
  • 150 g shiitake
  • 120 g volkorennoedels

De saus

  • 4 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 el rijstazijn
  • 1/2 tl sriracha of een snuif chilipoeder of cayennepeper
  • 2 tl geroosterde sesamolie
  • 1/2 limoen het sap
  • 2 tl fijngeraspte verse gember

De afwerking

  • een grote handvol verse korianderblaadjes (optioneel)
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • 1 rode chilipeper in dunne ringetjes (optioneel)
  • een handvol geroosterde gezouten pinda's of 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 2 eieren
  • 2 tl olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de paksoi in dikke repen en de lente-uitjes in brede ringetjes (zowel het witte als het groene deel). Snijd de komkommer in de lengte in tweeën, schraap de zaadlijsten eruit met behulp van een koffielepeltjes en snijd de komkommer vervolgens in maantjes. Zet opzij.
  • Borstel de bruine champignons schoon en snijd ze in kwarten. Scheur de grootste oesterzwammen in repen (de kleine exemplaren kan je heel laten). Snijd de shiitake in plakjes. Zet opzij.
  • Verhit 2 theelepels olijfolie in een grote, brede pan. Bak de paksoi en lente-ui op een hoog vuur, gedurende 2 minuten. Pers er de knoflook bij, voeg de komkommer toe en kruid met versgemalen zwarte peper. Bak nogmaals 2 minuten.
  • Doe alle ingrediënten voor het sausje in een bokaaltje en schud tot een homogeen sausje. (Of roer alles in een kommetje.) Zet opzij.
  • Breng de gebakken paksoi en komkommer over op een bord. Verhit 1 el olijfolie in dezelfde pan en bak de bruine champignons oesterzwammen op een hoog vuur. Pruts niet met de champignons! Roer ze gewoon heel even om en laat ze vervolgens onaangeroerd goud bruin bakken. Voeg na enkele minuten de shiitake toe, roer om en laat de champignons nog even verder bakken op een hoog vuur.
  • Breng intussen water aan de kook en kook de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking (zie tips).
  • Stort het paksoi-komkommermengsel en het sausje bij de champignons en roer om. Schep er tot slot de noedels doorheen. Zet het vuur uit en plaats een deksel op de pan om alles warm te houden.
  • Bak de eieren in wat olijfolie tot spiegeleitjes. Zet intussen de toppings klaar (korianderblaadjes, lente-ui, chilipeper en pinda's).
  • Verdeel de noedel-groentemix over 2 borden, leg er een spiegelei bovenop en werk af met de toppings. Serveer meteen!

Noedels met champignons en paksoi: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Ook hier kan ik het sterk aanraden om met maatlepeltjes te werken. Je vindt ze via de link of op de pagina Mijn keuken must-haves.
  • Ik gebruik de Conimex volkorennoedels.
  • Hier koos ik voor een mengeling van bruine champignons en shiitake, wat dit gerecht wat duurder maakt. Gebruik gerust witte champignons voor een meer voordelige versie. De oesterzwammen zou ik dan weer niet vervangen, omdat die toch een unieke textuur hebben.
  • Voor wie nog nooit met paksoi gewerkt heeft: van deze groente gebruik je zowel het witte deel als de donkergroene bladeren! Enkel het taaie ‘poepje’ (waar de stelen samengehouden worden) snijd je weg.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik rijstnoedels in plaats van de volkorennoedels en tamari in plaats van sojasaus voor een glutenvrije versie.
  • Lactosevrij
    Dit gerecht is lactosevrij.
  • Vegan
    Bak wat gemarineerde tofublokjes en vegan kipstukjes bij dit gerecht in plaats van het spiegelei.
  • Andere aanpassingen
    • Bij dit gerecht past een gemarineerd eitje ook ontzettend goed. Je vindt de instructies hiervoor bij het recept voor de Snelle misonoedels. Het voordeel is dat je dan een pan uitspaart: je kan de eitjes vooraf koken en later diezelfde pot gebruiken om de noedels te bereiden.
    • Ik vind ei geweldig goed passen in dit gerecht: de zachte, subtiele smaak van zowel het eiwit en eigeel balanceren supermooi met de pittige umami van de saus. Wil je toch een alternatief, dan lijken scampi’s me ook wel passend.
    • Koriander kent voor- en tegenstanders. Als je geen fan bent, kan je eens op zoek gaan naar Thaise basilicum, te vinden in Aziatische speciaalzaken. Ontzettend lekker en zo uniek! Je kan de koriander uiteraard ook gewoon weglaten of vervangen door bladpeterselie.
    • Vraag me niet om de champignons in dit recept te vervangen 🙂

Vooraf bereiden en bewaren

Dit gerecht is niet ideaal om vooraf te bereiden. Persoonlijk vind ik dat de kwaliteit (de textuur en/of de kleur) van alle groenten die aan bod komen (gebakken champignons, paksoi en komkommer) echt achteruitgaan door ze te laten staan en opnieuw op te warmen. Uiteraard helemaal prima als het om een restje gaat! Maar toch minder fijn als het je hoofdmaaltijd betreft… Je kan wel het snijwerk vooraf doen en de gesneden groenten in opbergdoosjes in de koelkast bewaren. Ook het sausje kan je vooraf bereiden en klaarzetten.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

19 reacties

  1. Hey Karolien,
    Ik ga je niet vragen de champignons te vervangen :), maar heb je toevallig een andere optie voor de Paksoi? Want die vind ik niet overal.
    Bedankt alvast

  2. 5 sterren
    Ik ben niet vertrouwd met hoe de échte Aziatische keuken smaakt, maar ik vertrouw volledig op jouw smaak in recepten. Écht enorm lekker! Bedankt!
    Een vraagje die ik al lang wil stellen: normaal gezien bak ik de knoflook meteen aan als eerste, samen met ui (of in dit geval lente-ui en paksoi). Is er een bepaalde reden om, zoals jij het doet, pas later de knoflook te persen over de groenten? Alvast bedankt!

    1. Ja, ik doe dat inderdaad heel bewust. Knoflook bakt veel sneller aan dan ui en dan wordt hij wat bitter. Ik laat de ui dus eerst gaar worden en dan voeg ik de knolfook meestal toe samen met/vlak na de andere groenten 🙂

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!