Pastinaak, witloof en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten

Dat je met slechts heel weinig moeite en enkele ingrediënten een overheerlijke smaakbom kan maken, daar hoop ik jullie altijd wel een beetje van te overtuigen. Als dat met dit gerechtje niet lukt, dan zal het echter nooit lukken, vrees ik 😀 Een paar handelingen, een beetje wachttijd en… hemelse, zoete en hartige smaken om bij weg te smelten. Lekker winters en gezellig en meteen ook gebombardeerd tot mijn nieuwe lievelingseten. Lekker vullend door de pastinaak. Met stukjes peer die  een zoet accent aan dit gerecht en de bittere, pittige blauwe kaas en witloof in evenwicht brengen. Geniet van dit smaakvolle, hartverwarmende en mooie gerecht!

Karola's Kitchen - witloof, pastinaak en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten

Ingrediënten voor één grote eter:

2 stronkjes witloof
2 dunne pastinaken (zie tip)
1 langwerpige peer (Conference bijvoorbeeld)
de blaadjes van 1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
een handvol bladpeterselie, grof gehakt
50 g blauwe kaas, zoals Bleu d’Auvergne (zacht) of Roquefort (scherper)
een handvol hazelnoten, grof gehakt
1 el ahornsiroop, (optioneel, naar eigen smaak)
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de witloofstronkjes in de lengte in vier en verwijder de harde, bittere kern en eventueel de buitenste blaadjes, als deze te fel geschonden zijn. Spoel de pastinaken grondig, verwijder de uiteinden en snijd in de lengte in vier (zie tip). Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier op de bodem van een bakplaat en spreid de witloof en pastinaak hierover uit. Besprenkel met olijfolie en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Wrijf de olie en specerijen nu met je handen over elk stuk groente en plaats de bakplaat vervolgens 20 minuten in de oven.
  3. Spoel intussen de peer grondig, verwijder het klokhuis en snijd hem in 6 of 8 partjes. Hak de rozemarijn fijn en de noten en bladpeterselie grof. Na 20 minuten leg je de stukken peer tussen de witloof en pastinaak en plaats je de schotel nog 5 minuten in de oven.
  4. Besprenkel tot slot de ahornsiroop over de groenten, verkruimel er de kaas overheen en strooi er de verse kruiden en noten bovenop.

Tips:

Mensen hebben snel de neiging om de allergrootste te willen hebben. Do not do that met pastinaken. Hoe groter en vooral dikker de pastinaak, hoe groter ook de vezelige, taaie kern. Kies daarom eerder de kleine, smalle exemplaren voor dit gerecht. Zo hoef je je niet druk te maken om die kern, verwijderen is niet nodig. Let er ook op dat je pastinaakjes stevig aanvoelen. Zijn ze al wat slap geworden? Geen nood, niet weggooien uiteraard, HIER vind je een recept voor pastinaakpuree met gebakken raapjes.

Heb je verse rozemarijn over?
Dan kan je misschien met peertjes gekarameliseerde Camembert maken. Klik HIER voor het recept.
Of met Emmentaler gegratineerde champignons en aubergine. Klik HIER voor dat recept.

Een fan van witloof?
Deze groente is ook superlekker in combinatie met knolselder, Parmezaan, dille en hazelnoten. Klik HIER voor het recept.
Ook rauw is witloof heerlijk! HIER vind je een hapje met makreel en komkommer. Perfecte opener voor een lekker dinertje.

47 reacties

  1. Komt hier in het witloofseizoen ongeveer wekelijks op tafel, naast de klassieke Vlaamse versie met kaassaus. De laatste tijd is er steeds meer klassieke kost over en is Karola’s versie altijd op 😁.

  2. Twee weken geleden dit voor het eerst gemaakt, wat een topper ! De herfst op je bord en wat zo heerlijk is de oven doet weer het werk terwijl je ondertussen iets anders kan doen 👌

  3. Dit weekend stond er bij mijn ouders thuis de laatste winter BBQ op het menu, met een groot stuk vlees. Aangezien ik als enige thuis geen vlees eet, ben ik altijd verantwoordelijk voor de groenten. En zo was het ook deze keer. Deze salade stak al heel lang mijn ogen uit, maar aangezien ik meestal slechts kook voor mij en mijn vriend (die zijn neus optrekt voor schimmelkaas), was het hier nog niet op tafel geraakt. Met mijn ouders heb ik echter een makkelijk publiek, dat sinds ik wat van jouw gerechtjes heb gemaakt voor hen, heel enthousiast is als ik met groenten aan de slag ga. Ik greep dus mijn kans en het was een schot in de roos. Zelf ben ik absoluut niet de grootste witloof lover en al zeker niet op de klassieke Vlaamse wijze met kaas en hesp, maar geroosterd vond ik het heerlijk. Het zoete van de peer, het zoute van de kaas en het licht bittere van het witloof combineert hier zo mooi! Het is een combinatie waar ik zelf nooit was opgekomen, dus dankjewel. Ik maakte er ook nog een andere winterse salade van pompoen, rode biet en feta in de oven bij, geïnspireerd door enkele van jouw gerechtjes, en ook die viel zeer in de smaak. Ik at altijd al graag groenten, maar door jou recepten durf ik nu veel meer combinaties met zelfzekerheid op tafel zetten. Dankjewel, dankjewel, dankjewel. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen!

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!