Search

Snelle ontbijtpannenkoekjes

Een miljoen pannenkoekjes

Ik denk dat ik al ongeveer een miljoen van deze snelle ontbijtpannenkoekjes heb gemaakt. Zo lijkt het althans. En dat enkel en alleen in het voorbije jaar. Licht overdreven misschien, maar toch: minstens 1 keer per week sta ik deze pannenkoekjes te bereiden. Ineens een weekvoorraad, voor in de diepvriezer. Het is dus geen toeval dat dit recept supersnel en supermakkelijk is en amper afwas oplevert. You’ve got to make it work, met zo’n peuter.

Toen Isaac 9 maanden oud was, bedacht ik dit recept, weliswaar in een beetje een andere vorm, met boekweitmeel als basis. Misschien zag je ze al voorbijkomen, want ik deelde die eerste pannenkoekjes toen op de Isaac eet-pagina. Een beetje verloren, zonder foto, zonder eigen blogpost, gewoon als extraatje. Buiten alle verwachtingen werden de pannenkoekjes echter heel erg populair. Bij peuters en niet-peuters. Tijd voor een volwaardig eigen plekje op de blog dus!

Boekweit, haver of spelt

In het oorspronkelijke pannenkoekjesrecept gebruikte ik het Delhaize boekweitmeel. Voor een 9-maander is dat een verkiesbaar meel, omdat het van nature vrij laag is in vezels en eiwitten. Bovendien vond ik het een fijne variatie op alle andere producten die ik Isaac al gaf. Maar… ik vind boekweitmeel zelf eigenlijk niet echt lekker. Althans niet als het zo’n prominente plaats inneemt in een recept.

Naarmate Isaac ouder werd, koos ik vaker voor het Delhaize volkoren havermeel. Ik had de indruk dat ook hij die versies lekkerder vond dan de boekweitpannenkoekjes. (Werd mijn beoordelingsvermogen hierin extreem vertroebeld door mijn eigen smaak? Misschien.) Een minuscuul nadeeltje: er staat hier al flink wat haver op het menu. Zowel Isaac als ik zijn heel grote fan van havermoutpap, Overnight chia-oats, Haverrotsjes… Op vlak van variatie dus niet helemaal ideaal.

Ik slaakte dan ook – geen grap – oprecht een vreugdekreetje toen ik het overzicht van de nieuwe producten bij Delhaize mijn mailbox zag binnenkomen: volkoren speltmeel! Hier móést ik mee aan de slag.

Een hoge stapel ontbijtpannenkoekjes op de voorgrond en een klein aardewerk schaaltje met yoghurt op de achtergrond. De snelle ontbijtpannenkoekjes hebben een topping van yoghurt, banaan, blauwe bessen en walnoten en er wordt een dunne straal ahornsiroop overheen gegoten.

Lang leve voedingsvezels

Het is amper één recept geleden en ik ben daar alweer met mijn voedingssvezels 🙂 Sorry! Maar niet heus. Want de meeste Belgen krijgen nog steeds veel te weinig van die fantastische vezels binnen, die tal van gezondheidsvoordelen hebben. Ik stel voor dat je even doorklikt naar het vorige bloggerecht, de Pastasalade caprese, voor de uitgebreidere uitleg. (Of je kan er ook mijn tweede boek bijnemen, Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond voor nóg uitgebreidere uitleg!)

Het Delhaize Bio volkoren speltmeel bevat 8,3 g vezels per 100 g. Even ter vergelijking: de “gewone” speltbloem bevat 1,8 g voedingsvezels per 100 g. Misschien ging je er – zoals heel veel mensen – vanuit dat spelt áltijd een vezelrijkere keuze is dan gewone witte tarwebloem (met 2,5 g vezels per 100g), maar dat is dus helemaal niet het geval. Hetzelfde verhaal zie je bij pasta: vaak wordt speltpasta gezien als “gezonder” dan witte pasta. (Ik hou niet van het woord ‘gezonder’, het is onjuist* en vaag, dus laat ons het even vervangen door vezelrijker.) Maar speltpasta is niet zoveel vezelrijker dan witte pasta: als ik er even de eerste de beste spelt- en witte pasta bijneem dan hebben die een vezelgehalte van respectievelijk 3,5 en 2,5 g per 100 g. Terwijl volkorenpasta (op basis van tarwe, spelt en/of haver) tot wel 10 g vezels per 100 g kan bevatten (zie Pastasalade caprese).

Het kan dus al eens de moeite zijn om etiketten op voedingsmiddelen te bekijken. En als je daar de tijd, zin of interesse niet voor hebt, dan ben ik er om je met plezier even voor te stellen aan mijn favoriete producten 🙂

*Zeggen dat meer vezelrijker producten ‘gezonder’ zijn dan minder vezelrijke producten is onjuist omdat één product nooit impact kan hebben op je gezondheid. Hiervoor moet je steeds het hele voedingspatroon bekijken. Daarnaast is het ook onjuist omdat vezels voor sommige mensen, met bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, ernstige klachten opleveren. Voor hen is een eetpatroon met weinig vezels net gezonder omdat ze veel minder ziek van worden.

Aan tafel!

Deze nieuwe versie van de ontbijtpannenkoekjes kan je aan werkelijk iedereen voorzetten. De pannenkoekjes bevatten zelf geen toegevoegde suiker. De banaan zorgt voor zoetigheid (en ineens ook voor binding, want er komen geen eieren aan te pas – kijk zeker even naar de tips als je niet van banaan houdt ;)).

Ik hou zelf enorm van yoghurt, banaan, blauwe bessen en walnoot als toppings. En een bescheiden drizzle ahornsiroop. Yes, yes, YES. Klassiek, inderdaad. Perfectie, dat ook. Zo’n ongelooflijk lekkere combinatie van smaken en texturen. En dat al van ’s morgens vroeg. Geniet ervan!

Snelle ontbijtpannenkoekjes

Slechts 5 ingrediënten en slechts 5 minuten werk en je kan al aan het bakken gaan! Deze snelle ontbijtpannenkoekjes zijn makkelijk én overheerlijk. De perfecte verwennerij op een weekendochtend (zonder dat je een halve dag kwijt bent ;)). Smakelijk!
4.98 van 90 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Ontbijt, Snack
Porties 18 stuks

Benodigdheden

  • blender

Ingrediënten
  

De pannenkoekjes

  • 1 heel rijpe banaan (zo'n 110 à 120 g)
  • 260 ml plantaardige melk
  • 160 g volkoren speltmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl kaneel
  • (plantaardige) bakboter

De toppings, naar wens

  • 2 el (plantaardige) yoghurt
  • 1/2 banaan, in plakjes
  • 1 handvol blauwe bessen
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • ahornsiroop

Instructies
 

  • Breek de banaan in stukken en doe hem samen met de melk in een blender. Blend tot je een gladde milkshake hebt.
  • Doe het volkoren speltmeel, het bakpoeder en de kaneel bij de bananenmelk en blend opnieuw tot een glad deeg. Schraap indien nodig even de randen van de blender af met een pannenlikker.
  • Laat een flinke klont plantaardige bakboter smelten in een pan met antikleeflaag. Schenk rechtstreeks uit de blenderkan enkele kleine pannenkoekjes in de pan. Laat ze bakken tot ze een goudbruine kleur hebben, draai ze om met een spatel en bak ook de andere zijde goudbruin.
  • Herhaal! Vanaf de tweede lading volstaat het om een mespunt van de boter te gebruiken. Serveer de pannenkoekjes met de voorgestelde of andere toppings, naar wens.

Een hoge stapel ontbijtpannenkoekjes op de voorgrond en een klein aardewerk schaaltje met yoghurt op de achtergrond. De snelle ontbijtpannenkoekjes hebben een topping van yoghurt, banaan, blauwe bessen en walnoten en er wordt een dunne straal ahornsiroop overheen gegoten.

Tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Je kan deze pannenkoekjes zeker ook zonder blender maken! Dan duurt het gewoon iets langer 🙂 Prak de banaan in dat geval heel fijn met een vork, klop los met de melk en vervolgens met de andere ingrediënten.
  • Ik gebruik het vezelrijke Delhaize bio volkoren speltmeel (zie inleiding). Havermeel is niet zo geschikt voor dit recept omdat het beslag heel erg dik wordt.
  • Als bereidingsvet, gebruik ik de plantaardige boter Alpro Bakken & Braden.
  • Als plantaardige melk neem ik gewoon degene die ik in huis heb. Soja-, haver-, amandel… Het lukt allemaal 🙂
    Als je de pannenkoekjes maakt voor je baby of peuter is de volle Alpro It’s Not MLK of de Oatly Barista een aanrader: ze zijn beide hoog in vet en laag in eiwitten.
  • Deze toppingcombinatie vind ik zelf geweldig, maar als het snel moet gaan of als snackje, hou ik ook enorm van pannenkoeken met confituur. Delhaize heeft een nieuwe lijn met 81% fruit en slechts 28 g suiker per 100 g (wat voor zover ik weet ongezien is voor confituur!). Ik ben fan!

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Je kan het Delhaize boekweitmeel of een glutenvrije bloem gebruiken voor een glutenvrije versie.
    Gebruik zeker géén amandelmeel of ander notenmeel! Notenmeel is helemaal geen ‘meel’, het is totaal anders van samenstelling dan een meel op basis van granen, waardoor het zich tijdens het bakproces ook helemaal anders zal gedragen.
  • Banaanvrij
    Als je niet van banaan houdt, kan je ook heel rijpe peer, perenmoes of appelmoes gebruiken.

Bewaren

  • Bewaar de ontbijtpannenkoekjes in een luchtdichte doos in de koelkast. Verwarm ze voor het serveren nog even kort in de microgolfoven.
  • Je kan de pannenkoekjes ook invriezen.

 

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

223 reacties

  1. 5 sterren
    Heerlijk! De zoon van bijna 6 jaar was meteen fan, maar nu de dochter van bijna 3 er confituur mag op doen, gaat ook zij overstag.
    Dank voor zo’n lekker en voedzaam ontbijt.
    Of zoals de zoon zegt: ‘ nu is het weer feest in mijn buik voor mijn riddertjes en bouwertjes he?! ‘

  2. 5 sterren
    Superlekkere pannenkoekjes! Gisterenavond gemaakt, klaar in minder dan een halfuurtje (zelfs al een afgewassen blender) en vanmorgen meteen een lekker ontbijtje. Zijn hier super in de smaak gevallen 🙂

  3. 5 sterren
    Na vele omzwervingen wat betreft recepten voor ‘gezonde’ pannekoekjes, is dit ein-de-lijk een echte blijver! Deze pannekokejes worden hier in huis op wekelijkse basis gemaakt en altijd wat meer zodat we er meteen ook wat kunnen invriezen. Na het ontdooien zijn ze nog steeds even lekker!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!