Search

Tom yam soep met zalmballetjes

Het zal wellicht niet verrassen dat ik een fan ben van de Aziatische keuken. In de eerste plaats omdat die ontzettend rijk is aan groenten. Maar ook omdat de smaakcombinaties, die tegelijk fris en super intens zijn, me nooit gaan vervelen. Thuis dezelfde smaken creëren als degene die ik in Vietnam en Cambodja proefde of zelfs bij mijn favoriete Gentse Thai, blijft een uitdaging. Maar soms kom ik toch al aardig in de buurt.
Deze maaltijdsoep, geïnspireerd op een Thaise klassieker, zette ik hier al tijdens een familie-etentje op tafel en hij kon op héél veel enthousiasme rekenen. Toegegeven, mijn broer is een extreme fan van eten met een Aziatisch tintje, dus het was een easy win.

De zalmballetjes vragen een tikkeltje werk, maar maken de soep wel extra speciaal. Ze zijn puur en eenvoudig qua ingrediënten maar zitten boordevol smaak. Doordat zalm heel veel eiwitten bevat, hoef je geen extra eieren of meel aan de balletjes toe te voegen om ze stevig en rond te krijgen. De van nature aanwezige eiwitten, nemen die job al voor hun rekening.

Sla dit recept niet over als de balletjes je teveel werk lijken. Voeg dan gewoon grof gesneden stukken stevige witte vis toe, tijdens de laatste 5 à 10 kookminuten (afhankelijk van de grootte van de stukken vis). Gebruik bij voorkeur verschillende soorten, zoals kabeljauw, schelvis en/of roodbaars. Reken in dat geval zo’n 150 g per persoon.
Ook kan je variëren met de groenten. Geen paksoi en broccolini te vinden? Vervang ze dan door bijvoorbeeld dunne reepjes rode paprika en sojascheuten. Tot slot kan je de soep indien gewenst nog een finale touch geven door een scheutje kokosmelk toe te voegen. Wel niet zeggen tegen de Thai, want dan mag je dit geen tom yam meer noemen.
Smakelijk!

Karola's Kitchen - Tom yam soep met zalmballetjes
Fotografie door Studio Wauters voor Delhaize Magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de zalmballetjes (25 minuten, inclusief gaartijd):
400 g zalmfilet
1 lente-uitje, in heel fijne ringetjes
1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, heel fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
zo’n 15 steeltjes koriander, fijngehakt (bewaar de blaadjes voor de afwerking)
het sap van ½ limoen
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
2 tl sesamolie (of olijfolie)

Voor de tom yam soep (25 minuten, inclusief gaartijd):
2 grote wortelen
1 paksoi
1 pak broccolini (= bimi)
4 lente-uitjes, in fijne ringetjes
6 à 8 cm biologische gemberwortel
2 rode chilipepers
4 dikke tenen knoflook
zo’n 15 takjes koriander
2 el sesamolie (of olijfolie)
4 stengels citroengras
1,5 l kokend water
2 el sojasaus
4 el vissaus
het sap van 1 limoen
4 blaadjes limoenblad (djeroek poeroet – zie tips)

Bereiding:

Voor de zalmballetjes:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd de zalm in grote stukken en maal deze in een kleine foodprocessor of blender tot een grof mengsel. Doe het zalmgehakt in een kom en schep het om met de andere ingrediënten, tot alles gelijkmatig verdeeld is.

Draai hier 24 balletjes van en leg deze op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat. Wrijf de balletjes in met de sesamolie en plaats 5 minuten in de oven.

Haal ze uit de oven en laat ze rusten op een koud bord, zodat ze niet verder garen.

Voor de tom yam soep:
Snijd de wortelen julienne (met een juliennesnijder gaat dat het vlotst) en de paksoi in dikke repen (zowel de witte stengels als de bladeren). Snijd de toppen van de broccolini en halveer ze in de lengte. Hak de rest van de stelen in stukjes (schillen is niet nodig).

Snijd de gemberwortel julienne (dat doe ik wel met de hand), verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipepers en hak ze fijn, snijd de knoflook in heel dunne plakjes, hak de koriandersteeltjes fijn (bewaar de blaadjes voor de afwerking) en snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes. Kneus de citroengrasstengels op verschillende plaatsen.

Verhit de sesamolie in een grote kookpot en roerbak de knoflook, koriandersteeltjes, het citroengras en drie kwart van de gember, chili en lente-ui enkele minuten, zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg het kokende water, de soja- en vissaus en het limoensap toe. Laat zo’n 15 minuten koken op een zacht vuurtje.

Dompel de groenten onder in de bouillon en laat 2 minuten koken. Voeg de zalmballetjes toe en laat nog 1 minuut op het vuur staan.

Schep de soep in kommen en werk ze af met de rest van de gember, chili en lente-ui en de korianderblaadjes. Serveer met extra partjes limoen.

Tips :

Limoenblad vind je in een Aziatische kruidenier. Je koopt het doorgaans diepgevroren, wat super handig is want zo kan je er een paar gebruiken en bewaar je de rest voor je volgende curry of Thaise soep. Het is écht de moeite om zo’n doosje in de vriezer te hebben staan!
Kan je niet meteen limoenblad vinden? Voeg dan een extra stengel citroengras en halve eetlepel limoensap toe.

Heb je stengels citroengras over? Leg ze in de vriezer! Ze verliezen hun crunch maar blijven ideaal om elk Aziatische gerecht mee op smaak te brengen.

Fotografie door Studio Wauters voor Delhaize Magazine

Voor wie de inleiding niet heeft gelezen 🙂
Sla dit recept niet over als de balletjes je teveel werk lijken. Voeg dan gewoon grof gesneden stukken stevige witte vis toe, tijdens de laatste 5 à 10 kookminuten (afhankelijk van de grootte van de stukken vis). Gebruik bij voorkeur verschillende soorten, zoals kabeljauw, schelvis en/of roodbaars. Reken in dat geval zo’n 150 g per persoon.
Ook kan je variëren met de groenten. Geen paksoi en broccolini te vinden? Vervang ze dan door bijvoorbeeld dunne reepjes rode paprika en sojascheuten. Tot slot kan je de soep indien gewenst nog een finale touch geven door een scheutje kokosmelk toe

2 reacties

  1. Goedemiddag Karolien
    Heb deze soep net gegeten als lunch, met tortellini weliswaar. Looooove! Heerlijk toch die Aziatische smaken!!
    Welke Aziatische receptjes raad je me nog aan?
    Alvast merci om ons zulke superlekkere receptjes aan te bieden!
    Groetjes

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!