Search

Zalm met kerstomaatjes en courgette in de oven

’t Is nog eens tijd voor een stukje vis. De Hoge Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven bevelen aan om één maal per week vette vis te eten, maar dat haal ik meestal niet. Zalm, makreel, sardientjes, forel, paling en ansjovis leveren ons namelijk omega-3 vetzuren, die we niet uit plantaardige bronnen kunnen halen. Ik verzet bergen groene bladgroenten en noten en krijg dagelijks een goede portie lijnzaad binnen via mijn ontbijtzadenmix. Allemaal leveranciers van het noodzakelijke omega-3 vetzuur ALA. Maar daarnaast hebben we ook nog diens twee goede vriendjes EPA en DHA nodig. Ons lichaam kan deze zelf aanmaken, uit het ALA-vetzuur, maar dit gaat traag en kan alleen gebeuren in optimale omstandigheden. Regelmatig onze EPA- en DHA-hoeveelheden via onze voeding aanvullen is dus geen overbodige luxe, zeker als je voeding onvoldoende uitgebalanceerd is.

Wanneer er op een verpakking “verrijkt met omega-3” staat te blinken, dan is dat dus behoorlijk betekenisloos, omdat je niet weet welke vetzuren er precies werden toegevoegd. En het zal wel niet echt verbazen dat vooral het goedkopere ALA door die “verrijkte voedingsmiddelen” wordt gedraaid. The real thing, ’t is te zeggen vette vis, blijft dus de meest zekere keuze, tenzij je supplementen inneemt.
Er worden heel veel heilzame effecten toegeschreven aan omega-3 vetzuren. Maar het is vooral de gunstige invloed op ons hart en bloedvatenstelsel die ontegensprekelijk vaststaat. Omega-3 beschermt tegen aderverkalking en bloedklontering, beïnvloedt het cholesterolniveau en de bloeddruk in positieve zin en vermindert het risico op verschillende hartziekten.
En naast heel die reeks gunstige eigenschappen, vind ik een stukje vette vis af en toe gewoon erg lekker 🙂

Ingrediënten voor twee eters:

2 courgettes
2 rode uiten
20 kerstomaatjes, gehalveerd
6 zongedroogde tomaatjes (niet of wel op olie, naar je eigen smaak, in fijne reepjes)
½ tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde basilicum
een flinke snuif gedroogde rozemarijn
een snuifje chilivlokken of pili-pili
2 stukken zalm, van elk zo ‘n 100 g
2 tl olijolie
versgemalen peper en grof zeezout
enkele verse basilicumblaadjes, voor de afwerking

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de courgettes in de lengte in twee en vervolgens in dunne halve maantjes.
Snijd de uien in dunne halve ringen.

Verhit de olijfolie in een wokpan en roerbak de ui enkele minuten, tot deze glazig begint te worden. Voeg de courgette toe en laat alles een kleine 10 minuten stoven. Voeg intussen alle kruiden en de zongedroogde tomaatjes toe en breng verder op smaak met versgemalen peper en grof zeezout.

Schep de tomaten bij de groenten en roer alles om. Stort de groenten in een ovenschaal, leg de stukken zalm erbovenop en plaats 15 minuten in de oven (of wat langer bij grotere stukken zalm).
Werk af met wat verse, verscheurde basilicum.

Tips:

Ik reken 100 g zalm per persoon. Naar normale maatstaven is dat weinig, maar al die gezonde vetten in deze vis zorgen ook voor een hoog aantal calorieën. Tegelijk vult zalm daardoor ook veel meer dan witte vis! Wanneer je grotere stukken gebruikt, plaats de schotel dan enkele minuten langer in de oven.

Nog zin in wat vette vis? Dan kan je via onderstaande links doorklikken naar nog een aantal recepten.

22 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!