Twee glazen mokken, gevuld met dirty chai latte. Een sterretje anijs en twee kaneelstokjes liggen ernaast. De ondergrond en achtergrond zijn donker, bijna zwart.

Dirty chai latte

(Dirty) chai latte

Een chai latte kennen de meesten onder jullie vermoedelijk wel. En aan wie het niet kent: ik stel je heel graag voor aan het gezelligste drankje van de wereld. Een kruidige zoete melkdrank die je van kop tot teen vult met warmte en knusheid.

‘Chai’ betekent in heel wat talen eigenlijk gewoon thee. In het Nederlands gebruiken we het woord ‘chai’ in de eerste plaats om te verwijzen naar een kruidige Indiasche thee in het bijzonder, waarin kaneel, kardemom, kruidnagel, steranijs en peper een rol spelen. Niet per se een vaste rol, want elke chai-mix heeft wat andere verhoudingen voor deze specerijen, met als gevolg een licht andere smaak. Maar het resultaat is steeds een heerlijke, hartverwarmende en pittige combinatie.

Een chai latte is niets meer of minder dan ‘chai’ + ‘latte’. Een latte dus, maar dan zonder koffie en op basis van een chai-theemix. Heerlijk! De ‘dirty’ komt erbij als je aan een chai latté een espresso shot toevoegt. De perfecte mix tussen een latte en een chai latte dus. Zo hoef je nooit meer te kiezen.

Dirty haver chai latte

Een brik Alpro Barista Oat met op de achtergrond een glazen mok dirty chai latte.

En we halen er nog een omschrijving bij 🙂 (Ik zeg nooit nee tegen een lange titel.) Want deze dirty chai latte heeft als basis de nieuwe Alpro Barista Oat, een haverdrink die een perfect schuimlaagje creëert op je latte of chai. Ik ben zelf een grote fan van de Alpro Soja Light drink, waarmee je óók een mooie foamy latte kan maken. Maar ik zweer bij variatie en gezien ik toch wel aan twee latte’s per dag kom, ontvang ik deze Alpro Barista Oat met open armen, zo wissel ik af tussen een sojagebaseerd en een havergebaseerd drankje.

De smaak van de Alpro Barista Oat is zacht en lichtzoet. En – in tegenstelling tot heel wat andere plantaardige barista melkalternatieven – valt hij me niet zwaar op de maag.

A spoon full of sugar…

Mijn eigen eetpatroon en de recepten die ik creëer,  draaien rond vijf pijlers (die je hier en in Karola’s Kitchen – Het Kookboek kan nalezen). Eén daarvan is LEKKER. Gezond en evenwichtig eten vind ik heel belangrijk, maar nooit of te nimmer wil ik inboeten aan smaak. En er bestaat voor mij geen twijfel over: een ongesuikerde (dirty) chai latte is géén lekkere (dirty) chai latte.

Jarenlang heb ik alle suiker zoveel als mogelijk proberen mijden. (De regelmatige eetbuien die toen opdoken en waarin ik – letterlijk – een stapel suikerwafels op enkele minuten tijd naar binnen speelde, even buiten beschouwing gelaten.) Hoezeer ik toen ook mijn best deed en als doel had om “gezond” te eten, het nettoresultaat (eetbuien en een ongezonde en angstige relatie met voeding) was allesbehalve gezond. Tijdens die jaren ondernam ik talloze pogingen om een lekkere chai latte te maken, zónder suiker, soms met wat zoetstof. Ik heb maar een woord voor al die probeersels: treurig.

Aan de andere kant moet ik ook toegeven dat ik de bestaande chai latte mixen (waarvan je gewoon een schep door je warme melk moet roeren en klaar) vaak veel te zoet vind. Een eigen recept creëren was dus een must, met precies voldoende suiker erin.

Ik gebruik het liefste rietsuiker in dit recept. De smaak past er perfect bij! Het maakt de gezelligheid compleet. Maar als je dit niet in huis hebt, kan je eventueel ook honing of ahornsiroop gebruiken.

Of om een lang verhaal kort te maken: laat dat theelepeltje suiker niet weg en geniet, geniet, GENIET!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

Dirty chai latte

Met deze dirty chai latte vul je jezelf van kop tot teen vult met warmte en gezelligheid. Deze lichtzoete, kruidige lekkernij is een van mijn favoriete oppeppers tijdens de koudere maanden.
5 van 12 stemmen
Voorbereiding 5 min
Bereiding 2 min
Totaal 7 min
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 250 ml Alpro Barista Haverdrink
  • 1 zakje chai thee
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl rietsuiker (of honing)
  • 1/8 tl speculaaskruiden
  • 1 kopje espresso koffie (optioneel)
  • een snuifje gemalen kaneel voor de afwerking

Bereiding
 

  • Doe 250 ml Alpro Barista Oat in een steelpannetje. Doe er het theezakje en kaneelstokje bij en voeg 1 tl rietsuiker en 1/8 tl speculaaskruiden toe.
  • Breng aan de kook en roer zachtjes om zodat de speculaaskruiden zich verspreiden. (Let op dat je het theezakje niet stuk maakt.) Zet het vuur uit en laat minstens 5 minuten trekken.
  • Maak de espresso, in een ruime koffiekop. (Ik gebruik koffiecapsules.)
  • Haal het kaneelstokje en theezakje uit de haverdrink (knijp het theezakje hierbij goed uit). Gebruik een melkopschuimer om de geïnfuseerde haverdrink opnieuw op te warmen en op te schuimen. (Als je geen melkopschuimer hebt, breng de haverdrink dan opnieuw aan de kook in de steelpan en klop hem aan een stevig tempo op, met behulp van een klein kloppertje.)
  • Schenk de opgeschuimde Alpro Barista Oat bovenop de espresso en werk af met wat gemalen kaneel.

Twee glazen mokken, gevuld met dirty chai latte. Een sterretje anijs en twee kaneelstokjes liggen ernaast. De ondergrond en achtergrond zijn donker, bijna zwart.

Dirty chai latte: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De Alpro Barista Oat vind je o.m. bij Delhaize.
  • Dit recept kan je gebruiken voor een chai latte of een dirty chai latte. Je hoeft dus geen verhoudingen aan te passen als je voor een chai latte gaat, gewoon de espresso weglaten.
  • Heel wat theemerken hebben een chai-mix in hun gamma. Alleen al bij Delhaize vond ik er van Yogi, Pukka en Clipper. Ik gebruikte de Clipper Chai Organic Green Thee.
  • De melkopschuimer die ik al jaren heb en waar ik super tevreden over ben is de Nespresso Aeroccino 3.
  • Wil je je dirty chai latte nog wat pittiger, dan kan je de hoeveelheid speculaaskruiden verdubbelen. Hou er wel rekening mee dat deze niet oplossen, maar bezinken. Ga er dus niet te gek mee doen, als je een dikke laag bezinksel onderaan je tas wil vermijden. Speculaaskruiden vind je o.m. bij Delhaize, maar ook bij bijvoorbeeld Dille & Kamille.

Bewaren en vooraf bereiden

  • De geïnfuseerde haverdrink kan je perfect vooraf bereiden. Meer nog: hoe langer je de melk met de thee en specerijen laat trekken, hoe intenser de smaak wordt! Bewaar de haverdrink mét het theezakje en kaneelstokje in de koelkast en schuim hem de volgende dag op in je melkopschuimer. Je kan de drink tot 4 dagen vooraf bereiden.

Voor erbij

Ben je nog op zoek naar iets lekkers voor bij je heerlijke (dirty) chai latte, bekijk dan zeker de volgende recepten!

  • Zachte peer-kardemomkoekjes: Ze kosten je amper tijd of moeite om te maken en zijn het perfecte (voedzame) koekje voor bij je chai!
  • Appel-kaneelbollen: De herfst vieren op zijn best met deze zachte, luchtige appel-kaneelbollen!
  • Chocoladecake uit een potje: Voor de chocoladeliefhebbers. Dit cakeje vraagt minder dan 10 minuten voorbereiden en 10 minuten oventijd, dus je kan er meteen van genieten. Ook handig: het is perfect te bereiden in een éénpersoonsportie.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

 

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten