Karola's Kitchen - immuun boost smoothie met kurkuma, ananas en gember

Immuunboost smoothie

Dit recept is een Karola’s Kitchen make-over van Scott Jurek’s anti-ontstekingsbrouwsel. Ik vermoed dat Scott Jurek voor velen onder jullie een vreemde is. Een bijzonder man, nochtans. Scott Jurek is een loopfenomeen. Hij is een Amerikaanse ultra-loper, iemand die extreem lange afstanden loopt dus. 100 mijl en meer. Veel meer soms. En ook wel in pittige omstandigheden. Scott Jurek is bovendien een veganist. Hij noemt zichzelf een ‘functional vegan’. Zijn veganistische levensstijl helpt hem om beter te lopen en te herstellen, hij voelt zich er sterker en fitter door.
Zijn boek ‘Eat & Run’ beschrijft zijn levensverhaal en bevat verschillende recepten. De man kan dan wel fantastisch lopen, de 3 recepten die ik uitprobeerde, vond ik niet bijzonder. Eén ervan was een ‘anti-inflammatoire smoothie’. Zeer interessant, maar absoluut wansmakelijk. Het Jurek-brouwsel bevat heel wat nuttige ingrediënten. Maar eten en drinken moet naar mijn mening niet alleen nuttig (of ‘functional’) zijn, maar ook lekker! Daarom schrapte ik serieus in Scott’s ingrediëntenlijstje. Kurkuma, ananas en gember mochten echter blijven. De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma zijn al meermaals bewezen (klik hier voor mijn uitgebreider artikel over kurkuma). Ananas bevat het enzym bromelaïne, waaraan spijsverteringsbevorderende en eveneens ontstekingsremmende eigenschappen worden toegekend. (Dat vertelde ik al eens eerder bij mijn Spirulina Colada-recept – klik hier). En ook gember zou ontstekingen afremmen. ’t Is te zeggen, de stof 6-gingerol die in gember zit, blijkt de hoeveelheid ontstekingsstofjes te doen dalen, in onderzoek op cellen.

Karola's Kitchen - immuun boost smoothie met kurkuma, ananas en gember

Zoals misschien al duidelijk wordt uit mijn schrijfsels, zijn de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma, ananas en gember vooral aangetoond in petrischaaltjes, proefbuisjes en soms bij proefdieren. Bovendien worden in deze studies de werkzame stoffen (respectievelijk curcumine, bromelaïne en 6-gingerol) gebruikt en niet het volledige voedingsmiddel. Dit zonder pardon doortrekken naar een menselijk eetpatroon en lichaam gebeurt maar al te vaak. Tinternet staat vol dergelijke pseudo-wetenschappelijke beweringen, net als de boekskes en kranten. Niet oké! Want zo simpel is het absoluut niet. We weten zoveel dingen niet zeker… Toch ben ik graag optimistisch: dat er zoveel positieve wetenschappelijke studies zijn, betekent toch íets.
Scott raadt zijn smoothie aan na een training, omdat je immuunsysteem bij intensief sporten als het ware onderdrukt wordt. Als je mijn immuunboost drankje gebruikt als after work-out recovery drink, gebruik dan zeker koe- of sojamelk, belangrijk om je eiwitten aan te vullen. (Extra eiwitpoeder of kippeneiwit kan nodig zijn bij heel zware trainingen). Drink je het als opkikker wanneer je je slapjes voelt, als regelmatige verwennerij voor je afweersysteem of gewoon omdat het zo’n lekker drankje is? Laat het recept dan gewoon zoals het is 😉

Karola's Kitchen - immuun boost smoothie met kurkuma, ananas en gember

Ingrediënten voor één smoothie:

200 ml melk (ik raad koemelk of sojamelk aan, omwille van het hoge eiwitgehalte en de neutrale smaak)
150 g verse of diepvriesananas
1 à 2 tl geraspte verse gember
1 kleine, super rijpe banaan
½ tl kurkuma
zwarte versgemalen peper (zie tips)
½ tl honing (of naar eigen smaak, of rijst- of agavesiroop als je veganistisch bent)

Bereiding:

Blend alle ingrediënten en klaar!
Als afwerking kan je wat kurkumapoeder over de smoothie strooien, met behulp van een klein zeefje. (Dit maakt je drankje wel nog wat bitterder.)

Tips:

Zoals je kon lezen in mijn kurkuma-artikel (klik HIER) is peper noodzakelijk om kurkuma optimaal te kunnen opnemen. Laat deze dus zeker niet weg!

Kurkuma koop ik in zakjes in Turkse winkels of op de markt in mijn favoriete kruidenkraam: veel goedkoper dan in de supermarkt!

Zin in meer gezonde en lekkere drankjes? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande recepten!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten