Twee bolle glazen, gevuld met een lichtgele kokos-passievruchtmocktail. De glazen zijn afgewerkt met een randje van suiker, zout en limoenzeste. De mocktail is afgewerkt met een citroengrasstengel en een halve passievrucht.

Kokos passievrucht mocktail

Het is niet bewust, maar ik betrap er mezelf op dat ik de zomervakantie consequent inluid met een aperitiefrecept. Vorig jaar was dat de Fizzy nectarinemocktail, het jaar daarvoor de Mocktail met komkommer en munt en nu dus met deze Kokos passievrucht mocktail. Een verfrissende, tropische, alcoholvrije cocktail met een heerlijke combinatie van passievrucht, kokos en citrus. Het zoet-zoute randje is niet alleen mooi om naar te kijken, het maakt elk slokje extra speciaal.

Passion colada

De piña colada is een cocktailklassieker, die ik je ongetwijfeld niet moet voorstellen. Ik maakte er al een Karola-versie van, de Virgin piña colada die je kan terugvinden in mijn eerste boek Gewoon gezond – Eet volgens je buikgevoel. Meer dan gewoon ananassap en kokosmelk (zoals de zware alcoholvrije versies die ik in bars al voorgezet kreeg). Door munt, limoen en spuitwater te gebruiken, werd dat een fris, licht en prikkelend aperitiefje.

Deze Kokos passievrucht mocktail werd ook door de traditionele piña colada geïnspireerd, maar dan met passievrucht in de hoofdrol. Daar gebruik ik de blokjes diepgevroren passievrucht voor, nu nieuw bij Delhaize. Een stuk goedkoper dan verse variant en toch evengoed 100% passievrucht.

Een zuurtje, een zoutje en een zoetje

Je kan in een titel – helaas – ook maar zo veel zeggen. Dus laat je niet misleiden, dit drankje is zoveel meer dan gewoon passievrucht en kokos. In al mijn recepten probeer ik te streven naar ‘laagjes’. Laagjes smaken die (subtiel of krachtig) naar voor komen. Als ik een mocktail creëer is dat niet anders.

Ik drink geen alcohol. Dat heb ik nooit gedaan. Ik heb dus veel ervaring met het mocktailaanbod (of het gebrek daaraan) in bars en restaurants. Om heel eerlijk te zijn, heb ik het enige tijd geleden al opgegeven…  Vaak eindig je toch met een (naar verhouding duur) frisdrankachtig iets. Superzoet en nogal saai. In afwachting van verbetering, maak ik met plezier zelf boeiende aperitiefjes.

Zoet mag naar mijn mening niet domineren in een lekker aperitief. Hier hebben de friszure passievrucht en citrus de bovenhand, terwijl de kokosmelk voor balans zorgt. De flinke scheut Nona June voegt een subtiele geparfumeerde smaak toe, dankzij kruidendestillaten in deze alcoholvrije gin.

En dan die rim, oftewel het randje. Misschien weet je het al door mijn eerdere recepten maar ik neem cocktail rims héél serieus. Zo’n randje maakt een aperitief niet alleen mooi, het voegt ook een extra dimensie toe aan de beleving! Santé!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Twee bolle glazen, gevuld met een lichtgele kokos-passievruchtmocktail. De glazen zijn afgewerkt met een randje van suiker, zout en limoenzeste. De mocktail is afgewerkt met een citroengrasstengel en een halve passievrucht.

Kokos passievrucht mocktail

Een verfrissende, tropische mocktail met een heerlijke combinatie van passievrucht, kokos en citrus. Het zoet-zoute randje is niet alleen mooi om naar te kijken, het maakt dit drankje extra speciaal!
5 van 6 stemmen
Voorbereiding 15 min
Totaal 15 min
Porties 2

Materiaal

  • een blender

Ingrediënten
  

  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen
  • 8 blokjes diepgevroren passievrucht Delhaize
  • 75 ml kokosmelk
  • 8 à 10 muntblaadjes
  • 2 stengels citroengras optioneel, voor de afwerking
  • 1 passievrucht optioneel, voor de afwerking
  • 4 el Nona June alcoholvrije gin
  • 1 tl witte kristalsuiker
  • 1/4 tl zoutvlokken of fleur de sel
  • crushed ice

Bereiding
 

  • Pers de sinaasappel uit.
  • Schrob de limoen grondig schoon en rasp de groene schil (zeste) eraf met een fijne rasp. Zet opzij. Pers een halve limoen uit, bij het sinaasappelsap.
  • Doe het citrussap in de blender. Voeg de diepgevroren blokjes passievrucht, kokosmelk en munt toe. Blend tot alle ingrediënten gemixt zijn. Zeef het mengsel boven een maatbeker of schenkkan (dan kan je straks makkelijk gieten), om er alle pitjes uit te halen.
  • Leg de garnering klaar. Spoel de citroengrasstengels en snijd een klein stukje van zowel de boven- als onderkant. Maak in de onderste helft in de lengte een inkeping. (Dit is geen must, maar door het citroengras aan te snijden komen de aroma's beter vrij.) Halveer de passievrucht. Zet opzij.
  • Meng de limoenzeste met de suiker en de zoutvlokken. Snijd de overgebleven halve limoen in twee en gebruik deze om de rand en een deel van elk glas in te wrijven. Dop de rand in de suiker-zoutmix en draai ook de natte zijkant van het glas erin, tot je een mooie kristallen boord krijgt. Werk nu meteen de mocktails verder af.
  • Vul de glazen met crushed ice. Schenk in elk glas 2 eetlepels Nona June. Verdeel vervolgens het kokos-passievruchtmengsel over beide glazen en werk af met een stengel citroengras en een halve passievrucht.
Trefwoord Alcoholvrij, aperitief
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Twee bolle glazen, gevuld met een lichtgele kokos-passievruchtmocktail. De glazen zijn afgewerkt met een randje van suiker, zout en limoenzeste. De mocktail is afgewerkt met een citroengrasstengel en een halve passievrucht.

Kokos passievrucht mocktail: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De kokosmelk die ik voor dit recept graag gebruik is de Delhaize bio. Deze is romig en dik, maar toch nog vloeibaar en makkelijk uit te schenken.
  • Mijn vaste blender is de KitchenAid Power Plus, maar een zeer waardige en veel goedkopere variant is de KitchenAid K400 blender. De plus- en minpunten van beide toestellen lees je in Mijn keuken must-haves.

Aanpassingen

  • Wil je een cocktail maken van deze mocktail, vervang de Nona June dan door rum. Wil je het toch alcoholvrij houden, maar kan je de Nona June niet vinden, dan kan je deze weglaten of vervangen door ananas- of mangosap. Dat maakt de mocktail dan wel wat zoeter, waar ik persoonlijk niet zo van houd bij een aperitief, maar beslis daar vooral zelf over 🙂
  • Je kan de verse appelsiensap vervangen door 100 ml appelsien- of ander sap uit brik, zoals ananas of een tropisch mix. De keuze voor appelsien maakte ik echter heel bewust. Deze voegt zoet toe, zonder echt op de voorgrond te treden. Op die manier blijft de passievrucht overheersend.

Vooraf bereiden

Je kan de passievrucht-kokosmix vooraf maken en bewaren in de koelkast. Je kan ook de limoenzeste al opzij zetten, maar meng deze niet met de suiker en het zout tot vlak voor het serveren! Maak de rims en mocktails pas vlak voor het serveren.

Extra tips

Het citroengras dient hoofdzakelijk als decoratie en roerstaafje, maar ik gebruik het ook bewust omwille van de geur. Hoe iets smaakt, hangt namelijk af van wat we proeven én ruiken.  Als je zo voedselverspillingsschuw bent als ik, dan spoel je de citroengrasstengels kort in kokend heet water, zodat je ze vervolgens in een heerlijke curry, zoals bijvoorbeeld de Kokoscurrynoedelsoep kan gebruiken. Dat is een beetje onconventioneel, omdat die stengels natuurlijk wel in mensen hun glas hebben gezeten. Maar doordat ze lang meekoken in de soep, worden eventuele bacteriën toch met zekerheid gedood. De Kokoscurrynoedelsoep op de planning zetten is ineens een manier om de resterende kokosmelk en limoen op de gebruiken.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten