Spirulina colada

Spirulina colada

Spirulina krijgt het superfood-label. Ik vind dat in vele gevallen een misplaatst label. Maar over Spirulina valt er wel degelijk heel veel te vertellen. Ik leerde het zo’n 20 jaar geleden kennen. Mijn Papa volgde toen één of andere ontgiftingskuur, waarbij hij onder meer Spirulina-tabletten moest innemen. Dat potje stond dus op de kast, klaar om elke ochtend geopend te worden. Ik wist bijlange niet waar die Spirulina dan wel goed voor mocht zijn. Maar ik vond het wel een geweldig mooi woord. Zo mooi dat mijn nieuwe cavia Spirulina als middle name kreeg. Orchidee werd haar eerste naam. Dat vond ik nog net iets mooier.
Orchidee Spirulina is helaas niet meer… Maar het voedingssupplement is 20 jaar later hipper dan ooit. Spirulina is een bladgroen bevattende bacterie, die tot de algen gerekend wordt. Het bevat 1001 vitaminen en mineralen. Niet zo heel speciaal; groenten en fruit zijn ook geweldige bronnen van dat alles. Wat Spirulina wél uniek maakt is het extreem hoge gehalte aan eiwitten. 60 à 70% van zijn massa wordt gevormd door eiwitten! Nu, dat wil niet altijd veel zeggen. Dat heb ik al eens eerder verteld. Om te weten of je ook echt iets hebt aan de eiwitten in een voedingsmiddel moet je rekening houden met de biologische waarde en de netto eiwit benutting. (In mijn artikel De waarde van een kippenei kan je daar alles over terugvinden.) Maar zelfs nadat deze twee correcties aangebracht zijn, scoort Spirulina ontzettend hoog! 57 tot 60% van de Spirulina-algen bestaat uit bruikbare, waardevolle eiwitten. Dat is belachelijk hoog! Wel een kleine nuancering… Het weegt niets. Een portie van 1 of 2 koffielepels levert je dus niet zo heel veel op, als je het poeder slechts heel af en toe inneemt. Voor vegetariërs, veganisten en fervente sporters is een regelmatig gebruik echter wel heel interessant.
Spirulina krijgt dan wel de glansrol in dit drankje, toch mag ook de ananas niet onderschat worden. Ananas bevat het enzym bromelaïne waaraan ontstekingsremmende én spijsverteringsbevorderende eigenschappen worden toegeschreven. Het meeste van dat bromelaïne bevindt zich wel in de harde, vezelige kern. Snijd deze er dus niet uit! Laat de ananas lang genoeg rijpen, tot hij lekker zoet en sappig is, dan wordt de kern ook een stuk zachter en kan je ten volle genieten van al het goeds dat dit fruit te bieden heeft!

spirulina colada

Ingrediënten voor twee drankjes:

150 g ananas, vers of uit diepvries
250 ml Alpro Coconut Original (zie tips)
1 el kokosmelk
1 tl spirulina

Bereiding:

Alles goed mixen in de blender en klaar!

Tip:

De kwaliteit en rijpheid van je ananas maakt of kraakt dit drankje. Selecteer een geurig exemplaar in de winkel en laat deze thuis nog wat verder doorrijpen.

Zit je niet zo met calorieën? Vervang dan gerust een deel van de Alpro Coconut Original door extra kokosmelk!

Weetje:

Chlorella is zo’n andere alg. Op enkele mini-details na zijn er dezelfde eigenschappen aan toe te schrijven als aan Spirulina. Je kan deze twee dus gerust vervangen door elkaar! Let er dan wel op dat je ‘broken cell wall’ chlorella kiest. Zoals de naam het zegt, zijn de moeilijk verteerbare celwanden van deze alg hierbij reeds open gebroken. Voor Spirulina doet dat er niet toe, want dat heeft zo geen taaie celwanden. Daar zit je dus altijd goed mee.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten