Search

Mediterrane zadencrackers

2017 was een fantastisch jaar. Enkele Karola’s Kitchen-hoogtepunten waren voor mij de samenwerking met het UZ Gent en Provincie Oost-Vlaanderen, de overstap naar het voltijds zelfstandig zijn, het winnen van twee Food blog Awards, de vele fantastische events en… dat ene bijzondere mailtje van uitgeverij Horizon met de vraag of ik een boek wou schrijven.

En schrijven deed ik.
En dat boek ligt er.

boek gewoon gezond cover

Het zal vermoedelijk niet verbazen dat Gewoon Gezond geen klassiek kookboek is. Daarvoor is mijn liefde voor de wetenschappelijke kant van voeding te groot. Het is echter ook geen droog theorieboek. Daarvoor strooi ik veel te graag met smakelijke anekdotes over mijn eigen doen en laten. Maar het is ook geen levensverhaal, want ik ben en blijf een foodie, die houdt van koken én eten.

Gewoon Gezond is een leesboek, waarin mijn persoonlijke verhaal, no-nonsense wetenschap, tips & tricks en heerlijke recepten elkaar afwisselen. Een heel fijne mix van alles waar Karola’s Kitchen intussen al ruim drieënhalf jaar voor staat, met als doel de hele (Nederlandstalige) wereld ervan te overtuigen dat gezond eten makkelijk en vooral heel erg leuk is, iedereen te helpen bij het maken van gezonde(re) eetkeuzes en vooral elke lezer te leren luisteren naar de signalen van zijn of haar eigen lichaam, naar dat o zo bijzondere buikgevoel.

Naast leesplezier biedt Gewoon Gezond jullie meer dan 40 recepten, waaronder een heleboel nieuwe! Om het meest prangende ongeduld wat in te tomen, geef ik alvast één recept prijs – helemaal exclusief en zo. Deze mediterrane zadencrackers zijn veganistisch, glutenvrij, lactosevrij… Met andere woorden, je kan er ontzettend veel mensen blij mee maken. En als klap op de vuurpijl zijn ze nog eens keilang houdbaar als je ze in een luchtdichte bokaal bewaart. Tot ruim een week! Je herkent ze misschien uit mijn vorige recept, de toastjes met geroosterde pompoen en oesterzwammen. Maar ook als tussendoortje, als aperitiefhapje in combinatie met een lekkere dip of bij een kom soep zijn ze geweldig.

Deze primeur kan je alvast zelf eens uitproberen. De andere 223 pagina’s hou ik nog even geheim 😉
Gewoon Gezond is verkrijgbaar in de boekhandel en online via bol.com (deze link) of standaardboekhandel.com (deze link).

mediterrane zadencrackers

Ingrediënten voor 1 grote bakplaat:

35 g chiazaad
35 g gebroken lijnzaad
125 ml water
25 g pompoenpitten
25 g zonnebloempitten
25 g sesamzaad
10 g zwart komijnzaad (zie tips)
½ tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde basilicum
¼ tl gedroogde rozemarijn
½ tl paprikapoeder
een snuifje gedroogde chilivlokken
½ tl fleur de sel (zie tips)
1 teentje knoflook, geperst

Bereiding:

Schep het chia- en lijnzaad om met het water. Zorg ervoor dat alle zaadjes bedekt zijn en zet 10 minuten opzij. Verwarm intussen de oven voor op 150°C. Schep alle overige zaden om met de gedroogde kruiden en fleur de sel.

Voeg de droge zadenmix en het geperste teentje knoflook toe aan het chia-lijnzaadmengsel en vermeng tot alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Zet nog eens 5 minuten opzij.

Leg 2 vellen bakpapier klaar ter grootte van de bakplaat. Stort het zadendeeg op een eerste vel. Leg er het tweede vel bovenop en rol het mengsel met een deegrol uit tot een zo dun mogelijke samenhangende koek. (Probeer het deeg tot maximum 2 zaadjes dikte uit te rollen.) Plaats deze constructie nu in zijn geheel op de bakplaat en verwijder vervolgens voorzichtig het bovenste bakpapier. Duw met een mes lijnen in het uitgerolde deeg zodat je de crackers na het bakken makkelijk kan breken. Plaats de bakplaat vervolgens 35 minuten in de oven.

Breek de zadenkoek meteen na het bakken in stukken en verdeel deze naast (en zeker niet op) elkaar op een rooster. Laat verder afkoelen.

Tips:

Zwart komijnzaad is een klein, geurig zaadje dat te verkrijgen is in de meeste Turkse kruidenierszaken. Het is ook een vast ingrediënt in mijn dagelijkse ontbijtzadenmix (klik hier voor het recept). De moeite om eens naar op zoek te gaan! Kan je het nergens vinden? Vervang het dan door extra sesamzaadjes.

Je kan de gedroogde kruiden aanpassen naar je eigen smaak. Ik gebruik bijvoorbeeld soms Midden-Oosterse specerijen zoals curry, komijn en paprika in plaats van de mediterrane kruiden.

Vervang de fleur de sel niet zomaar door fijn keukenzout, want dit smaakt veel intenser en bovendien kan er veel meer fijn keukenzout dan fleur de sel in een halve theelepel, waardoor je crackers amper te eten zullen zijn! Heb je geen fleur de sel in huis, ga dan voor maximum een kwartje theelepel keukenzout.

3 reacties

  1. Ik heb was eergisteren door de diepe krochten van jouw blog aan het snuisteren en ik kwam deze tegen. Ik heb ze dezelfde dag nog gemaakt: superlekker! Jammer dat we ze niet kunnen toevoegen aan onze favorieten. 😉

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!