Search

Groentelasagne met ricotta en spinazie

Aanschouw!
Is het geen schoonheid?
Deze wolkenkrabberlasagne kost een beetje tijd en moeite, maar… Je bent het waard hè.
Ik vind dit zo’n verrukkelijk en feestelijk gerecht. Genieten. Een berg overheerlijk eten, zonder een propvol gevoel en extra kilo’s achteraf. Gewoon groenten in al hun glorie. Dat is my kind of heaven. En die van de vele gasten die ik het al heb voorgeschoteld. Als je moeilijke eters over de vloer krijgt is dit sowieso een winner.
De combinatie van ricotta, spinazie en pijnboompitten is een klassieker. Ze is perfect, dus daar heb ik dan ook niet mee geprutst. De bechamelsaus en pasta daarentegen… 😉 De ricotta, Parmezaan en pijnboompitten leveren de nodige eiwitten en vetten in dit gerecht en zijn meer dan smakelijk genoeg om alle groenten hier perfect tot hun recht te laten komen. En je zal die pasta en witte saus op geen enkel moment missen. Beloofd!
courgettelasagne met spinazie en ricotta

Ingrediënten voor twee eters:

2 courgetten (of aubergines)
1 ui, fijn gesneden
1 teentje knoflook, geperst
1 blik tomaten in blokjes
1 klein blikje tomatenpuree
½ kl gedroogde oregano
½ kl gedroogde basilicum
een snuifje chilivlokken of enkele druppels Tabasco
2 grote handen vol verse, jonge spinazie
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
2 overvolle el ricotta
40 g Parmezaan, fijn geraspt
een handvol pijnboompitjes, droog geroosterd
eventueel een handvol verse bladpeterselie, voor de afwerking

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Als je courgettes gebruikt, snijd de courgette dan dwars in twee en snijd elke helft vervolgens in de lengte in plakken van maximum een halve centimeter dik. Doe de courgetteschijven in een kom en schep voorzichtig om met 1 el olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zout. Gebruik je handen hiervoor, zo kan je de courgettes goed inwrijven en vermijd je dat ze breken.

(Als je aubergines gebruikt, snijd ze dan in de lengte in plakken van zo’n halve centimeter dik. Leg op een bord of snijplank een laag keukenpapier, strooi er wat zout overheen, leg de aubergineplakken hierop, strooi er opnieuw zout overheen en leg er tot slot een laag keukenpapier op. Zet er een tweede bord of snijplank bovenop en creëer hier druk op door er bijvoorbeeld een stapel borden op te zetten. Laat nu minimum 10 minuten staan. Spoel de aubergine vervolgens schoon onder stromend water en dep ze goed droog met een schone theedoek. Giet niet al te kwistig wat olijfolie over de schijven en gebruik je handen om ze goed in te wrijven.)

Leg de courgette- (of aubergine-)plakken verspreid op een rooster en plaats ze 20 in de oven (zie tips). Zet nadien de oven in grillstand op 220°C.

Verhit 1 tl olijfolie in een kookpot en roerbak de ui hierin, tot deze glazig en gaar is. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Voeg vervolgens de tomaten, de oregano, het basilicum, de chilivlokken of Tabasco en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Laat de tomatensaus een vijftal minuten verder sudderen en zet opzij.

Laat 1 tl olijfolie heet worden in een pan en roerbak het lente-uitje en de spinazie enkele minuten tot de spinazie net gaar en geslonken is. Zet het vuur uit en schep de ricotta erbij. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout en roer alles om tot je een gelijkmatig verdeeld mengsel hebt.

Time to dress up! Ik kies ervoor om twee aparte lasagnes te maken, omdat dit veel makkelijker en vooral mooier opschept.
Per lasagne start je met twee courgette- (of aubergine-)plakjes, verdeel daarover wat tomatensaus en leg hierop opnieuw twee plakken groenten, maar nu in de tegengestelde richting. (Als je aubergines gebruikt, kan je indien nodig wat bijsnijden). Dan komt er wat van het spinaziericottamengsel op en opnieuw twee plakjes courgette of aubergine. Dan weer tomatensaus, dan weer plakken groenten en ga zo maar door… Zorg ervoor dat je bovenaan eindigt met tomatensaus en strooi hier de geraspte Parmezaan overheen. Plaats nu nog 10 minuten in de oven.

Strooi tot slot de geroosterde pijnboompitjes en eventueel wat bladpeterselie over. Aanschouw je prachtige kunstwerk met de nodige trots en serveer! Je kan er een frisse, groene salade bij serveren.

Tips:

Je kan de courgette- of aubergineschijven ook grillen in een grillpan. Dat vraagt wat meer tijd en aandacht maar geeft ze wel die unieke geroosterde smaak. Na dit gerecht al enkele keren te hebben gemaakt, verkies ik intussen het gemak van de oven.

Kan deze groentelasagne je wel smaken? Bekijk dan zeker ook de auberginelasagne met champignons en geitenkaas en de courgettelasagne met paprika en feta.

31 reacties

  1. Ik heb dit gisteren gemaakt. Was zo ongelooflijk lekker. En mooi om te presenteren. Ik deed er wel een velletje pasta tussen. Al was dat achteraf gezien niet nodig. Zelfs mijn moeilijkste eter heeft alles opgesmikkeld en vond het de lekkerste lasagne die ik al maakte. Inderdaad wel wat werk. Maar een echte smaakbom

    1. Hey Julie, nee nog niet, veel recepten die ouder zijn dan 1,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat dus heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk waarbij we niet eens gebruik kunnen maken van knip-en-plakwerk. Extreem tijdrovend dus. Maar we zijn er volop mee bezig 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!