Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

Easy peasy groentespreads

Ik vind brood veel te lekker om het voor eeuwig de rug toe te keren. Heerlijk donkere, dense sneden vol pitten en zaden… Ik kan er op tijd en stond ontzettend van genieten! Wat er dan op dat brood moet komen, is durft al eens een ieniemienie struggle zijn. I love choco! Maar laten we wel wezen: een boterham met choco is eerder een dessert dan een maaltijd. Kaas kan me zeker af en toe eens smaken, maar de combinatie met brood geeft me snel een opgeblazen buik. Bovendien eet ik dan een week brood om de kaas op te maken en da’s ook nogal van the tale waggles the dog. Smeersels à la Philadelphia vind ik toch wat te industrieel om met regelmaat te eten… En zo kwam ik tot voor kort maar al te vaak uit bij een snelle, homemade guacamole of eenvoudigweg roomboter met peper en zout. Overheerlijk, daar niet van, maar het werd wel eens tijd om werk te maken van enkele groenterijke broodsmeersels. Het doel was niet alleen mezelf, maar ook mijn broodverslindende boyfriend te bekoren en daar ben ik naar het schijnt behoorlijk goed in geslaagd.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

De hummus van gerookte paprika en de rode bietenpasta bevatten beide een beperkte hoeveelheid peulvruchten. De auberginespread is een vrije interpretatie van het eeuwenoude recept voor baba ganoush: aubergines op hun best.

Deze groentespreads zijn stuk voor stuk arm aan calorieën en rijk aan vitaminen en mineralen, omdat ik er steeds een grote hoeveelheid groente in verwerk. Ze zijn niet alleen erg lekker op brood maar ook als dips en on the side bij een salade of groenteburger, zoals mijn portobellolinzenburger. In een afgesloten pot in de koelkast kan je ze minstens een week bewaren. (Langer kon ik niet uittesten als gevolg van ‘op’.)

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

HUMMUS VAN GEROOKTE PAPRIKA

Ingrediënten voor een bokaal:

1 bokaal kikkererwten, 250 g uitgelekt
½ bokaal geroosterde, ontvelde paprika’s (= 200 g uitegelekt ofwel 2 paprika’s)
¼ tl paprikapoeder
¼ tl komijnpoeder
1 tl tahin (sesampasta)
3 takjes verse koriander, fijngehakt
6 druppels tabasco
1 mini teentje knoflook, fijngeperst

Bereiding:

Spel de paprika’s grondig onder koud, stromend water. Wrijf hierbij alle olie en achtergebleven stukjes schil weg. Laat ze uitlekken en dep ze vervolgens goed droog met keukenpapier. Snijd ze in niet al te grote stukken.

Mix in een blender of foodprocessor of met behulp van een goede staafmixer alle ingrediënten tot een glad mengsel en breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper, grof zeezout en eventueel wat extra tabasco.

RODE BIETENPASTA

Ingrediënten voor 1 bokaal:

1 blik witte bonen, uitgelekt en gespoeld (= 225 g)
2 voorgekookte rode bieten, in grote stukken
1 el balsamicoazijn

Bereiding:

Mix de bonen, bieten en balsamicoazijn in een blender of foodprocessor tot een glad mengsel. Breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

AUBERGINESPREAD

Ingrediënten voor een bokaal:

2 aubergines
1 tl olijfolie
2 tl citroensap
een bosje bieslook (zo’n duim dik), fijn gehakt
een handvol verse basilicumblaadjes, fijn gehakt
2 el natuuryoghurt of een plantaardig alternatief (ik gebruik Alpro soya mild & creamy)
een snuifje kaneel
1 mini teentje knoflook, geperst

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Prik met een vork rondom rond en over de hele lengte van de aubergines gaatjes. Wrijf ze in met de olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Gaar de aubergines gedurende een uur in de oven, laat ze afkoelen (zie tips) en snijd ze in stukken.

Mix ze samen met de geperste knoflook fijn met behulp van een blender of keukenmachine. Schep in een kommetje en voeg verse kruiden, yoghurt, citroensap, kaneel en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe.

Karola's Kitchen - groentespreads van geroosterde paprika, rode biet en aubergine

Tips:

Omdat ik jullie het liefst snelle en eenvoudige recepten voorzet, gebruikte ik voorgeroosterde paprika’s en voorgekookte rode bieten. Uiteraard kan je deze groentespreads ook maken met eigen geroosterde en gekookte versies.

Het roosteren van de aubergines doe ik ’s avonds, voor het slapen gaan, zodat ze ’s nachts kunnen afkoelen.

Nog meer dip-inspiratie? Bekijk dan ook even mijn recepten voor een super skinny broccolidip en een geitenkaasdip.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten