Lepelhapje met avocado en appel

Dit is Lepelhapje met avocado en appel 2.0. In mei 2014 ging versie 1.0 online en de bijhorende foto was overeenkomstig mijn fotografische kwaliteiten van dat moment. (Lees: pijnlijk triest.) Vandaag, vierenhalf jaar later is dit aperitiefhapje nog steeds één van de populairste gerechten op mijn blog. Het werd intussen al meer dan 25 000 keer bekeken en elk dag opnieuw bezoeken lezers dit recept. Ik vond het dus hoog tijd om dit lepelhapje eens een nieuw uithangbord te geven en in één klap het vegetarische alternatief een volwaardig plaatsje te geven op de foto en in het recept.

Ik hou van lepelhapjes omdat ze me doen denken aan de oneindige reeks recepties die mijn mama ooit heeft gegeven. Het leek eeuwen te duren om het lekkers precies op de lepeltjes te leggen maar wanneer ik met de schotel rond ging bij de gasten, waren de kleine kunstwerkjes in één hap weg. Fascinerend. Later leerde ik dat lepelhapjes naast nostalgisch en fascinerend ook ontzettend handig zijn. Geen geprutst met een glaasje en vorkje, waarvoor je beide handen vrij moeten zijn, maar gewoon HAP. En weg. Praktischer is volgens mij onmogelijk.

Het Lepelhapje met avocado en appel 1.0 bevatte garnaaltjes. En zo eet ik dit hapje nog altijd het liefste. Het veggie alternatief met feta geef ik er echter graag bij! Wees wel wat zuiniger met de feta, in vergelijking met de garnalen, gezien deze veel scherper en aanweziger is van smaak.

Karola's Kitchen - Lepelhapje met avocado en appel

Ingrediënten voor 20 lepelhapjes (10 met garnaaltjes en 10 met feta):

1/8 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in heel kleine blokjes
1/4 appel, in heel kleine blokjes
1/2 avocado, in heel kleine blokjes
1 el fijngehakte bieslook (of 1 klein lente-uitjes, in fijne ringetjes)
4 blaadjes munt, heel fijn gehakt
2 tl citroensap (= ca. 1/4 citroen)
50 g gepelde, grijze garnalen (zie tips)
25 g feta, verkruimeld
versgemalen zwarte peper en grof zout

Bereiding:

Schep komkommer, appel, avocado, bieslook, munt en citroensap door elkaar. Proef en kruid naar eigen smaak met peper en zout.

Verdeel het mengsel in twee en schep de garnaaltjes door één helft en de feta door de andere helft. Verdeel de salades over de lepeltjes en werk af met wat bieslooksnippertjes.

Tip:

Ik kies voor duurzaam gevangen garnalen, die het MSC-keurmerk dragen. De garnaalvissers zelf wilden officieel de garnalenpopulaties beschermen en spraken daarom een aantal ingrijpende maatregelen af om de vangst zo duurzaam mogelijk te laten verlopen en de bijvangst tot een minimum te beperken. Zo gebruiken de MSC-vissers netten met grotere mazen, geven ze de garnaalpopulaties voldoende tijd om te herstellen en vangen ze niets in beschermde gebieden. Top initiatief!

Garnaaltjes over? Maak dan zeker de Karola’s garnalencocktail eens (klik hier).

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten