Search

Loempia’s uit de oven

Het ultiem krokante jasje maakt dat deze Loempia’s uit de oven smaken naar meer. En het zoetzure sausje zorgt ervoor dat ze helemáál onweerstaanbaar zijn. Een heerlijk aperitiefhapje, voor bij een frisse mocktail, om een gezellige avond mee in te zetten!  Boordevol groenten en lekker licht uit de oven, maar zonder compromissen op vlak van smaak en textuur.

De kracht van crunchy

Knapperig, krokant, crunchy… Hoe je het ook wil noemen, het is een adjectief dat alles beter maakt. Het heerlijke geluid en het bevredigende gevoel zorgen ervoor dat je met een krokant hapje makkelijk scoort bij een breed publiek. Hoeveel groenten er ook aan te pas komen.

Ik gebruik voor deze Loempia’s uit de oven filodeeg. Allesbehalve traditioneel, want filodeeg heeft een Griekse oorsprong. Normaal wordt er voor het maken van loempia’s rijstpapier gebruikt maar dat krijg je onmogelijk krokant in de oven. (En het stond vast dat ik geen frietketel zou gebruiken voor dit recept.) Filodeeg heeft ook gewoon zo’n fijne textuur! Delicate laagjes gouden knapperigheid… Zo mooi en zo geweldig lekker!

Op reis naar Azië

Kikkoman sojasausZoals je misschien weet ben ik grote fan van heel wat Aziatische keukens. Thais, Vietnamees, Indisch… Je doet me altijd een plezier met de fantastische smaakexplosies en rijkdom aan groenten die gerechten uit deze streken typeren. Ook al koos ik met het fildodeeg voor een weinig traditionele loempia, voor de vulling ging ik wel degelijk voor een klassieke mix van paprika, sojascheuten en wortel. De smaakmakers spelen daarbij een minstens even belangrijke rol als de groenten! Chili, lente-ui, veel verse kruiden een zoute sojasaus maken de loempiavulling helemaal af.

Zoals altijd gebruik ik de Kikkoman sojasaus. Een onmisbaar basisingrediënt dat je steeds in meervoud in mijn voorraadkast vindt. De unieke umamismaak brengt niet alleen Aziatisch getinte gerechten naar een hoger niveau. Ook de Westerse keuken wordt alleen maar beter door hier en daar een scheutje sojasaus toe te voegen. (Denk aan de Witte vis met sojasaus uit de oven en de Gevulde paprika’s bijvoorbeeld.) Voor de Loempia’s uit de oven gebruik ik Kikkoman sojasaus zowel voor de groentevulling, als in het zoetzure sausje.

Een beetje knutselen

Een aperitiefhapje zoals dit maken, is helemaal niet moeilijk, maar het vraagt wel wat tijd. Zie het een beetje zoals knutselen 🙂 Het is natuurlijk absoluut niet de bedoeling dat jij als gastvrouw/-heer de hele tijd in de keuken staat! Daarom vertel ik onderaan bij de tips alles wat je moet weten om deze Loempia’s uit de oven vooraf te maken. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –

Loempia's uit de oven

Een superknapperig deegkorstje, een smaakvolle, groenterijke vulling en een heerlijk zoetzuur sausje, maken van deze loempia's een geweldig aperitiefhapje, waarmee je scoort bij iedereen!
4.86 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Aperitiefhapje, Appetizer
Keuken Aziatisch
Porties 18 stuks

Ingrediënten
  

Voor de loempia's

  • 1 rode puntpaprika
  • 2 wortelen
  • 2 tl olijfolie + extra om te bestrijken
  • 1 dikke teen knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper optioneel
  • 250 g sojascheuten
  • 3 à 4 lente-uitjes
  • een grote handvol bladpeterselie
  • een grote handvol verse koriander optioneel
  • 2 el sojasaus
  • 1 pakje filodeeg
  • enkele eetlepels aquafaba of een losgeklopt ei
  • sesamzaadjes om te bestrooien

Voor het sausje

  • 4 el curryketchup
  • 2 tl sojasaus
  • 2 el ananassap of zie tips

Instructies
 

De loempia's

  • Snijd de puntpaprika in dunne reepjes. Spoel de wortelen grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze julienne. (Dit gaat heel vlot met een juliennesnijder.)
  • Verwarm de olijfolie in een pan en roerbak de paprika en wortel een minuut. Pers er de knoflook bij en laat verder bakken.
  • Verwijder eventuele taaie stukjes schil van de gember en rasp hem fijn boven de groenten. (Knijp het sap uit het vezelige deel dat overblijft maar gooi de vezels zelf weg.)
  • Snijd de chilipeper in dunne ringetjes en voeg hem bij de groenten. (Verwijder de zaadjes als je wat van de hitte van de chili wil wegnemen.)
  • Voeg de sojascheuten bij de wortel en paprika.
  • Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de kruiden fijn. Schep de sojasaus door de groenten en voeg vervolgens ook de lente-ui en kruiden toe. Zet het vuur uit. (Zorg er wel voor dat overtollig vocht verdampt is. Indien de vulling nog heel nat is, laat het vuur dan iets langer aan.)
  • Bereid alles voor om de loempia's te beginnen vouwen. Zet een kleine kommetje olijfolie klaar en maak twee schone keukenhanddoeken vochtig. Zet een bakplaat klaar, Haal het filodeeg uit de verpakking en vouw het voorzichtig open. Dek het filodeeg steeds af met een vochtige doek.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Haal voorzichtig een vel filodeeg van de stapel en leg dit verticaal op je snijplank. Snijd het in drie lange repen en smeer ze in met een dun laagje olijfolie. Leg wat van de vulling links onderaan een reep filodeeg en vouw de rechteronderhoek van de reep over de vulling heen, zodat je een driehoekje bekomt. (Bekijk zeker ook de foto's bij de tips!) Vouw het driehoekje nu over de bovenste zijde, naar boven toe. Vouw het vervolgens over de schuine zijde, naar boven toe en ga zo verder tot helemaal bovenaan de reep filodeeg, zodat de vulling volledig verpakt zit. Leg de loempia op de bakplaat en drapeer de tweede vochtige handdoek eroverheen. Herhaal dit tot alle vulling op is.
  • Bestrijk alle loempia's met een dun laagje aquafaba (of ei) en strooi er de sesamzaadjes overheen. Plaats 25 minuten in de oven. Serveer meteen (of zie tips).

Het sausje

  • Klop de curryketchup los met de sojasaus en het ananassap en serveer het zoetzure sausje bij de loempia's.
Trefwoord vegan, veggie, lactosevrij

Zijaanzicht van een stapel loempia's op een donker bord, op een donkere achtergrond. Geserveerd met een potje zoetzure saus.

Loempia’s uit de oven: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Je vindt filodeeg in de diepvriesafdeling van o.m. Delhaize, bij de diepgevroren croissants en ander gebak. Je moet het deeg vooraf laten ontdooien. Dat kan door het zo’n twee uur bij kamertemperatuur te laten liggen.
  • Omdat het makkelijker is om je te tonen hoe je de loempia’s vouwt, dan om het uit te schrijven:

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Filodeeg is niet glutenvrij. Als je een AirFryer hebt, kan je knapperige loempia’s maken met rijstpapier. Klik hier voor mijn recept.
    Sojasaus is niet glutenvrij. Als je glutenintolerant bent, kan je sojasaus vervangen door tamari.
  • Lactosevrij & vegan
    Dit recept is vegan en lactosevrij.
  • Andere groenten
    Puntpaprika’s verteren een stuk makkelijker dan gewone paprika’s. Als je deze groente toch wil vervangen, kan je bijvoorbeeld champignons gebruiken.
  • Andere aanpassingen
    Ik gebruikte voor het sausje het sap van een blik ananas op eigen sap. (De ananas ging de diepvriezer in om Nice cream tropical mee te maken.) Je kan natuurlijk ook een brik ananassap gebruiken. Als je het resterende sap echter niet gaat opdrinken, gebruik dan 1 theelepel honing en 1 eetlepel water in plaats van de 2 eetlepels ananassap.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Het is essentieel dat je deze loempia’s meteen serveert als ze uit de oven komen, maar je kan ze gerust vooraf bereiden! Maak ze volledig volgens de aanwijzingen in het recept en plaats ze 20 minuten in de oven. Haal de loempia’s uit de oven maar laat ze op de bakplaat liggen, met een schone keukenhanddoek eroverheen. Plaats ze vlak voor het serveren nogmaals 10 minuten in een oven van 180°C.
  • Heb je wat loempia’s over, bewaar ze dan naast elkaar (niet gestapeld dus) in een luchtdichte doos in de koelkast. Je kan ze opnieuw opwarmen in de oven. (Ze verliezen een beetje aan kwaliteit door ze een nacht te bewaren, maar ze zijn zeker nog lekker!)

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd ?


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

35 reacties

  1. 5 sterren
    Superlekker! Echt krokant, smaakvolle vulling en een heerlijk hapje dat toch niet te zwaar is.
    Het plooien lukte perfect dankzij de steeds duidelijke kookfilmpjes op Instagram. Go Karolien 😀 !

  2. 5 sterren
    Super receptje! Echt heerlijke smaak. Ik vroeg mij enkel af of je een tip hebt om ze iets krokanter te maken? Enkel de hoekjes zijn wat krokanter, maar zeker niet dezelfde crunch als op jouw video. Alvast hartelijk dank!

    1. Hey Ann-Sophie, dan zou ik ze iets langer in de oven laten. Het is wel zo dat ze slapper worden naarmate ze langer uit de oven zijn. Dus je moet ze best meteen serveren. Als je er wat over hebt of ze staan al even op tafel dan kan je ze wel gewoon opnieuw 5 à 10 minuten in een oven van 180 ° steken en dan zijn ze terug perfect krokant!

  3. 5 sterren
    Dag Karolien. Wat hebben we al genoten van deze fantastische loempia’s! We kunnen het enkel warm aanbevelen aan anderen.
    Een klein vraagje. Ik zag in de video’s dat je een grote plank gebruikt, wat enorm handig is voor dit recept. Na wat opzoekwerk, vind ik enkel grote planken met een rand, wat ik liever niet heb. Van waar komt jouw plank? Bedankt!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!