noriloempiarolletjes

Norirolletjes

Al mijn recepten zijn lijnvriendelijk, maar deze norirolletjes spannen toch wel de kroon. En net daarom vind ik ze ideaal om een zinnenprikkelende valentijnsavond mee in te zetten. Met een buik propvol zware kost voel ik me namelijk allesbehalve happy, healthy en sexy 😀 Gember maakt deze mini-loempia’s bovendien helemaal hot & spicy. Vooral in de mond, welteverstaan. Want net zoals voor de asperges, truffels en andere zogenaamde afrodisiaca, werd ook voor gember aangetoond dat zijn lustopwekkende eigenschappen vooral in ons hoofd zitten. Maar een placebo-effect is ook een effect natuurlijk 😉
Naast superlicht, zijn deze aperitiefhapjes ook voedzaam. Uiteraard. Aangezien nori uit de zee komt, vormt het een zeer waardevolle bron van jodium, een mineraal dat in alle zeevruchten en –wieren terug te vinden is. Het is onmisbaar voor een goede werking van de schildklier, die dan weer een belangrijke rol speelt in het regelen van onze stofwisseling. Vermoeidheid, gewichtstoename en een verlaagde lichaamstemperatuur zijn enkele tekenen van een tekort aan jodium. Daarnaast bevat nori ook gigantisch veel eiwitten! Per 100 g levert het ons 49 g proteïnen. Zelfs een biefstuk geraakt maar aan 24 g! Nu… Om 100 g nori binnen te krijgen, moet je wel al een aantal bergen van deze rolletjes verorberen. Maak er dus met andere woorden maar een laaaaaaaaang valentijnsweekend van!

noriloempiarolletjes (800x452)

Ingrediënten voor 12 rolletjes:

150 g sojascheuten
150 g wortel, fijngesneden met een juliennesnijder (zie tips)
2 lente-uitjes, in heel fijne ringetjes
1 cm verse gember, fijn geraspt
2 norivellen
1 ½ el sojasaus
1 tl olijfolie
versgemalen peper

Bereiding:

Knip de norivellen in de lengte in 3 lange, gelijke repen. Knip vervolgens elke reep nogmaals in 2, zodat je per vel 6 rechthoekjes krijgt (in totaal 12 rechthoekjes dus).

Verhit de olijfolie in een wokpan en roerbak de sojascheuten en wortelsliertjes enkele minuten, tot deze gaar, maar nog steeds knapperig zijn.
Voeg de lente-ui, sojasaus, geraspte gember en peper toe en stoof de groenten nog 2 minuten.

En dan de rolletjes draaien! Zet een potje met een scheutje sojasaus klaar.
Schep wat van de vulling onderaan op een norirechthoekje en rol dit op. Plak de loempia dicht door met je vingers wat sojasaus aan het uiteinde te wrijven. De nori wordt hier week en plakkerig door.
Leg de loempia’s op een schotel met de dichtgekleefde kant naar onderen, zodat deze nog wat aangedrukt wordt. Serveer meteen!

Tip:

Zoetzure loempiasaus is er lekker bij, maar ’t zeker geen must. Ook zonder dip zijn de norirolletjes heerlijk!

Heb je nog wat nori over? Probeer dan zeker eens mijn Norirolletjes met zalm. Een ander heerlijk aperitiefhapje, ideaal voor sushi-liefhebbers. (Klik hier voor het recept.)

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten