Karola's Kitchen - Regenboogchips en loempia's

Regenboogchips en loempia’s uit de Airfryer

Ik moet toegeven dat ik er al een tijdje naar zat te loeren. Regelmatig hoorde ik enthousiastelingen vertellen over de Philips Airfryer XXL en dat maakte me toch erg nieuwsgierig om er zelf mee aan de slag te gaan. Alsof het zo moest zijn, contacteerde Philips me toen die nieuwsgierigheid min of meer een hoogtepunt bereikte, dus ik zei meteen ‘JA’ op hun voorstel om te experimenteren met dit frituurtoestel dat geen frituurtoestel is. Uiteraard was het meteen duidelijk welke ingrediënten ik de hoofdrol wilde laten spelen. Groenten. Logisch.

Je kan taarten bakken, snacks bereiden en hele maaltijden uit de Philips Airfryer XXL toveren, maar met de zomer die op haar einde loopt en een heerlijk lange nazomer in het vooruitzicht (fingers crossed) ging ik voor twee lekkere aperitiefhapjes, in de hoop nog van enkele fijne, gezellige avonden te kunnen genieten voor de herfst haar intrede maakt. Ik koos voor hapjes die ik al enkele keren probeerde te maken in mijn gewone oven, maar zonder veel succes: groentechips en loempia’s. Beide gerechten echt knapperig krijgen in de oven lukt me nooit! Heel logisch ook, omdat die knapperigheid normaal gesproken het gevolg is van het frituren. Ideaal dus om hiervoor aan de slag te gaan met de Airfryer, dacht ik. Want een frietketel in huis halen, staat nog niet meteen op de planning.

Wanneer je etenswaren, zoals bijvoorbeeld frietjes frituurt, verdampt het water uit de voeding (vandaar de hevige bubbels wanneer frietjes in aanraking komen met de olie) en wordt de plaats van dat water ingenomen door vet. Uiteraard is gefrituurd eten vaak erg lekker, maar het is dus logischerwijs ook heel calorierijk en bovendien rijk aan schadelijke transvetten. Je zal me dus niet zo vaak aantreffen met een bakje gefrituurde snacks. (De grote uitzondering en vaste waarde is een portie oliebollen op de Gentse Feesten. Geen Feesten zonder, me dunkt.)

De Airfryer gaart voedsel door middel van een heel krachtige hete luchtstroom. Door een kleine hoeveelheid (1 theelepel) olie toe te voegen, creëer je een bakproces. Doe je dat niet, dan vindt er een droogproces plaats. Een beetje inzicht hierin helpt om het toestel goed te leren begrijpen. Want de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik enkele pogingen nodig had om tot geslaagde groentechips te komen. Ik probeerde tal van online recepten uit, maar dat verliep niet altijd vlekkeloos. Niet onlogisch ook, want er zijn heel wat variabelen: hoe dik snij je de plakjes, hoe groot of breed zijn je groenten (en dus je chips) … Dat zijn zaken die niet vastliggen en die het bakproces danig beïnvloeden. Maar oefening baart kunst! En ik deel met plezier alle tips!

Als je je afvraagt waarom groentechips uit een zakje zo crispy zijn (en blijven): heel eenvoudig, ze worden gefrituurd. Bekijk de ingrediëntenlijst en voedingswaardetabel maar even goed en je zal er meteen achter komen dat die gezond-ogende groentechips amper een (of zelfs geen) haar beter zijn dan klassieke aardappelchips. Industriële groentechips vallen (net als smoothies overigens) in de categorie etenswaren waar ik me blauw aan erger: een groot gezondheidsimago maar in de praktijk geen meerwaarde ten opzichte van zogenaamd ‘ongezonde’ tegenhangers. Dat maakte me heel vastberaden om, ondanks enkele mislukkingen, te blijven proberen echt lekkere en krokante homemade groentechips te maken.
De loempia’s zijn dan weer een logisch gevolg van de grote, grote liefde voor de Aziatische keuken hier in huis. Tijdens onze reizen in Vietnam en Cambodja stonden er elke dag wel fresh or fried spring rolls op het menu. Een recept voor de verse variant deelde ik eerder al met jullie (klik hier), dus nu was het de beurt aan de fried spring rolls, je vermoedelijk beter bekend als loempia’s. Technisch gezien, zijn het echter geen échte loempia’s, omdat deze laatste gemaakt worden met filodeeg. Zo krijg je ze in Chinese en Thaise restaurants. Maar naar Vietnamese gewoonte maakte ik ze met rijstpapier. Rijstpapier is een heel puur product, bestaande uit slechts twee ingrediënten: rijstmeel en water. Het is een stuk lichter dan filodeeg en bovendien vegan, lactosevrij en glutenvrij (wat allemaal niet geldt voor filodeeg). Hierdoor kan werkelijk iedereen meegenieten van deze groenteloempia’s en dat is voor mij heel erg belangrijk. (Rijstpapier wordt weliswaar een tikkeltje minder knapperig dan filodeeg. Als gluten, calorieën en dat soort dingen je niet boeien en je de krokantst mogelijke gradatie van knapperigheid wil bekomen, kan je ook voor filodeeg kiezen in dit recept.)

Philips Airfryer XXL - recepten

Na al dat geklets over eten, nu ook nog even de Philips Airfryer XXL zelf onder de loep nemen. Ik ben alvast enthousiast over het toestel. Het is een nieuwe techniek en dat vraagt wat aanpassingen in het bedenken van recepten. Natuurlijk hoef jij thuis zelf geen gerechten te verzinnen. Je kan je gewoon baseren op de bestaande recepten in het bijgeleverde Airfryer-boekje of de snelkeuzeprogramma’s gebruiken. Een klein nadeel vind ik dat het toestel wel wat lawaai maakt tijdens het draaien. In geen enkele review vond ik echter een gelijkaardige commentaar terug, dus het zal vermoedelijk nogal persoonlijk zijn. Ik ben snel overprikkeld, dat geef ik toe 🙂

Naast op-en-top healthy Karola’s Kitchen-gerechtjes, ga ik zeker ook eens aan de slag met diepvriesfrietjes of -kroketjes. Er wordt hier met Kerst toch elk jaar opnieuw een discussie gevoerd of deze al dan niet op tafel verschijnen (ik ben de – frituurketelloze – kok, dus ik heb het voor het zeggen, is mijn redenering :D). Ik denk dat de Airfryer wel eens een einde zou kunnen brengen aan de vete tussen het Kroketten- en Geen-krokettenkamp. Er zullen een aantal mensen heel erg blij zijn.

REGENBOOGCHIPS

Karola's Kitchen - Regenboogchips uit de Airfryer

Ingrediënten voor één kom:

2 rode bieten
1 pastinaak
1 grote zoete aardappel
3 tl rijstolie (of andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
peper en zout
eventueel specerijen, naar smaak (zoals currypoeder, pikant paprikapoeder, gemalen komijn …)

Bereiding:

Verwijder de uiteindes van de knolgroenten, maar schil ze niet. Schrob ze schoon onder stromend water en dep ze droog met wat keukenpapier. Gebruik een mandoline (of foodprocessor) om ze in dunne schijfjes (2 mm) te snijden.

Droog de groenten in verschillende beurten in de Philips Airfryer XXL (per beurt kan je zo’n 125 g schijfjes drogen). Zorg ervoor dat ze niet aan elkaar kleven (het is niet erg als ze wel wat over elkaar heen liggen). Stel de Airfryer in op 140 °C en 15 minuten en start het drogen. (Zijn je schijfjes dunner dan 2 mm, hou het dan op 10 minuten). Schud tussendoor de chips even op.

Stort de groentechips op een bord en besprenkel met wat rijstolie. Breng op smaak met voldoende peper en zout en eventueel wat specerijen en gebruik je handen om alles mooi over de chips te verdelen. Leg de chips terug in de mand en bak 8 à 10 minuten op 180 °C. (Zijn je schijfjes dunner dan 2 mm of heel klein, hou het dan op 5 minuten.) Schud tussendoor even op. Je chips horen op dit moment goed gedroogd en gebakken te zijn, maar ze zijn nog niet overal even knapperig. Dat is normaal.

Verspreid de chips op wat keukenpapier (zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen) en laat ze helemaal krokant worden aan de lucht. Eenmaal afgekoeld kan je ze bewaren in een luchtdichte doos. Als je niet meer op-en-top crispy zijn wanneer je ze wil opeten, steek de chips dan nog 4 minuten in de Airfryer op 150 °C, stort ze op een grote schaal en laat ze opnieuw knapperig worden aan de lucht. (Tijdens deze fase mag je alle chips in één keer in de mand doen.)

Tips:

De baktijden zijn enigszins afhankelijk van de dikte en oppervlakte van je groenteplakjes. Zorg ervoor dat ze niet verbranden. Zelfs een beetje teveel gaartijd creëert al een onaangename brandsmaak.

Het vraagt wel even om een grote portie chips te bereiden. Om de efficiëntie van dit proces te verhogen, bereid ik de tweede groente pas voor als de eerste in de Airfryer zit. Op die manier benut ik de bereidingstijd optimaal.

Ik gebruikte het Philips Airfryer anti-spatdeksel voor de bereiding van deze regenboogchips. Het is geen must, maar het vermijd dat de chips alle kanten opvliegen (mee met die zeer krachtige hete luchtstroom).

 

GROENTELOEMPIA’S MET ZOETZURE SAUS

Karola's Kitchen - Loempia's uit de Airfryer

Ingrediënten voor 8 à 10 stuks:

Voor de groenteloempia’s:
1 rode puntpaprika
1 grote wortel
4 lente-uitjes
125 g sojascheuten
1 tl geroosterde sesamolie
1 tl sojasaus (of tamari, voor de glutenvrije versie)
2 tl rijstazijn (of appelciderazijn of Xeres-azijn)
een snuifje chilivlokken, naar smaak (of een fijngehakte verse rode chilipeper, zonder zaadjes)
8 à 10 velletjes rijstpapier
1 tl rijstolie (of andere olie die tegen hoge temperaturen kan)

Voor het sausje:
(optioneel, je kan ook kant-en-klare zoetzure of loempiasaus gebruiken of curryketchup)
2 el water (= 30 ml)
2 tl ahornsiroop (of meer naar smaak)
2 tl tomatenpuree
het sap van ½ kleine citroen
enkele druppels Tabasco
¼ tl gemberpoeder
een snuifje lookpoeder
versgemalen zwarte peper en grof zeezout naar smaak

Bereiding:

Snijd de paprika in dunne reepjes, de wortel in julienne (met behulp van een juliennesnijder gaat dit het vlotst) en de lente-uitjes in dunne ringetjes. Spoel de sojascheuten en dep ze droog.

Verhit de sesamolie in een pan en roerbak de groenten zo’n 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met sojasaus, wijnazijn en eventueel chilivlokken en schep goed om.

Zet een grote schaal met lauw water klaar, alsook een natte houten plank. Dompel een rijstvel onder in het water, gedurende 30 seconden en leg het op de plank. Schep onderaan het vel (op enkele centimeters van de onderste rand) wat van de groenten, in een baantje van zo’n 2 à 3 cm breed en 5 à 6 cm lang. Vorm nu de loempia’s: plooi de onderste zijde van het rijstpapier over de groenten heen. Plooi nu de beide zijkanten naar binnen toe. Rol tot slot van onder naar boven de groenten in het rijstvel. Je mag de groenten hierbij behoorlijk strak aantrekken. Leg de afgewerkte spring rolls op een bord.

Wrijf de loempia’s in met wat rijstolie. (Ik doe dit met mijn handen, zo kan ik de hoeveelheid olie beperken en toch alle hoeken en kantjes inwrijven.) Plaats de loempia’s op het rooster van de Party-kit in de Airfryer (zorg ervoor dat ze elkaar niet raken) en bak 15 minuten bij 180 °C. Bereid intussen het sausje door alle ingrediënten los te kloppen.

Serveer de loempia’s meteen, samen met de dipsaus.

Tip:

Je kan deze groenteloempia’s vooraf bereiden (tot wel een dag). Volg de aanwijzingen in het recept volledig en laat ze afkoelen. Plaats ze vlak voor het serveren nogmaals 5 minuten in de Airfryer op 180 °C (nu maakt het niet uit of ze elkaar raken of niet) en serveer meteen.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Philips –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten