Karola's Kitchen - summer rolls met pindasaus

Summer rolls met pindasaus

Instagram wordt af en toe overspoeld door food hypes: chiapudding, avocado’s, groene sapjes en … summer rolls. Summer rolls zijn de gezondere variant van spring rolls. Die laatste zitten in een deeglaagje en worden gebakken of gefrituurd. Loempiaatjes dus eigenlijk. Summer rolls daarentegen worden verpakt in veel lichter rijstpapier en zijn per definitie rauw. Een overdaad aan frisse groenten in vrolijke, zomerse kleurtjes. Door het zien van al die prikkelende foto’s op Instagram, wou ik ook.
Zo’n jaar geleden ging ik aan het experimenten. Toch zet ik deze summer rolls met pindasaus vandaag pas online, omdat het één van de recepten was die er tijdens de Karola’s Kitchen kookworkshop ‘ZOMERS ETEN’ werd klaargemaakt. Eigenlijk is het meer knutselen dan koken. Ten eerste vraagt het behoorlijk wat handigheid om tot een netjes opgerold pakketje te komen. Ga ervan uit dat de eerste een probeersel is: lekker van smaak maar een misbaksel dat niet te presenteren valt. Ik had toch wel drie pogingen nodig om tot een resultaat te komen waarover ik niet beschaamd was. Een tweede reden die het knutselachtig maakt, is de doorzichtigheid van het rijstpapier. Hierdoor zie je wat er vlak onder zit. Bij mijn eerste summer roll bestreek ik het rijstvel eerst met de pindasaus. Resultaat: een glibberige, lichtbruine worst. Afstotelijk, maar hilarisch. Je zal zien dat ik in het recept aangeef om het vullen te beginnen met de korianderblaadjes en gesnipperde lente-ui. Als je die wat mooi schikt, is de kans om tot een appetijtelijk exemplaar te komen meteen een stuk groter. Laat je creativiteit de vrije loop en vul en rol dat het een lieve lust is!

Karola's Kitchen - summer rolls met pindasaus

Ingrediënten voor 8 summer rolls:

100 g rode kool, in heel fijne reepjes
1 wortel, julienne gesneden (zie tips)
1 rode puntpaprika, in heel fijne reepjes
2 bladeren ijsbergsla, in reepjes
een handvol korianderblaadjes, van elkaar los gescheurd
1 lente-uitje, in fijne schuine reepjes
1 ei en 1 eiwit (en/of 1 avocado – zie tips)
2 handenvol geroosterde, gezouten pinda’s, grof gehakt
8 vellen rijstpapier (zie tips)
2 el pindakaas
2 el limoensap + nog een halve limoen
1 el sojasaus

Bereiding:

  1. Klop het ei en eiwit los. Verwarm 1 tl olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en maak een omelet. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat het omelet even afkoelen en snijd het in reepjes (zie tips).
    Klop de pindakaas, het limoensap en de sojasaus tot een glad sausje. Voeg eventueel wat water toe om het voldoende vloeibaar te maken. Het vraagt wel even om tot de juiste consistentie te komen. Het mengsel wordt eerst wat vaster alvorens terug meer vloeibaar te worden.
  2. Zorg ervoor dat de rode kool, wortel, paprika, ijsbergsla, koriander en het lente-uitje gesneden zijn, zoals in de ingrediëntenlijst staat beschreven. Leg alles overzichtelijk klaar, inclusief de reepjes omelet, de pinda’s, het pindasausje en de halve limoen.
  3. Maak een houten plank goed nat. Vul een diep bord met lauw water en dompel het rijstvel hier zo’n 30 à 60 seconden in onder, tot het vervormbaar is. Het rijstpapier verandert van een plasticachtige, vaste structuur naar een glibberig, dun zeemvel. Leg het vel op de houten plank en ga nu vlot te werk.
  4. Start aan de onderkant van het vel! Laat hierbij enkele centimeter vrij rondom je bergje vulling. Begin met wat koriander en lente-ui, vervolgens een beetje van alle groenten, besprenkel met wat limoensap, schep er 2 à 3 tl pindasaus bovenop en werk af met wat omelet. Vouw nu de zijkanten van het rijstvel naar binnen. Ze mogen hierbij elkaar gerust wat overlappen. Vouw de onderkant van het rijstvel omhoog. Trek de vulling goed strak en rol de ingepakte vulling nu verder omhoog.
    Ziezo! Herhaal alle handelingen tot je het gewenste aantal rolletjes hebt. Serveer ze met de overige pindasaus.

Tips:

Harde groenten, zoals een wortel, in julienne snijden, gaat heel makkelijk met een juliennesnijder. Een klein keukenhulpje dat lijkt op een dunschiller. Je kan het voor enkele euro’s vinden bij o.a. Dille&Camille.

Rijstpapier is te koop in Aziatische winkels (voor de Gentenaars: de Thai in de Holstraat bijvoorbeeld). Let wel op: je hebt een variant om te frituren en een soort om te weken. Het is deze laatste die je in dit recept nodig hebt.

Als je dit gerecht veganistisch wil houden of als je erg gevoelig bent aan de combinatie van koolhydraten (het rijstpapier) en eiwitten (het omelet) in eenzelfde gerecht, vervang het omelet dan door avocado, wat fijngehakte, zoute pinda’s of laat het gewoon weg.

Weet je niet wat gedaan met de rest van de rode kool? Neem dan zeker een kijkje bij het recept voor de paarse lunchsalade (klik hier).
Met de overige pindakaas kan je bijvoorbeeld elvisballen maken (klik hier) of roerbakgroenten met pindasaus (klik hier). Of je kan er gewoon rijstwafels mee besmeren, zoals ik veel te graag doe.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten