Karola’s Kitchen!

_MG_0262 (2)De voorbije 20 jaar heeft mijn voedingspatroon nogal wat veranderingen ondergaan.
Op mijn 11de besloot ik geen vlees en gevogelte meer te eten. In mijn tienerjaren was gefrituurd voedsel mijn allergrootste vijand en passeerden diëten allerhande de revue. Als twintiger behaalde ik mijn master Biomedische Wetenschappen, met als zwaartepunt Voedingswetenschappen aan de UGent, experimenteerde ik met een veganistisch eetpatroon, liet ik een tijdje lactose achterwege en ging ik aan de slag met de voedselcombinatieleer. Ik verminderde mijn koolhydraatinname en begon zo ook meer en meer te neigen naar een eetstijl gebaseerd op onbewerkte, pure producten. Sommige zaken bleven hangen, anderen niet. En nu, de dertig net voorbij, kan ik stellen dat ik haar gevonden heb: mijn eigen favoriete, meest gezonde voedingsstijl.

Mijn eetpatroon valt moeilijk beknopt samen te vatten. Ik pas niet in het kant-en-klare vakje van de vegetariër of veganist. Ook heb ik geen glutenintollerantie, diabetes, PDS of andere stofwisselingsziekte. Dat mijn gerechten toch heel goed onthaald worden bij al deze groepen, komt volgens mij omdat de rode draad in mijn keuken gevormd wordt door groenten en fruit. Van het ontbijt over lunch en tussendoortjes tot avondmaal: plantaardig voedsel speelt steeds de hoofdrol! En ik word er ongelooflijk blij van als ik mensen ervan kan overtuigen dat zo puur, gezond en groen eten ook écht genieten kan zijn!

Via Karola’s Kitchen wil ik mijn passie voor gezond en lekker eten, mijn uit de hand gelopen interesse voor voedingswetenschappen en mijn liefde voor schrijven met jullie delen.
Hierbij wil ik absoluut niet de indruk geven alle wijsheid in pacht te hebben! Het is mijn levensstijl, mijn eigen samengestelde en dus ook geheel persoonlijke voedingsfilosofie, bijeengesprokkeld in de loop der jaren. Alles bekeken door mijn bril en beschreven in mijn woorden. Mijn manier van eten levert mij een fit en sterk lichaam, veel energie en een gezond gewicht op. In welke mate jij en je mooie lijfje ermee gebaat zijn, is dus volledig door jou te ontdekken!
Neem mee wat je leuk of interessant vindt, voeg desnoods zelf zaken toe, laat je inspireren… Of vind het allemaal dikke BS en ga naar de dichtstbijzijnde McDonald’s. Anyhow: veel plezier ermee!

Liefs
Karolien

PS: Wat dat meenemen, toevoegen en inspireren betreft… Laat je volledig helemaal gaan in je keukentje! Wil je echter informatie en/of recepten gebruiken om te verspreiden of om in het openbaar mee aan de slag te gaan, graag een seintje vooraf. Alle stukjes die je op mijn blog terug vindt en alle recepten, zijn met veel liefde en tijd door mezelf gebrouwen en geschreven, dus daar ontvang ik met veel plezier de credits voor 😉

Er was eens...Er was eens een meisje dat alles had om gelukkig te zijn: ze was gezond, had leuke vriendinnen, haar schooltijd en carrière verliepen vlekkeloos, ze had een vriend die haar heel graag zag en ze zag er goed uit. Althans, dat vond de rest van de wereld. Zij vond zichzelf te dik. En dat maakte dat ze al die mooie dingen vaak vergat. Zoals zovele meisjes. Dat belachelijke getal op de weegschaal en het beeld dat haar in de spiegel aanstaarde, maakten haar ongelukkig. Doodongelukkig soms…

Nu, intussen 32 levensjaartjes oud, ben ik dat meisje niet meer. Ik ben wél gelukkig met mezelf. Ook met dat getal op de weegschaal en ook met mijn spiegelbeeld. Ik heb geleerd om zaken te accepteren en dankbaar te zijn voor wat er is. En ik heb me ingezet om een voedings- en levensstijl te vinden die bij mij past. Bij mijn lichaam en bij mijn geest. Een voedingsstijl waarmee mijn lichaam tevreden is, waartegen het niet protesteert, waaruit het meer energie haalt dan ooit tevoren en waarbij het er ook nog eens op haar best uitziet. Ook in mijn ogen.

Mijn interesse voor koken en eten is er al zolang ik me kan herinneren. Toen ik in mijn laatste jaar Biomedische Wetenschappen een specialiteit moest kiezen, was de keuze voor voedingswetenschappen dan ook snel gemaakt. Toen had ik dus echter allesbehalve een gewicht waar ik blij mee was en bovendien was ik vaak moe en futloos. Op mijn dieptepunt, dat eigenlijk meer een hoogtepunt te noemen is, woog ik 75 kg. Met mijn 1,70 m gaf dit een BMI van 26: medisch overgewicht. Niemand vond me te dik en ik zag er ook goed en gezond uit. Gewoon wat mollig. Maar ik voelde me verschrikkelijk…
Ik heb gelezen, geëxperimenteerd, gehuild, nog meer gelezen, nog meer geëxperimenteerd en oh ja, nog meer gehuild, maar gaandeweg bleven er toch steeds, uit die zee aan informatie en positieve en negatieve ervaringen, wat dingetjes hangen. En ik denk dat ik haar nu eindelijk gevonden heb: MIJN EIGEN VOEDINGSSTIJL. Ik ben fitter dan ooit, verteringskwaaltjes zijn enkel nog een vage herinnering en, last but not least, ik heb eindelijk een gewicht gevonden (15 kg lichter dan mijn 22-jarige ik), waarmee ik tevreden ben en waarvoor ik niet elke dag een strijd moet leveren om het te behouden.

Ik heb in al die tijd tal van voorgekauwde diëten en levensstijlen uitgeprobeerd, maar het werkte niet. En daardoor voelde ik me vaak nog ellendiger. Ze waren ofwel belachelijk moeilijk vol te houden, ofwel totaal niet te rijmen met mijn sociaal leven, ofwel gingen ze zo tegen alle gekende principes van gezonde voeding in dat de biomedische wetenschapper in mij zwaar in verzet ging. Dan had je ook nog Weight Watchers: perfect vol te houden, wel makkelijk te rijmen met mijn sociaal leven en de eeuwenoude voedingsdriehoek perfect respecterend. Ik ben er enkele kilo’s door verloren en wanneer het getal op de weegschaal een echte doorn in mijn oog werd, begon ik terug, gedurende enkele dagen of weken punten te tellen, tot het ergste kwaad bestreden was. Ik ben zeker voorstander van het principe van Weight Watchers, maar toch had ik nog steeds vaak een opgeblazen gevoel of een laag energiepeil. En ook al had ik een medisch gezond gewicht bereikt, toch was ik nog steeds niet helemaal tevreden met mijn lijf.

Er was eensHet tij keerde pas toen ik durfde van de reeds aangelegde paden af te wijken. Ik ben nogal perfectionistisch en, volgens sommigen, licht autistisch van aard. Ik volg de letter van de voorgeschreven wet graag strikt. Want dat geeft houvast. Maar al die wetten van al die dieetgoeroes pasten precies toch niet bij mijn eigen unieke lichaam…
“Helaas…”, dacht ik, “Dan zal ik maar gewoon tevreden zijn met wat er is en wie ik ben, want op zich is dat ook al niet slecht.”
En door dat loslaten, begon ik meer en meer te luisteren naar de signalen van mijn eigen lichaam. Ik speelde erop in en paste mijn voedingspatroon geleidelijk aan. Soms bewust, soms onbewust. Ik begon meer te bewegen en daar waar ik in mijn tienerjaren een absolute hekel had aan lopen, kon ik het al snel niet meer missen.
Alle verteringskwaaltjes verdwenen, mijn gewicht daalde, ik voelde me beter, gezonder en energieker dan ooit.

Ik ben ervan overtuigd dat elk menselijk lichaam en dus ook de reactie ervan op voeding en beweging, uniek is. Toch zijn er minstens evenveel overlappingen dan verschillen. Dus wat werkt voor mij, werkt misschien ook wel voor jou…? Er zullen anderzijds ongetwijfeld ook zaken tussen zitten waar jij je helemaal niet in kan vinden. Want even for the record: ik beweer absoluut niet alle wijsheid in pacht te hebben. Mijn voedingsfilosofie is een samenraapsel en combinatie van allerlei ideeën en ideetjes die reeds eerder door anderen werden verkondigd. Bovendien heb ik ze langzaamaan ontdekt en ingepast in mijn leven. Zo eet ik al sinds mijn elfde geen vlees en gevogelte meer. Gefrituurd voedsel mijd ik zoveel mogelijk sinds mijn zestiende. En met snelle koolhydraatbronnen als brood, pasta en aardappelen ben ik zuinig sinds een jaar of drie. Elke stap ging min of meer vanzelf. Gewoon, omdat het beter voelde.

Mijn eerste en belangrijkste tip is dus: neem alsjeblief niet zomaar alles letterlijk over wat je hier te lezen krijgt! Beoordeel goed hoe jij je voelt bij mijn ideeën. Gebruik wat je bevalt en vergeet wat niet werkt voor jou. Ik heb mijn do’s & dont’s gevonden en wie weet zitten er een aantal tussen waar jij ook iets aan hebt, zodat we allemaal samen nog lang en gelukkig kunnen leven!

Liefs
Karolien

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten