Karola's Kitchen - Zoete aardappeltoasts

3 x zoete aardappeltoast met skyr

In gezond-eten-land heb je twee soorten hypes. Enerzijds dure, superfoodachtige dingen, bedacht door slimme marketeers. En anderzijds creatieve ontdekkingen die een gezonde levensstijl makkelijker én leuker maken. Denk aan courgetti! En bloemkoolcouscous! Ik kan me geen leven meer inbeelden zonder. Het spijtige is dat ik geen idee heb welke genieën ik hiervoor moet bedanken. Die eer komt míj in elk geval geenszins toe. Ik pikte beide trends gewoon op via Instagram en Pinterest, waarna ik er mijn eigen ding mee deed. Zo ging het ook met deze toast van zoete aardappel. Hier en daar kwam er meer van hetzelfde voorbij en ik dacht: ‘Boehoe… zoete aardappel met wat topping erop. So what?’ Tot het me duidelijk werd dat het instrument dat gebruikt wordt om die aardappeltoastjes te maken niets anders is dan… een broodrooster! Geen gedoe, noch tijdverlies met de oven dus, geen pan die afgewassen moet worden, gewoon de broodrooster in en klaar! ’t Is te zeggen: enkele keren de broodrooster in en klaar. In online recepten las ik dat zo’n vier roostercycli op de hoogste stand nodig zouden zijn. Mijn broodrooster had echter voldoende aan anderhalve cyclus! (Ik heb een Philips broodrooster, meer dan tien jaar geleden als afdankertje van een vriendin gekregen. Het ding ziet er niet uit, maar is dus duidelijk krachtiger dan de gemiddelde toaster.) En wat deze zoete aardappeltoasten extra leuk maakt is dat ze stevig genoeg zijn om ze met de hand te eten. Een aanrader! Gewoon omdat het kan 🙂

De laagdrempeligheid van deze techniek maakt zoete aardappeltoast ideaal om als ontbijt in te zetten. Zoals ik jullie eerder al vertelde bij de Vietnamese soep met gebakken tofu ontbijt ik al een behoorlijk aantal maanden vaker hartig dan zoet. Meer groenten ’s ochtends in plaats van fruit, betekent dat in de praktijk. Ook al is dit in bijvoorbeeld de Britse, Midden-Oosterse en Aziatische keuken doodgewoon, ergens lijkt het alsof Vlaanderen er nog niet helemaal klaar voor is. Hippe ontbijtplekjes serveren wel al brood met avocado en shakshuka, maar in onze huishoudens dringt het groente-ontbijt toch wat moeilijker door. Omdat ik er echter van overtuigd ben dat jij, Karola’s Kitchen-lezer, allesbehalve een gemiddelde Vlaming bent, durf ik het vandaag toch aan om je ontbijtgroenten te serveren. (Die je natuurlijk ook gewoon als lunch kan eten 😀 )

Karola's Kitchen - Zoete aardappeltoasts
Arla Skyr is te koop bij Delhaize en de andere betere supermarkten.

Omdat groenten voornamelijk bestaan uit vocht en vezels, is het belangrijk om ze aan te vullen met voldoende eiwitten. Een ontbijt moet namelijk – meer nog dan een andere maaltijd – voedzaam en vullend zijn. Arla Skyr vervult in dit recept de rol van proteïnebron. Skyr is een van oorsprong IJslands zuivelproduct, dat ergens tussen yoghurt en verse kaas zweeft. Met 11 g eiwitten per 100 g is Arla Skyr Natuur een supergoede eiwitleverancier. In tegenstelling tot traditionele Griekse yoghurt (die ook een relatief hoog eiwitgehalte heeft) bevat deze skyr 0 g vet, waardoor hij laag in calorieën is. Hij bevat geen toegevoegde suiker of smaakstoffen. Met andere woorden: past perfect in mijn eetpatroon!

De lichtzure skyr combineert heerlijk met het zoete van de aardappelen. Ook de drie verschillende toppings bevatten elk een zoet accent, om de smaak van de yoghurt helemaal in balans te brengen. Het resultaat is lekker fris en – dankzij de eiwitten – verrassend vullend! Zelfs een grote eter als ik heeft genoeg aan twee van deze rijkelijk belegde toastjes.

Karola's Kitchen - Zoete aardappeltoasts

Ingrediënten voor 6 à 8 toasten:

1 zoete aardappel

Karola's Kitchen - Zoete aardappeltoasts Komkommer, radijs en appel (voor 2 à 3 rijkelijk belegde toasten)
½ kleine komkommer
een handvol radijsjes
¼ appel, optioneel
3 overvolle el Arla Skyr Natuur (zo’n 125 à 150 g)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
enkele blaadjes rucola of plukjes tuinkers
¼ tl nigellazaad of geroosterd sesamzaad

Verse kruiden en vijgen (voor 2 rijkelijk belegde toasten)
2 à 3 grote handenvol verse kruiden (ik gebruikte bieslook, bladpeterselie, dille en munt)
1 el kappertjes
3 overvolle el Arla Skyr Natuur (zo’n 125 à 150 g)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
1 verse vijg
1 tl pompoenpitten

Broccoli-bieslook met granaatappel (voor 2 à 3 rijkelijk belegde toasten)
een grote handvol gare broccoliroosjes (in 4 min. gaar gekookt)
een duimdik bosje bieslook
3 overvolle el Arla Skyr Natuur (zo’n 125 à 150 g)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
een handvol granaatappelpitjes

Bereiding:

Schrob de zoete aardappel schoon (schil hem dus niet) en snijd in de lengte in plakken van 0,5 centimeter.

Maak je enkel voor jezelf ontbijt, bereid de topping dan terwijl je de aardappelen toast in de broodrooster. Maak je de toasten voor een groepje mensen, doe dan eerst het snijwerk voor de verschillende toppings, zonder de skyr toe te voegen. Rooster de zoete aardappel in de broodrooster en werk je toppings intussen af met skyr, versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Komkommer, radijs en appel:
Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en het loof en de worteltjes van de radijzen. Snijd de komkommer, radijsjes en appel in kleine blokjes. (Hoe kleiner, hoe lekkerder, vind ik zelf, omdat de smaken dan beter blenden.) Schep de groenten om met de skyr, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Beleg de zoete aardappeltoasten ermee en werk af met de blaadjes rucola en het nigellazaad.

Verse kruiden en vijgen:
Hak alle kruiden en de kappertjes fijn. Schep om met de skyr, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Beleg de zoete aardappeltoasten ermee en werk af met enkele plakjes verse vijg en wat pompoenpitjes.

Broccoli-bieslook met granaatappel:
Hak de broccoliroosjes grof en de bieslook fijn. Schep om met de skyr, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Beleg de zoete aardappeltoasten ermee en werk af met wat granaatappelpitjes.

Tips:

Met deze eiwitrijke skyr-toppings kan je alle kanten uit: verwerk er jouw favoriete (restjes) kruiden en groenten in. Werk af met een zoet (mild zoet fruit of tomaat) en knapperig (gehakte noten of zaden) accent om de natuurlijke, licht zure smaak van de skyr in evenwicht te brengen.

Heb je zoete aardappel over? Bewaar hem in de koelkast voor de volgende ochtend! Je kan de plakken zoete aardappel ook al op voorhand toasten en in de koelkast bewaren. Ze worden dan een tikkeltje minder stevig en uiteraard zijn ze ook niet meer warm 😉

Ook zot van vijgen? Geniet dan nog even van het korte vijgenseizoen met de Vijgen en gegrilde courgette met geitenkaas en walnoten (klik hier voor het recept).

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten