Bovenaanzicht van een couscoussalade met onder meer rucola, reepjes paprika, zwarte olijven en komkommer. Er staat een leeg schaaltje tahinpesto bij.

Couscoussalade met tahinpesto

Moest je nog in de veronderstelling verkeren dat een salade saai is, konijnenvoer, dieetkost, dan breng ik je vandaag heel graag op andere gedachten. En deze Couscoussalade met tahinpesto, met zijn zachte geroosterde groenten, frisse rauwkost, een berg smaakvolle verse kruiden, knapperige noten en de meest heerlijke dressing ooit gaat me daarbij helpen.

Salade zonder sla

Ik heb zeker niets tegen sla, maar toch werk ik er zelden mee. Is het een statement of een trauma, wie zal het zeggen? Ik associeer sla in een salade gewoon heel snel met dieetmaaltijden. “Flink” willen zijn, de magerste optie van het menu kiezen, je kent het misschien wel. En ook met oersaaie brasseriegerechten. Laat het me dus even van de daken schreeuwen: een salade kán zeker sla bevatten, maar een salade ís geen sla. 

Ik verwacht van een salade niet minder dan van om het even welk ander gerecht. Het moet een feest zijn. Een feest aan texturen, kleuren en smaken… En essentieel bij een geslaagde salade: een zalig sausje waarmee alle ingrediënten prachtig samenkomen.

5 tips voor een goede salade

Ik heb enkele recepten waarin ik – naast een koolhydraat- en/of eiwitbron – enkel en alleen rauwe groenten gebruik, zoals de Pastasalade caprese (hét lievelingsgerecht van Pieterjan) en de Hartige watermeloensalade (een absolute favoriet hier thuis tijdens een hittegolf – je vindt het recept ook in Karola’s Kitchen. Het kookboek). Beide gerechten vind ik waanzinnig lekker en het is handig dat je niets hoeft te koken. Maar… Ik vind evenzeer dat je met alleen rauwkost ook wel heel snel uitverteld bent, als je het boeiend en gevarieerd wil houden.

Daarom vind ik het meer dan de moeite waard om extra groenten, met hun unieke voedingswaarden, smaken en texturen te kunnen aanbieden, ook al moet er daar soms voor geroosterd, gekookt of gebakken worden. Een salade waar ik dol op ben (samen met velen onder jullie, want het is een erg populair recept), is de Groen-gele salade met mozzarella. De geroosterde venkel en courgette, de gestoomde prinsessenboontje, de zoete nectarine… Mét een blaadje sla zelfs! Als figurant welteverstaan 🙂

5 tips voor een goede salade

  1. Beperk je niet tot rauwkost. Je kan een salade 1000 keer boeiender en lekkerder maken als je ook geroosterde, gestoomde en/of gebakken groenten toevoegt.
  2. Je hoeft je niet te beperken tot groenten. Ook fruit kan heerlijk zijn als je het goed combineert en niet laat overheersen. En verse kruiden verdienen minstens evenveel aandacht! Beschouw ze niet als garnituur, maar als volwaardig ingrediënt.
  3. Voeg een verzadigende component toe. Een koolhydraatbron is hier uitermate geschikt voor, denk aan volkorenpasta of peulvruchten. Maar een stevige snee volkorenbrood kan die rol vervullen. ‘Salade’ verbetert zijn imago niet, als de eters nog honger hebben na de maaltijd…
  4. Een salade vraagt net als elk gerecht om textuur. Denk in termen van zacht (geroosterde of gestoomde groenten), knapperig (rauwe groenten en fruit), krokant (noten of croutons), romig (een mozzarella of romig sausje)… Zorg voor variatie!
  5. Gebruik kleine hoeveelheden intense smaakmakers om het ook op vlak van smaak boeiend te maken: scherpe olijven, zongedroogde tomaatjes, feta, kappertjes, blauwe kaas, lente-ui… Ze zijn essentieel, maar gebruik er niet te veel van en beperk je tot enkele producten.

Couscoussalade met tahinpesto

Nu ik al mijn salade-ontwikkelingsgeheimen heb prijsgegeven, kan je deze Couscoussalade met tahinpesto makkelijk aan de test onderwerpen. GE-SLAAGD. Ik ging in dit recept voor geroosterde bloemkool en venkel, die 20 minuten in de oven gaan terwijl ik alle andere voorbereidingen doe. Lekker efficiënt.

Als koolhydraatbron koos ik voor de Delhaize volkorencouscous. Met zijn hoge vezelgehalte (9,3 g per 100 g versus 3,5 g bij witte couscous) zorgt hij voor extra verzadiging. Couscous (wit of volkoren) bevat, zoals alle granen, ook veel eiwitten (12,8 g per 100 g), iets wat in dit “koolhydraten zijn slecht”-tijdperk maar al te vaak  niet verteld wordt (met opzet of uit onkunde – daar spreek ik me even niet over uit). 

Het heeeeeerlijke sausje is een pesto, waarin ik tahin gebruik in plaats van de gebruikelijke pijnboompitten. Tahin (of tahini) is een pasta gemaakt van puur sesamzaad. Je hebt heel wat soorten, die toch wel sterk verschillen qua smaak en textuur. Mijn favoriet is de AL Arz Tahini (met de rode dop, niet de bruine!), gemaakt van gepeld sesamzaad. Hij is romig en lopend en dus lekker makkelijk in gebruik! Ook de smaak is top: helemaal niet intens bitter zoals bij sommige andere merken wel het geval is. Ik vond hem in de wereldkeukenafdeling van Delhaize.

Moraal van het verhaal: maak een feest van deze salade! En laat het sausje zeker niet weg! Het speelt een sleutelrol in dit recept, dat verder wel behoorlijk flexibel is. Bekijk dus zeker ook de tips onderaan, voor variaties en aanpassingen. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een couscoussalade met onder meer rucola, reepjes paprika, zwarte olijven en komkommer. Er staat een leeg schaaltje tahinpesto bij.

Couscoussalade met tahinpesto

Er valt veel te beleven in deze salade! Zachte geroosterde groenten, frisse rauwkost, een berg smaakvolle verse kruiden, knapperige noten en dan die heeeeerlijke dressing. Je kan heel wat variaties maken, dus bekijk zeker ook de tips onderaan het recept!
4.96 van 42 stemmen
Bereiding 25 min
Totaal 25 min
Porties 2 à 3

Materiaal

  • mini foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 1/2 bloemkool
  • 1 venkel
  • 1 el rijstolie
  • 1 kleine rode ui of een sjalotje
  • 1 citroen (1 el sap voor de salade en 2 el voor het sausje)
  • 75 g couscous
  • 125 ml kokend water
  • 300 g kerstomaatjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode puntpaprika
  • een grote handvol bladpeterselie
  • een handvol munt
  • een duimdik bosje bieslook
  • 60 g zwarte olijven
  • 8 halfzongedroogde tomaatjes
  • een handvol geroosterde gezouten amandelen of geroosterde pijnboompitjes
  • een handvol rucola

De tahin-pestodressing

  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 à 2 el water
  • 40 g tahin
  • 2 el citroensap
  • 25 g rucola
  • 10 g verse basilicum
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 el olijfolie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Snijd de bloemkool in roosjes, spoel deze grondig en dep ze droog. Verwijder de stelen van de venkel en snijd ook de taaie onderkant weg. Snijd de knol in tweeën en vervolgens in plakjes. Stort alle groenten op een bakplaat en schep om met 1 el rijstolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groenten zo goed mogelijk over de plaat en plaats 20 minuten in de oven.
  • Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen. Pers de citroen uit en schep de ui om met 1 el van het sap. Zet opzij. (Hou het overige citroensap apart voor de dressing.)
  • Schenk 75 ml kokend water over de couscous. Voeg peper en zout toe, dek de couscous af (gebruik hiervoor een bordje/schaaltje i.p.v. folie) en zet opzij.
  • Bereid nu alle rauwkost en kruiden voor. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de komkommer in de lengte in tweeën, schraap de zaadjes eruit met een lepeltje en snijd hem vervolgens in dunne plakjes. Snijd de puntpaprika in de lente in tweeën, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Hak alle verse kruiden fijn. Zet opzij.
  • Halveer de olijven en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Zet opzij.
  • Maak de tahinpesto. Pers het teentje knoflook en doe het in een mini foodprocessor. Voeg 1 el water en alle andere ingrediënten toe, kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en mix tot je een romige saus bekomt. Voeg de overige el water toe als je tahinpesto wat lopender mag zijn
  • Hak de gezouten amandelen grof. Zet opzij.
  • Tijd om alles te mengen! Stort de rauwkost, couscous, rode ui (inclusief citroensap), verse kruiden, olijven en zongedroogde tomaten bij de geroosterde groenten op de bakplaat. Voeg 2 à 3 el tahinpesto toe en schep om. Schep tot slot ook de rucola erdoor. Werk de salade af met de gehakte amandelen.
Trefwoord salade, vegan, veggie

Zijaanzicht van een couscoussalade met onder meer rucola, reepjes paprika, zwarte olijven en komkommer.

Couscoussalade met tahinpesto: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De mini foodprocessor die ik gebruik (en waar ik al jaren supertevreden over ben) is de KitchenAid Mini.
  • De mooie schaal is handgemaakt door Suzanne van PΩT .
  • Deze overheerlijke tahinpesto zelf maken kost echt nauwelijks tijd. Vind je het toch wat intimiderend, meng dan enkele theelepels kant-en-klare pesto met de tahin.
  • Wij vinden deze salade helemaal perfect zoals hij is: superlekker en voldoende verzadigend dankzij de couscous, noten, olijven en tahin. Als jij of jouw tafelgenoten toch nog iets extra willen, dan kan je bijvoorbeeld kikkererwten of wat feta toevoegen. De salade is ook heerlijk bij een stukje witte vis of als bijgerecht bij een barbecue! You do you 🙂

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Je kan quinoa gebruiken in plaats van volkorencouscous voor een glutenvrije versie. 
  • Lactosevrij & vegan
    Deze salade is lactosevrij en vegan
  • Andere aanpassingen
    • There’s a lot going on in deze salade en dat heeft als voordeel dat je makkelijk hier en daar een aanpassing kan doen zonder te raken aan de kern van dit recept.
    • Ben je geen fan van venkel (probeer die dan eerst tóch eens op deze manier klaar te maken want geroosterd in de oven is venkel supersuperlekker en als dat echt geen optie is), dan kan je die vervangen door courgette of gewoon weglaten en bijvoorbeeld wat extra couscous toevoegen. Hetzelfde geldt voor de bloemkool.
    • Op een bloedhete dag heb je misschien geen zin om groenten te roosteren. Ook zonder de bloemkool en venkel is deze salade erg lekker! (Mogelijks een beetje meer van hetzelfde als je ook op de bloedhete dagen ervoor en erna tomaat en komkommer at.).
    • Je kan de puntpaprika vervangen door gewone rode paprika. Ik kies voor puntpaprika omdat deze in rauwe toestand veel beter verteerbaar zijn dan de grote paprika’s. (Als je daar geen last van ondervindt, speelt dat uiteraard geen rol.)
    • Ik gebruik de geroosterde gezouten amandelen. Deze zijn echt verslavend lekker! In het geval van een notenallergie kan je geroosterde pijnboompitten of pompoenpitten gebruiken. (Kijk de verpakking na op sporen!).
    • Ben je écht geen fan van tahin (en kan je de AL Arz met de rode dop niet vinden, vervang hem dan door de Delhaize witte amandelpasta.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten