Karola's Kitchen - watermeloensalade

Hartige watermeloensalade

Ik ben een laatbloeier. De combinatie watermeloen – feta – zwarte olijven zag ik al verschillende keren passeren, via allerlei kanalen, maar in mijn hoofd vond ik het toch wat moeilijk te rijmen, die smaken. Enige gewenning trad blijkbaar toch op, want vorige week had ik ineens oprecht zin in een watermeloenfetasalade. En vermits ik zwarte olijven in huis had, dacht ik er maar ineens helemaal voor te gaan. Met succes! Deze salade wordt absoluut een blijver! Ik gebruikte hier rode puntpaprika, maar ook radijsjes zouden zowel qua smaak als kleur perfect matchen. In plaats van bieslook zou je ook flinterdunne ringetjes rode ui kunnen gebruiken. Voor mij persoonlijk wat te sterk van smaak (en vooral nasmaak), maar zeker ook een combinatie die werkt. 

Je zou je kunnen afvragen of de watermeloen, fruit dus, niet voor verteringsproblemen zou kunnen zorgen. Het antwoord is ja. Dat zou kunnen. Als je gevoelige darmen hebt, kan je de watermeloen vervangen door gehalveerde kerstomaatjes. Dan is de magie van de watermeloen in de watermeloensalade natuurlijk wel weg, maar het resultaat is ook geweldig lekker. Ikzelf ondervond geen last van deze fruit-groentecombinatie. En dat terwijl ik bijna ontplof als ik een appel eet na een maaltijd. Luisteren naar en voorzichtig experimenteren met je eigen lichaam is dus, zoals altijd, de boodschap! 

Karola's Kitchen - watermeloensalade

Ingrediënten voor 1 grote eter:

1 rode, zoete puntpaprika
1/3 komkommer
150 à 200 g watermeloen, in dobbelsteentjes
50 g feta
een handvol gemengde sla (uit een zakje, of een andere sla naar keuze)
8 zwarte, ontpitte olijven, in ringetjes
8 muntblaadjes, fijn gehakt
zo’n 10 steeltjes bieslook
het sap van 1/4 limoen (of meer naar smaak)
een klein handje pompoenpitten
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en zaden en snijd hem in dunne reepjes. Halveer ook de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes er met behulp van een koffielepeltje uit. (Dit is geen must maar de watermeloen is al erg vochtig. De komkommerzaadjes zouden de salade al snel wat soppig maken.)
  2. Schep in een grote kom de paprika en komkommer om met de sla, watermeloen, kruiden, olijven, olijfolie, het limoensap en peper en zout. Verkruimel de feta eroverheen, schep nogmaals voorzichtig om en strooi er tot slot de pompoenpitten over.

Tip:

Als je deze salade als lunch wil maken, meng de sla, pompoenpitten en vinaigrette er dan niet onder. Maak in je jar/opbergdoosje laagjes: 1. onderaan het limoensap, de olijfolie, peper en zout (meng dit al wat door elkaar); 2. schep daarbovenop de salade, exclusief sla en pitten; 3. hierop komt de de sla; 4. tot slot strooi je de pitten eroverheen. Zo blijft alles het beste fris en knapperig. Mix alles door elkaar wanneer je aan je lunch begint!

Lang leve watermeloen! Maar een hele kanjer verorberen, lukt niet altijd binnen de houdbaarheidstermijn. Probeer er daarom eens een mocktail of ijsjes van te maken. Geen tijd? Snijd de watermeloen in stukken, vries deze in en maak er later alsnog die mocktail of een lekkere smoothie mee.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten