Koolsla

Coleslaw… Pretty difficult to pronounce, maar des te makkelijker om te maken! Je kan het ook gewoon koolsalade noemen natuurlijk, maar net iets te weinig tot mijn verbeelding. En de Amerikanen zijn de bedenkers van het originele recept, dus ere wie ere toekomt hè.
Coleslaw is een perfecte salade om te serveren bij een picknick of barbecue, soooo retro! Je kan er makkelijk een grote hoeveelheid van maken en de ingrediënten zijn spotgoedkoop. En ’t is heerlijk fris en zomers! Ook niet onbelangrijk natuurlijk.
In dit recept heb ik garnaaltjes toegevoegd en reken ik 1 ei per persoon. Zo krijg je een volwaardige maaltijd. Serveer je de coleslaw als bijgerecht, laat de garnaaltjes dan weg en reken ½  tot ¾ eitje per eter.

coleslaw (640x426)

Ingrediënten voor twee volwaardige maaltijden:

400 g witte kool, in fijne reepjes gesneden
2 à 3 wortelen, geschild
¾ appel, geschild, in zo fijn mogelijke reepjes gesneden
2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
¼ citroen, uitgeperst
een handvol bladpeterselie, fijngehakt
een handvol bieslook, fijngehakt
2 hardgekookte eitjes, in 8 gesneden
120 g garnaaltjes
50 g D&L dressing 10%
peper en zout

Bereiding:

  1. Snijd de wortelen fijn met een juliennesnijder of rasp ze grof.
  2. Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de eieren, goed onder elkaar in een grote kom, tot alle dressing mooi verdeeld is.
  3. Schik er tot slot de eitjes over en schep nog even voorzichtig om.

Tips:

D&L dressing 10% “met de volle smaak van mayonaise”. Dat is er misschien een beetje over, maar het is in elk geval wel een perfecte mayonaisevervanger. Een lekker, caloriearm sausje: ½ kl bevat slacht 7 kcal, terwijl eenzelfde hoeveelheid mayonaise 37 kcal bevat!

Een Juliennesnijder is een soort dunschiller die je groenten meteen in dunne sliertjes snijdt. (Verkrijgbaar bij o.a. Dille & Camille.) Heel handig voor het fijn snijden van bijvoorbeeld wortelen en knolselder! En op één of andere manier vind ik deze groenten rauw ook veel smakelijker dan de geraspte versies ervan. Voor zachtere groenten, zoals courgette (of ook de appel in dit recept) vind ik de juliennesnijder minder geschikt, omdat er dan teveel vocht verloren gaat.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten