Karola's Kitchen - Taboulé

Taboulé

Fervente fans van de Libanese keuken zullen er wellicht op z’n minst een wenkbrauw bij fronsen, maar ik durf het toch te schrijven: deze Karola’s Kitchen-versie van taboulé is naar mijn mening lekkerder dan het origineel! De basis van taboulé wordt normaal gesproken gevormd door bulgur (een afgeleide van tarwe), maar in dit recept gebruik ik hiervoor bloemkool. Het is niet de eerste keer dat ik een dergelijke switch maak en het zal zeker en vast ook niet de laatste keer zijn. Want bloemkoolcouscous (of -rijst, hoe je ’t ook wil noemen) ROCKT. Tot een tijdje terug maakte ik telkens nog een portie gewone, echte couscous wanneer ik voor de bloemkoolvervanger ging, want mijn lief, broer en zus zijn koolhydraat-lovers die hun portie niet zo graag missen. Tot ik merkte dat de bloemkoolcouscous steeds vaker werd opgeschept terwijl de tarwevariant bleef staan. Toen mijn lief bij de aanblik van een grote pan op het vuur onlangs spontaan uitriep: “Yes! We eten bloemkoolcouscous vanavond”, was het voor mij meer dan duidelijk: dit krijg je werkelijk aan iedereen verkocht! Hét geheim van een geslaagde bloemkoolcouscous? Bak de gemalen bloemkool enkele minuten in een grote pan, zodat die sterke bloemkoolgeur en overtollig vocht verdwijnen.

Karola's Kitchen - Taboulé

De bulgur mag ik dan wel aan de kant schuiven, de andere taboulé-hoofdrolspelers zijn wél aanwezig: tomaat, lente-ui, peterselie, munt, olijfolie en citroensap. De verse kruiden worden in een taboulé niet als garnituur gebruikt maar als volwaardig ingrediënt. Durf dus gerust een grote bos peterselie in je taboulé verwerken: heel erg lekker en super gezond. Peterselie bevat bijna dubbel zoveel ijzer als verse spinazie en is dus voor wie vaak of altijd veggie eet een heel waardevol ingrediënt!

Ik eet deze salade heel graag als hoofdgerecht, aangevuld met een eenvoudig yoghurtsausje. Het is een lichte maaltijd, waarbij de avocado, pistachenoten, bloemkool en yoghurt de nodige eiwitten en vetten leveren. Wil je er toch een meer vullend gerecht van maken, serveer er dan per persoon zo’n 100 g gebakken zalm bij (een topcombinatie) of verrijk de taboulé met wat feta, als je het veggie wil houden of kikkererwten, voor een vegan versie.

Karola's Kitchen - Taboulé

Ingrediënten voor 2 personen (als hoofdgerecht):

voor de taboulé:
1 kleine bloemkool
1 tl olijfolie
3 tomaten
½ komkommer
3 lente-uitjes
een handvol muntblaadjes
een bosje bladpeterselie (zo’n twee handenvol)
het sap van 1 kleine citroen
2 el olijfolie
40 g geroosterde, gezouten pistachenoten (gewogen zonder schil)
1 avocado
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

voor het yoghurtsausje (optioneel):
50 g zachte (geiten)kaas (zoals Philadelphia, Chavroux, St Môret…)
50 g (plantaardige) natuuryoghurt (ik gebruik Alpro soya mild & creamy natuur)
peterselie, munt, bieslook, dille… of welke verse tuinkruiden je ook in huis hebt, fijngehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Snijd de bloemkool in roosjes en maal deze kort met behulp van een kleine foodprocessor (of een hakmolentje of een blender – zie tips) tot de bloemkool de textuur van couscous heeft. (Als je geen mini foodprocessor hebt, kan je een grove rasp gebruiken.) Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de bloemkoolcouscous enkele minuten. Laat zo volledig mogelijk afkoelen.

Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd verder in kleine blokjes. Snijd de komkommer in de lengte in vier en schraap de zaadjes eruit. Maak ook hier kleine blokjes van. Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de verse kruiden fijn. Hak de pistachenoten grof.

Schep de bloemkoolcouscous om met alle groenten en verse kruiden, het citroensap, 2 eetlepels olijfolie, de pistachenoten en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Halveer de avocado, verwijder de pit en schep met behulp van een theelepel onregelmatige stukjes uit het vruchtvlees. Schep deze voorzichtig doorheen de taboulé en werk eventueel af met nog wat bladpeterselie.

Optioneel:
Vermeng alle ingrediënten voor het yoghurtsausje en serveer dit bij de taboulé.

Tips:

Deze taboulé is een heerlijk licht gerecht. Wil je toch graag wat extra’s toevoegen, geef er dan bijvoorbeeld een stukje gebakken zalm bij, verkruimel er wat feta overheen of schep er kikkererwten doorheen.

Voor het vermalen van de bloemkool gebruik ik de mini foodprocessor van KitchenAid. Hyperefficiënt!

Nog meer recepten met bloemkoolcouscous, vind je via onderstaande links:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten