Search

Mijn Keuken Must-Haves

Omdat ik nagenoeg wekelijks wel een aantal vragen krijg over de pannen die ik gebruik, de toestellen die ik onmisbaar vind en vanwaar mijn spiraalsnijder precies komt, vatte ik alles hieronder even samen: heel makkelijk en snel terug te vinden, inclusief doorkliklinks om nog meer over de producten te weten te komen.

Nog even een kleine note: mijn enthousiasme voor de volgende keukenspullen is oprecht. Geen enkel merk dat ik vermeld heeft me betaald om in dit artikel te verschijnen. Deze lijst is daarenboven niet in steen gebeiteld; ik zal ‘m vermoedelijk dus nog aanvullen of herwerken, naarmate ik nieuwe zaken ontdek of nodig heb. Hopelijk vind je hier handige tips en bruikbare info!

Potten en pannen

Nagenoeg al mijn potten en pannen zijn van GreenPan. GreenPan heeft een ontzettend uitgebreid assortiment, met – heb ik me laten vertellen – wel wat kwaliteitsverschillen tussen de goedkopere en eerder professionele pannen. (Niet onlogisch, lijkt me.) Met uitzondering van mijn wok en stoofpot (zie hieronder) zijn alle pannen hier in huis van de Barcelona Infinity-reeks. Ze gaan intussen ruim anderhalf jaar mee en worden heel intens gebruikt en ik ben er nog steeds erg tevreden
over. Mijn wok is van de Craft-serie.

Om mijn pannen ongeschonden te bewaren, leg ik er pannenviltjes tussen. (Ik kocht de mijne ooit bij Blokker, maar die onder de link lijken identiek.)

Na me jaren een breuk te heffen met een gietijzeren stoofpot (die ik bijgevolg amper gebruikte), heb ik me een GreenPan Featherweight aangeschaft, een heel lichte, grote keramische ‘dutch oven’. Ik ben echt DOL-enthousiast over deze kookpot: heel mooi voor het oog en superfijn in gebruik.

Een uitgebreidere uitleg over de GreenPan-pannen vind je bij het recept Frittata met rode biet, courgette en feta.

Ik gebruik een grillpan niet zo heel vaak, maar ik vind het toch een onmisbaar item in de keuken. Grillen geeft zo’n unieke, gebrande smaak aan groenten of vis. Onmogelijk te evenaren met een oven of gewone pan. Ik heb een SKK Cooking grillpan en bent hier supertevreden over: het eten blijft er niet aan kleven en de pan is ontzettend makkelijk schoon te houden.

Elektrische apparaten

Mijn zwarte KitchenAid Mini Foodprocessor (hier vind je ‘m op Bol en hier op Coolblue) zag je ongetwijfeld al voorbijkomen in mijn InstaStories. Ik gebruik hem om hummus en spreads te maken (vooral voor Isaac, die schept er nogal wat naar binnen), pesto (bijvoorbeeld voor de Pestokrokjes), sausjes (bijvoorbeeld bij de bereiding van de Ovenschotel met wortel, courgette en spinazie), voor het fijnmalen van noten of havermout, het hakken van bloemkool tot bloemkoolcouscous … en ga zo maar door. Ik heb het toestelletje intussen al een jaar of vijf en het werd ook al vaak gebruikt tijdens workshops, door zachte en eerder hardhandige handen 😉 Met andere woorden: het kan tegen een stootje! Nog een fijn iets: alle onderdelen, met uitzondering van het mes – mogen in de vaatwasser.

Ik heb intussen een aantal blenders versleten en ik ben er gaandeweg van overtuigd geraakt dat kwaliteit zijn prijs heeft. Als je je blender enkel benut voor het maken van een occasionele smoothie of pannenkoekendeegje, dan zou ik vooral niet teveel geld uitgeven en een heel basic exemplaar kopen. (Ik had er ooit één van bij Blokker of zo, geloof ik. Die deed een tijd heel goed dienst.) Je kan echter heel leuke zaken doen met een echt goede blender, zoals nice cream (Nice cream tropical bijvoorbeeld) en notenpasta maken door respectievelijk bevroren fruit en noten te mixen. Ook soep geef je een unieke, superromige textuur door deze te blenden in plaats van te mixen met een staafmixer. Dit zijn keukenactiviteiten die je niet kan uitvoeren met om het even welke blender: de kracht van de motor en de hittebestendigheid (en het volume) van de beker spelen dan namelijk een belangrijke rol. Ik kan je twee blenders aanraden, met elk verschillende voor en nadelen. Voor als je je het zou afvragen: ja, ik heb ze beide in huis en nee, eens mens heeft geen twee blenders nodig. (Beroepsmisvorming, vergeef me.)

Note: Ik geef je zowel de link naar Bol als naar Coolblue mee, omdat de prijzen nogal kunnen verschillen én veranderen van tijd tot tijd. Ook de beschikbaarheid is heel wisselend, mede door de coronamaatregelen.

1. De KitchenAid Power Plus (klik hier om dit product op Bol te bekijken en hier om het bij Coolblue te zien)

VOORDELEN

  • Heel grote beker wat hem ideaal maakt om soep te mixen (2,6 l volgens de productspecificaties maar volgens de maatstreepjes 1,7 l, wat nog steeds erg veel is in blendertermen)
  • Hittebestendig, opnieuw ideaal voor soep
  • Extreem krachtige motor (1800 W)
  • Meegeleverde staaf die je tijdens het blenden kan gebruiken, wat o.m. voor het maken van nice cream erg handig is

NADELEN:

  • De grote beker maakt hem niet zo geschikt om kleinere hoeveelheden te blenden
  • Vrij groot en zwaar toestel
  • De prijs: dit professionele toestel heeft een “professionele” prijs. Lees: dit is een crazy duur toestel.

2. De KitchenAid K400 (klik hier om dit product op Bol te bekijken en hier om het bij Coolblue te zien)

VOORDELEN:

  • Het toestel is kleiner en daardoor wat eleganter
  • De krachtige motor (1200 W) kan bevroren en harde ingrediënten (zoals noten) goed aan
  • De beker is uit glas gemaakt, waardoor hij niet verkleurt en ook gegarandeerd chemisch inert is
  • De beker is hittebestendig en dus geschikt voor het blenden van hete soep

NADELEN:

  • De beker heeft een vrij standaard volume, maar is daarmee een stuk kleiner dan die van de PowerPlus
  • Deze blender heeft geen meegeleverde staaf waardoor je bij het mixen van hardere ingrediënten het proces regelmatig moet stoppen om om te roeren

Mijn mening? Als ik zelf maar één blender zou mogen houden en dus moest kiezen tussen deze twee, zou ik zeker en vast voor de Power Plus gaan. Maar vergeet bij het vormen van je eigen mening over een eventuele nieuwe aankoop zeker niet dat ik heel erg vaak in de keuken sta en volop experimenteer. En ik ben ook gewoon suuuuupergrote fan ben van het blenden van soep, wat zo’n grote beker heel erg fijn maakt. Ik denk dus dat de K400 echt dé perfecte gezinsblender is voor normaal gebruik en de Power Plus een “beest” is voor hard core-blender gebruikers.

Voorlopig vind ik een food processor geen must-have maar ik zet ‘m toch even in het lijstje omdat ik er wel ontzettend veel vragen over krijg. Jullie vinden een foodprocessor dus blijkbaar wel een interessant toestel en het lijkt me dan maar handig als ik even mijn bevindingen deel.

Ik heb zelf een KitchenAid foodprocessor. Dit toestel komt met een hele gereedschapskist aan messen en andere accessoires en oneindig veel mogelijkheden. Omdat ik doorgaans niet kook voor een groot gezelschap is voor mij de drempel te groot om alles uit te halen en later ook af te wassen. (Ook al mogen alle onderdelen – met uitzondering van de messen – in de vaatwasser, ik heb toch de reflex om alles met de hand te doen.) Ik haal mijn foodprocessor wel af en toe boven, zoals voor het fijnsnijden van rode of witte kool of voor het snijden van aardappelen in flinterdunne plakjes (om de Aardappel-preigratin mee te maken bijvoorbeeld). Toegegeven, op zo’n momenten ben ik wel blij met mijn toestel. Een volledige rodel kool wordt perfect in fijne reepjes gesneden in nog geen minuut tijd en zonder last van zere polsen. Maar om op basis van zo’n occasionele situaties te zeggen dat een duur en groot (een mens moet al die spullen ook een plaats geven hè) toestel als dit een echte must-have is… Nee, toch niet. Misschien verandert mijn mening als ik elke avond een gulzige mond of vier of vijf zou moeten voeden 🙂 Ik kan me voorstellen dat een food processor wel degelijk een interessante investering is als je graag groenterijk wil koken voor veel mensen, zonder uren tijd kwijt te zijn met snijden en hakken.

Note: Daar waar ik al behoorlijk wat blenders heb uitgetest en dus durf zeggen dat ik voldoende kennis heb om een aanbeveling te doen, heb ik diezelfde ervaring niet met food processors. Dit is de enige die ik ooit in mijn bezit heb gehad en ik ben heel tevreden over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, maar ik kan dus niet vergelijken met andere toestellen.

Kleine keukenhulpjes

Ik draai veel courgettes in slierten. Heel veel. Minstens 1x per week komt mijn GEFU spiraalsnijder dus wel uit de la. Dit kleine, voor mij echt onmisbare keukenhulpje is intussen al ruim 6 jaar oud, maar doet nog steeds goed zijn werk. Ik reinig ‘m met behulp van een flessenborstel en wat zeepsop, wat ontzettend snel en goed gaat. Het grote voordeel aan de GEFU spiraalsnijder vind ik het formaat: het is een heel compact dingetje, waarvoor je geen plaatsje moet voorzien in een kast. De la met spatels en messen volstaat.

Eigenlijk zouden maatlepeltjes helemaal bovenaan deze blogpost mogen komen. In deze lijst zijn ze namelijk het item dat ik het meeste gebruik. Je hebt koks die op smaak koken en dat doe ik zeker en vast ook wel, maar om mijn recepten zo goed mogelijk naar jullie over te brengen vind ik het werken met maatlepeltjes essentieel. Wij Vlamingen zijn namelijk ontzettend voorzichtig als het op kruiden aankomt. Een snuifje hier en een toefje daar en het zal al gaan. Voor mij valt of staat een gerecht echter met de kruiding. Door duidelijke hoeveelheden aan te geven in mijn recepten hoop ik de smaakbeleving voor jullie zo goed en bijzonder mogelijk te maken. Ook voor vetstoffen gebruik ik steevast maatlepeltjes. Waar we zuinig zijn met kruiden, zijn we vaak namelijk erg kwistig met olie. Dat mag natuurlijk, maar dat móét niet. Je kan perfect een grote bakplaat vol groenten roosteren zonder een halve fles olijfolie te gebruiken, zonder aan smaak of textuur in te boeten. Enigszins “met maat” met olie omgaan, bespaart je heel wat calorieën en bovendien ook geld.

Een juliennesnijder ziet eruit als een dunschiller maar in plaats van repen groenten af te snijden, krijg je dunne, korte sliertjes als resultaat. Een juliennesnijder imiteert dus de juliennesnijtechniek, zonder dat het je veel tijd of moeite kost. Je vindt heel wat verschillende modellen die erg uiteenlopen in prijs. Ik heb er één van bij Dille & Kamille en het is zowat de goedkoopste op de markt. Ik snijd er harde groenten mee, zoals wortelen (bijvoorbeeld voor de Kokoscurrynoedelsoep), rode biet (bijvoorbeeld voor de Frittata met rode biet, courgette en feta) en koolrabi (bijvoorbeeld voor de Gepofte zoete aardappel met koolrabi- en komkommersalade – zie mijn eerste boek).

Een herbruikbaar siliconen bakmatje gebruiken in plaats van bakpapier is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee: je vermijdt afval, je bespaart geld en het doet zijn werk net zo goed als wegwerpbakpapier zou doen. Ik heb mijn bakmatje van Dr Oetker al jaren en ben er heel tevreden mee. Het mag in de vaatwasser, maar omdat ik dat toch een beetje onhandig vind, maak ik het meestal met de hand schoon. Supermakkelijk!
Ik gebruik in mijn recepten (zowel op de blog als in mijn boeken) vaak de formulering “… op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat…”. In al die gevallen gebruik ik dan dus dit bakmatje. Uitgebreid getest en goedgekeurd dus 🙂

Met een ‘ijsbolschep met tang’, zoals dat in het Nederlands genoemd wordt, kan je absoluut niet alleen ijs scheppen. (Ik doe er eerlijke gezegd vooral andere dingen mee, omdat ik ijs in de meeste gevallen rechtstreeks uit de pot eet :D) Je kan er deeg mee opscheppen om muffinvormpjes te vullen (geen gedoe meer met twee eetlepels!) of om tot gelijke balletjes of burgertjes te draaien. Ik gebruik ze ook om de Appelpannenkoekjes in de pan te scheppen. Je kan er ook supervlot een pompoen mee ontpitten! En dan hebben we nog de klassiekers: puree of een hoopje rijst of couscous kan je lekker oldskool styling met behulp van zo’n ijsschep

Goede, luchtdichte doorzichtige opbergdozen en bokalen vind ik 100% een must-have. Je bewaart er restjes zoveel langer mee, wat niet alleen voedselverspilling vermijdt, maar ook maakt dat je het koken een keertje kan overslaan (hoera voor restjesavond!). Doorzichtige, goed stapelbare opbergdozen zijn een stuk effectiever in een missie om voedselverspilling tegen te gaan omdat je in één opslag ziet wat je nog in huis hebt. Ik ben daarom superfan van de glazen vierkante en rechthoekige IKEA 365+ voorraadpotten met plastic deksel. Je hebt ze in verschillende formaten die je goed kan stapelen. Het glas is chemisch inert: het kan dus in de microgolf en verkleurt bovendien niet (geen onappetijtelijke plastic doosjes die helemaal rood gekleurd zijn door spaghettisaus meer). Je kan het bovendien recycleren als je de pot zou laten vallen. Doordat je de potten en deksels apart moet aankopen kan je makkelijk aanvullen waar nodig. (Ja, uiteraard viel er hier al een glazen pot of twee kapot doorheen de jaren. De overgebleven deksels zijn dan gelukkig niet verloren!)
Note: Online is de collectie op dit moment blijkbaar wat beperkter en lijkt de gesplitste aankoop van pot en deksel helaas niet mogelijk.

 

De IKEA KORKEN bokalen zijn mijn tweede favoriete opbergers. Ik gebruik ze zowel voor verse als droge voeding: soep, een portie hummus, droge linzen…  Deze bokalen zijn goedkoop, mooi en degelijk. Naast de IKEA bokalen, gebruik ik allerlei andere geschikte en mooie glazen bokalen van voedingswaren opnieuw. Confituur- en pindakaaspotten,  de bokalen van conserveboontjes… Ze krijgen hier (bijna allemaal) een nieuw leven.

Food huggers zijn een soort van siliconen ‘kapjes’ die je kan gebruiken om aangesneden (ronde) etenswaren of potjes mee te bedekken. Wij gebruiken ze voortdurend, vooral om een halve citroen en limoen mee af te dekken, om een blikje frisdrank af te sluiten als we even genoeg hebben en het grootste formaat van onze set heeft als vaste bestemming het potje Delhaize cottage cheese, waarop hij miraculeus perfect past 🙂 Je koopt de Food Huggers steeds per setje, te verkrijgen in verschillende, (helaas) flashy kleurtjes. Er bestaan ook Avocado Huggers, maar die heb ik zelf niet in huis omdat ik helemaal niet zo vaak avocado eet.

103 reacties

  1. Hoooooooi Karolien!
    Nog steeds super grote fan van al jouw gerechten!!!
    Ik heb al een paar keukenweegschalen gekocht en allemaal vallen ze tegen, ze wegen niet goed af, vallen plots uit,…
    Welke gebruik jij? Als ik juist ben dan staat dit niet tussen de must haves 😀
    Vele vele groetjes
    Eline

  2. hoi Karolien , ik gebruik ook al jaren de pannen van Greenpan , alsook de grillpan hiervan en die met deksel , deze is voor mij de belangrijkste in mijn keuken en gebruik ik heel veel . De maatschepjes heb ik ook , van Weight Watchers gekocht . Ik heb je leren kennen op Njam tv en ben blij je te hebben leren kennen . Je gerechten maken me superblij want ik heb een grote moestuin met alle soorten groenten in die ik invries voor de wintermaanden , zodat ik steeds lekkere pure groenten heb . Maar de finesse die jij aan je gerechten geeft , heb ik pas leren kennen en ook direct in huis gehaald , zalig allemaal . Ook ben ik tot de constatatie gekomen dat ik veel meer kruiden mag gebruiken en dat is nog steeds durven voor mij . Superblij met je gerechten , bedankt Karolien voor al je tips en tricks

  3. Dag Karolien

    Wat gebruik jij om parmezaan te raspen? Al meerdere raspen in huis gehaald maar we vinden dat die telkens niet zo goed werken en tijdrovend zijn.. Tips?

    Bedankt!
    Pauline

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!