Search

Mijn Keuken Must-Haves

Omdat ik nagenoeg wekelijks wel een aantal vragen krijg over de pannen die ik gebruik, de toestellen die ik onmisbaar vind en vanwaar mijn spiraalsnijder precies komt, vatte ik alles hieronder even samen: heel makkelijk en snel terug te vinden, inclusief doorkliklinks om nog meer over de producten te weten te komen.

Nog even een kleine note: mijn enthousiasme voor de volgende keukenspullen is oprecht. Geen enkel merk dat ik vermeld heeft me betaald om in dit artikel te verschijnen. Deze lijst is daarenboven niet in steen gebeiteld; ik zal ‘m vermoedelijk dus nog aanvullen of herwerken, naarmate ik nieuwe zaken ontdek of nodig heb. Hopelijk vind je hier handige tips en bruikbare info!

Potten en pannen

Nagenoeg al mijn potten en pannen zijn van GreenPan. GreenPan heeft een ontzettend uitgebreid assortiment, met – heb ik me laten vertellen – wel wat kwaliteitsverschillen tussen de goedkopere en eerder professionele pannen. (Niet onlogisch, lijkt me.) Met uitzondering van mijn wok en stoofpot (zie hieronder) zijn alle pannen hier in huis van de Barcelona Infinity-reeks. Ze gaan intussen ruim anderhalf jaar mee en worden heel intens gebruikt en ik ben er nog steeds erg tevreden
over. Mijn wok is van de Craft-serie.

Om mijn pannen ongeschonden te bewaren, leg ik er pannenviltjes tussen. (Ik kocht de mijne ooit bij Blokker, maar die onder de link lijken identiek.)

Na me jaren een breuk te heffen met een gietijzeren stoofpot (die ik bijgevolg amper gebruikte), heb ik me een GreenPan Featherweight aangeschaft, een heel lichte, grote keramische ‘dutch oven’. Ik ben echt DOL-enthousiast over deze kookpot: heel mooi voor het oog en superfijn in gebruik.

Een uitgebreidere uitleg over de GreenPan-pannen vind je bij het recept Frittata met rode biet, courgette en feta.

Elektrische apparaten

Mijn zwarte KitchenAid Mini Foodprocessor (hier vind je ‘m op Bol en hier op Coolblue) zag je ongetwijfeld al voorbijkomen in mijn InstaStories. Ik gebruik hem om hummus en spreads te maken (vooral voor Isaac, die schept er nogal wat naar binnen), pesto (bijvoorbeeld voor de Pestokrokjes), sausjes (bijvoorbeeld bij de bereiding van de Ovenschotel met wortel, courgette en spinazie), voor het fijnmalen van noten of havermout, het hakken van bloemkool tot bloemkoolcouscous … en ga zo maar door. Ik heb het toestelletje intussen al een jaar of vijf en het werd ook al vaak gebruikt tijdens workshops, door zachte en eerder hardhandige handen 😉 Met andere woorden: het kan tegen een stootje! Nog een fijn iets: alle onderdelen, met uitzondering van het mes – mogen in de vaatwasser.

Ik heb intussen een aantal blenders versleten en ik ben er gaandeweg van overtuigd geraakt dat kwaliteit zijn prijs heeft. Als je je blender enkel benut voor het maken van een occasionele smoothie of pannenkoekendeegje, dan zou ik vooral niet teveel geld uitgeven en een heel basic exemplaar kopen. (Ik had er ooit één van bij Blokker of zo, geloof ik. Die deed een tijd heel goed dienst.) Je kan echter heel leuke zaken doen met een echt goede blender, zoals nice cream (Nice cream tropical bijvoorbeeld) en notenpasta maken door respectievelijk bevroren fruit en noten te mixen. Ook soep geef je een unieke, superromige textuur door deze te blenden in plaats van te mixen met een staafmixer. Dit zijn keukenactiviteiten die je niet kan uitvoeren met om het even welke blender: de kracht van de motor en de hittebestendigheid (en het volume) van de beker spelen dan namelijk een belangrijke rol. Ik kan je twee blenders aanraden, met elk verschillende voor en nadelen. Voor als je je het zou afvragen: ja, ik heb ze beide in huis en nee, eens mens heeft geen twee blenders nodig. (Beroepsmisvorming, vergeef me.)

Note: Ik geef je zowel de link naar Bol als naar Coolblue mee, omdat de prijzen nogal kunnen verschillen én veranderen van tijd tot tijd. Ook de beschikbaarheid is heel wisselend, mede door de coronamaatregelen.

1. De KitchenAid Power Plus (klik hier om dit product op Bol te bekijken en hier om het bij Coolblue te zien)

VOORDELEN

  • Heel grote beker wat hem ideaal maakt om soep te mixen (2,6 l volgens de productspecificaties maar volgens de maatstreepjes 1,7 l, wat nog steeds erg veel is in blendertermen)
  • Hittebestendig, opnieuw ideaal voor soep
  • Extreem krachtige motor (1800 W)
  • Meegeleverde staaf die je tijdens het blenden kan gebruiken, wat o.m. voor het maken van nice cream erg handig is

NADELEN:

  • De grote beker maakt hem niet zo geschikt om kleinere hoeveelheden te blenden
  • Vrij groot en zwaar toestel
  • De prijs: dit professionele toestel heeft een “professionele” prijs. Lees: dit is een crazy duur toestel.

2. De KitchenAid K400 (klik hier om dit product op Bol te bekijken en hier om het bij Coolblue te zien)

VOORDELEN:

  • Het toestel is kleiner en daardoor wat eleganter
  • De krachtige motor (1200 W) kan bevroren en harde ingrediënten (zoals noten) goed aan
  • De beker is uit glas gemaakt, waardoor hij niet verkleurt en ook gegarandeerd chemisch inert is
  • De beker is hittebestendig en dus geschikt voor het blenden van hete soep

NADELEN:

  • De beker heeft een vrij standaard volume, maar is daarmee een stuk kleiner dan die van de PowerPlus
  • Deze blender heeft geen meegeleverde staaf waardoor je bij het mixen van hardere ingrediënten het proces regelmatig moet stoppen om om te roeren

Mijn mening? Als ik zelf maar één blender zou mogen houden en dus moest kiezen tussen deze twee, zou ik zeker en vast voor de Power Plus gaan. Maar vergeet bij het vormen van je eigen mening over een eventuele nieuwe aankoop zeker niet dat ik heel erg vaak in de keuken sta en volop experimenteer. En ik ben ook gewoon suuuuupergrote fan ben van het blenden van soep, wat zo’n grote beker heel erg fijn maakt. Ik denk dus dat de K400 echt dé perfecte gezinsblender is voor normaal gebruik en de Power Plus een “beest” is voor hard core-blender gebruikers.

Voorlopig vind ik een food processor geen must-have maar ik zet ‘m toch even in het lijstje omdat ik er wel ontzettend veel vragen over krijg. Jullie vinden een foodprocessor dus blijkbaar wel een interessant toestel en het lijkt me dan maar handig als ik even mijn bevindingen deel.

Ik heb zelf een KitchenAid foodprocessor. Dit toestel komt met een hele gereedschapskist aan messen en andere accessoires en oneindig veel mogelijkheden. Omdat ik doorgaans niet kook voor een groot gezelschap is voor mij de drempel te groot om alles uit te halen en later ook af te wassen. (Ook al mogen alle onderdelen – met uitzondering van de messen – in de vaatwasser, ik heb toch de reflex om alles met de hand te doen.) Ik haal mijn foodprocessor wel af en toe boven, zoals voor het fijnsnijden van rode of witte kool of voor het snijden van aardappelen in flinterdunne plakjes (om de Aardappel-preigratin mee te maken bijvoorbeeld). Toegegeven, op zo’n momenten ben ik wel blij met mijn toestel. Een volledige rodel kool wordt perfect in fijne reepjes gesneden in nog geen minuut tijd en zonder last van zere polsen. Maar om op basis van zo’n occasionele situaties te zeggen dat een duur en groot (een mens moet al die spullen ook een plaats geven hè) toestel als dit een echte must-have is… Nee, toch niet. Misschien verandert mijn mening als ik elke avond een gulzige mond of vier of vijf zou moeten voeden 🙂 Ik kan me voorstellen dat een food processor wel degelijk een interessante investering is als je graag groenterijk wil koken voor veel mensen, zonder uren tijd kwijt te zijn met snijden en hakken.

Note: Daar waar ik al behoorlijk wat blenders heb uitgetest en dus durf zeggen dat ik voldoende kennis heb om een aanbeveling te doen, heb ik diezelfde ervaring niet met food processors. Dit is de enige die ik ooit in mijn bezit heb gehad en ik ben heel tevreden over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid, maar ik kan dus niet vergelijken met andere toestellen.

Kleine keukenhulpjes

Ik draai veel courgettes in slierten. Heel veel. Minstens 1x per week komt mijn GEFU spiraalsnijder dus wel uit de la. Dit kleine, voor mij echt onmisbare keukenhulpje is intussen al ruim 6 jaar oud, maar doet nog steeds goed zijn werk. Ik reinig ‘m met behulp van een flessenborstel en wat zeepsop, wat ontzettend snel en goed gaat. Het grote voordeel aan de GEFU spiraalsnijder vind ik het formaat: het is een heel compact dingetje, waarvoor je geen plaatsje moet voorzien in een kast. De la met spatels en messen volstaat.

Eigenlijk zouden maatlepeltjes  helemaal bovenaan deze blogpost mogen komen. In deze lijst zijn ze namelijk het item dat ik het meeste gebruik. Je hebt koks die op smaak koken en dat doe ik zeker en vast ook wel, maar om mijn recepten zo goed mogelijk naar jullie over te brengen vind ik het werken met maatlepeltjes essentieel. Wij Vlamingen zijn namelijk ontzettend voorzichtig als het op kruiden aankomt. Een snuifje hier en een toefje daar en het zal al gaan. Voor mij valt of staat een gerecht echter met de kruiding. Door duidelijke hoeveelheden aan te geven in mijn recepten hoop ik de smaakbeleving voor jullie zo goed en bijzonder mogelijk te maken. Ook voor vetstoffen gebruik ik steevast maatlepeltjes. Waar we zuinig zijn met kruiden, zijn we vaak namelijk erg kwistig met olie. Dat mag natuurlijk, maar dat móét niet. Je kan perfect een grote bakplaat vol groenten roosteren zonder een halve fles olijfolie te gebruiken, zonder aan smaak of textuur in te boeten. Enigszins “met maat” met olie omgaan, bespaart je heel wat calorieën en bovendien ook geld.

Een juliennesnijder ziet eruit als een dunschiller maar in plaats van repen groenten af te snijden, krijg je dunne, korte sliertjes als resultaat. Een juliennesnijder imiteert dus de juliennesnijtechniek, zonder dat het je veel tijd of moeite kost. Je vindt heel wat verschillende modellen die erg uiteenlopen in prijs. Ik heb er één van bij Dille & Kamille en het is zowat de goedkoopste op de markt. Ik snijd er harde groenten mee, zoals wortelen (bijvoorbeeld voor de Kokoscurrynoedelsoep), rode biet (bijvoorbeeld voor de Frittata met rode biet, courgette en feta) en koolrabi (bijvoorbeeld voor de Gepofte zoete aardappel met koolrabi- en komkommersalade – zie mijn eerste boek).

Een herbruikbaar siliconen bakmatje gebruiken in plaats van bakpapier is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee: je vermijdt afval, je bespaart geld en het doet zijn werk net zo goed als wegwerpbakpapier zou doen. Ik heb mijn bakmatje van Dr Oetker al jaren en ben er heel tevreden mee. Het mag in de vaatwasser, maar omdat ik dat toch een beetje onhandig vind, maak ik het meestal met de hand schoon. Supermakkelijk!
Ik gebruik in mijn recepten (zowel op de blog als in mijn boeken) vaak de formulering “… op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat…”. In al die gevallen gebruik ik dan dus dit bakmatje. Uitgebreid getest en goedgekeurd dus 🙂

Met een ‘ijsbolschep met tang’, zoals dat in het Nederlands genoemd wordt, kan je absoluut niet alleen ijs scheppen. (Ik doe er eerlijke gezegd vooral andere dingen mee, omdat ik ijs in de meeste gevallen rechtstreeks uit de pot eet :D) Je kan er deeg mee opscheppen om muffinvormpjes te vullen (geen gedoe meer met twee eetlepels!) of om tot gelijke balletjes of burgertjes te draaien. Ik gebruik ze ook om de Appelpannenkoekjes in de pan te scheppen. Je kan er ook supervlot een pompoen mee ontpitten! En dan hebben we nog de klassiekers: puree of een hoopje rijst of couscous kan je lekker oldskool styling met behulp van zo’n ijsschep

Goede, luchtdichte doorzichtige opbergdozen en bokalen vind ik 100% een must-have. Je bewaart er restjes zoveel langer mee, wat niet alleen voedselverspilling vermijdt, maar ook maakt dat je het koken een keertje kan overslaan (hoera voor restjesavond!). Doorzichtige, goed stapelbare opbergdozen zijn een stuk effectiever in een missie om voedselverspilling tegen te gaan omdat je in één opslag ziet wat je nog in huis hebt. Ik ben daarom superfan van de glazen vierkante en rechthoekige IKEA 365+ voorraadpotten met plastic deksel. Je hebt ze in verschillende formaten die je goed kan stapelen. Het glas is chemisch inert: het kan dus in de microgolf en verkleurt bovendien niet (geen onappetijtelijke plastic doosjes die helemaal rood gekleurd zijn door spaghettisaus meer). Je kan het bovendien recycleren als je de pot zou laten vallen. Doordat je de potten en deksels apart moet aankopen kan je makkelijk aanvullen waar nodig. (Ja, uiteraard viel er hier al een glazen pot of twee kapot doorheen de jaren. De overgebleven deksels zijn dan gelukkig niet verloren!)
Note: Online is de collectie op dit moment blijkbaar wat beperkter en lijkt de gesplitste aankoop van pot en deksel helaas niet mogelijk.

 

De IKEA KORKEN bokalen zijn mijn tweede favoriete opbergers. Ik gebruik ze zowel voor verse als droge voeding: soep, een portie hummus, droge linzen…  Deze bokalen zijn goedkoop, mooi en degelijk. Naast de IKEA bokalen, gebruik ik allerlei andere geschikte en mooie glazen bokalen van voedingswaren opnieuw. Confituur- en pindakaaspotten,  de bokalen van conserveboontjes… Ze krijgen hier (bijna allemaal) een nieuw leven.

Food huggers zijn een soort van siliconen ‘kapjes’ die je kan gebruiken om aangesneden (ronde) etenswaren of potjes mee te bedekken. Wij gebruiken ze voortdurend, vooral om een halve citroen en limoen mee af te dekken, om een blikje frisdrank af te sluiten als we even genoeg hebben en het grootste formaat van onze set heeft als vaste bestemming het potje Delhaize cottage cheese, waarop hij miraculeus perfect past 🙂 Je koopt de Food Huggers steeds per setje, te verkrijgen in verschillende, (helaas) flashy kleurtjes. Er bestaan ook Avocado Huggers, maar die heb ik zelf niet in huis omdat ik helemaal niet zo vaak avocado eet.

103 reacties

    1. Dag karolien,

      Ik ben nog op zoek naar een goede spiraalsnijder voor linkshandigen. Helaas is die van gefu niet zo handig voor mij als linkshandige. Ik moet naar me toe draaien. Heb je daar een tip voor? Bedankt!!

  1. dag karolien, mijn combi-oven is aan vervanging toe en ik zag op je insta dat jij een Miele-oven hebt … ik wil een goeie bakoven maar kook heel veel groenten dus twijfel aan een stoomoven en een magnetronfunctie is wel zo handig met een groot gezin waar er wel altijd iemand later moet eten. Dus welke combinatie van functies/types kan je aanbevelen ?

    1. Hey Els, ik heb inderdaad een Miele oven en heb lang getwijfeld over de combistoomoven of de gewone oven. Uiteindelijk ben ik voor die zonder stoomfunctie gegaan, maar het was een nipte beslissing 🙂 Ik stoom niet zo vaak en rooster groenten heel graag. Dat plus het feit dat de combistoomoven naar mijn mening op een paar kleine puntjes wat moest onderdoen voor de klassieke oven. Puntjes die voor mij belangrijk waren, maar voor een ander misschien helemaal niet, voor alle duidelijkheid! (De combistoom is iets kleiner van volume, had een wat lagere maximale temperatuur en geen pyrolyse-functie. Allemaal onvermijdelijke kenmerken die nu eenmaal bij een stoomoven horen.)
      Ik moet zeggen, dat gezien jouw wensen, een combistoom met logischer lijkt dan een combimicrogolf. Een microgolfoven is zo makkelijk en relatief goedkoop apart te kopen, terwijl een aparte stoomoven toch een veel grotere investering vraagt (en je hebt er ook een nis in je keukenopstelling voor nodig).
      Miele heeft me wel heel goed geholpen met de keuze, eerlijk waar. Ik heb duidelijk gezegd wat ik allemaal belangrijk vind en wat niet en zo zijn we samen tot de oven gekomen die ik nu sinds kort heb. Ik wou bijvoorbeeld de grootst mogelijke oven die ik hier in de basiskeukennis kon installeren omdat ik al snel bakplaten vol groenten en/of granola en zo heb. En daar merk ik nu echt een verschil op met mijn vorige oven! Ook al zijn het beide toestellen bestemd voor hetzelfde kastformaat.
      Hopelijk ben je hier wat mee geholpen 🙂 Ik zou zeker en vast advies vragen! Het aanbod is zo groot, dat het moeilijk is om er in je eentje doorheen te geraken hè… 🙂 Succes!

      1. Dag Karolien,

        Ik heb ook een vraag ivm het stomen van groenten… Ik gebruikte onlangs voor het eerst van die rieten mandjes die ik kocht bij Dille en Kamille, maar ik vond dat de groenten een heel vreemde houterige smaak kregen. Ik had ze wel eerst afgewassen voor gebruik. Nu durf ik het niet meer goed gebruiken want ik heb al de broccoli weggegooid omdat ik het echt te vreemd smaken vond. Is dat normaal? Ik ken eigenlijk superweinig af van groenten stomen. Wij gaan ook verbouwen en moeten de oven/stoomoven keuze ook nog maken, dus ik wou alvast wat meer experimenteren met gestoomde groenten, maar ik zit nu een beetje vast 🙂

        Bedankt voor al je fijne tips, tricks en recepten. Ik heb je twee boeken en nog nooit teleurgesteld over een receptje!

        Groetjes Astrid

        1. Hey Astrid, oh nee! Zo jammer! Ik gebruik zelf het spotgoedkope metalen stoommandje van Ikea, hier even de link. Ik zag al dat ze bij Dille & Kamille ook zoiets hebben. Daar stoom ik broccoli en boontjes in bijvoorbeeld. Vooral gekocht voor Isaac, maar ik gebruik het nu ook wel zelf om mijn voorraad broccoli klaar te maken 🙂 Verder ben ik niet zo’n stomer, dus veel meer tips ga ik je niet kunnen geven, vrees ik 🙂

      2. vorige week advies gaan vragen voor de nieuwe ovens en hetzelfde advies gekregen qua gewone oven dus de MieleH7660BP is besteld. En qua combi-oven is het verdict gevallen op een stoomoven met microgolfoven dus ik kijk erg uit naar het ‘nieuwe koken’ met de MieleDGM7640 vanaf september … en dat blijkt samen te vallen met de publicatie van jouw volgende kookboek dus dat lijkt me een topcombinatie 🙂

          1. Hoera : jouw kookboek onder de kerstboom gevonden dus nu kan het feest echt beginnen ! Nog een vraagje : als jij schrijft ‘verwarm de oven op 180°’ bedoel je dan boven- en onderwarmte of hete lucht of … ?

          2. Hey Els, heel veel plezier met je boek!
            Standaard zet ik de oven op hetelucht (dat staat normaal ook in de inleiding van het boek) en als het boven- en onderwarmte is, dan staat dat expliciet in het recept 🙂 Geniet ervan!

  2. dankjewel voor je uitgebreide antwoord en de tip om advies te vragen aan de Miele-experts ! ik heb plaats voor 2 ovens in mijn nieuwe kast dus hopelijk lukt het om de perfecte combinaties te vinden hé 🙂

  3. Heel fijn zo’n overzicht! Al veel tips en inspiratie kunnen gebruiken! Ik vind dus wel geen goeie blender om hummus mee te maken. De kikkererwten blijven vaak in zijn geheel en moet superlang mixen. Heb ook mijn magic bullet eens geprobeerd om hummus te maken, maar dit was ook een no go. Tips om met een blender toch die smeuige hummus te kunnen maken? Ik doe er al een beetje water bij soms. Ook voor een nice cream te maken lijkt mijn blender (is wel een duurdere, 1200 watt, met een functie voor ice crush) onvoldoende te hebben. Zou je dan toch een foodprocessor aanraden? Is alleen meteen een heel groot verschil qua prijs.

    1. Met een blender kan je in principe nooit een echt gladde hummus maken. Het principe is als volgt: voor vaste substanties (in dit voorbeeld kikkererwten dus) heb je een (mini) foodprocessor nodig. Bij een foodprocessor zit het mes horizontaal en laag tegen de bodem. Voor eerder vloeibare ingrediënten zoals een saus, soep of smoothie heb je een blender nodig. Die heeft messen die meer rechtop staan.
      Als je vaak hummus maakt en als het specifiek daarvoor is, zou ik je de mini foodprocessor aanraden (staat ook hierboven in het schema). Een grote foodprocessor is niet alleen duur en lomp maar ook niet ideaal voor kleinere hoeveelheden zoals een portie hummus of pesto.
      Wat de nice cream betreft: deze is inderdaad niet met elke blender te maken… Wat je kan doen (naast een nieuwe blender kopen :D) is de ingrediënten iets laten smelten of wat yoghurt of melk toevoegen. De ice crush functie zou ik niet gebruiken, die is bedoeld om ijs te crushen voor bijvoorbeeld cocktails, niet om de romigheid te creëren die je wil bekomen bij een ijsje 🙂
      Hopelijk heb je hier iets aan 🙂

      1. Bedankt voor deze duidelijke en uitgebreide uitleg! Heel fijn! Dit is voor mij heel verhelderend! Ik heb die mini foodprocessor besteld, omdat ik zo vaak hummus maak, dus heel erg bedankt voor deze tips! 🙂 Ook wist ik niet dat de ice crush niet zo goed was om nice cream te maken, dus bedankt voor deze verduidelijking.

  4. Dag Karolien, eerst en vooral bedankt voor je super recepten!! Ik ben grote fan. Maar ik heb een vraagje: ik sta op het punt om mezelf een blender aan te schaffen en mijn voorkeur gaat naar de Kitchenaid K400, de kleinere variant dus. Kan je hier echt soep in blenden? Ik hoorde in verschillende winkels van verkopers die zeiden dat dit toestel hiervoor niet geschikt is en jij zegt in je lijstje van wel. Ik zie het bos door de bomen niet meer? Alvast bedankt!

    1. Hey Shana, erg vreemd dat de verkopers dat zeggen. Het staat expliciet bij de productdetails (klik hier) en ook KitchenAid zelf prijst ‘m op die manier aan. De kan is gemaakt van glas (ik heb ‘m zelf in huis) dus sowieso hittebestendig. De kan is niet supergroot, dus misschien dat de verkopers dat bedoelen?

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!