Mijn weegschaalstrijd

Mijn weegschaalstrijdEr was eens…

Er was eens een meisje dat alles had om gelukkig te zijn: ze was gezond, had leuke vriendinnen, haar schooltijd en carrière verliepen vlekkeloos, ze had een vriend die van haar hield en ze zag er goed uit. Althans, dat vond de rest van de wereld. Zij vond zichzelf te dik. En dat maakte dat ze al die mooie dingen vaak vergat. Zoals zovele meisjes. Dat belachelijke getal op de weegschaal en het beeld dat haar in de spiegel aanstaarde, maakten haar ongelukkig. Doodongelukkig soms…

Mijn weegschaalstrijdNu, intussen 33 jaar jong, ben ik dat meisje niet meer. Ik ben wél gelukkig met mezelf. Ook met dat getal op de weegschaal en ook met mijn spiegelbeeld. Ik heb geleerd om zaken te accepteren en dankbaar te zijn voor wat er is. En ik heb me ingezet om een voedings- en levensstijl te vinden die bij mij past. Bij mijn lichaam en bij mijn geest. Een voedingsstijl waarmee mijn lichaam tevreden is, waartegen het niet protesteert, waaruit het meer energie haalt dan ooit tevoren en waarbij het er ook nog eens op haar best uitziet. Ook in mijn ogen.

De weg naar mijn eetfilosofie

Mijn interesse voor koken en eten is er al zolang ik me kan herinneren. Toen ik in mijn laatste jaar Biomedische Wetenschappen een specialiteit moest kiezen, was de keuze voor voedingswetenschappen dan ook snel gemaakt. Toen had ik echter allesbehalve een gewicht waar ik blij mee was en bovendien was ik vaak moe en futloos. Niemand vond me te dik en ik zag er ook goed en gezond uit. Hooguit wat mollig. Maar ik voelde me verschrikkelijk…
Ik heb gelezen, geëxperimenteerd, gehuild, nog meer gelezen, nog meer geëxperimenteerd en oh ja, nog meer gehuild, maar gaandeweg bleven er toch steeds, uit die zee aan informatie en positieve en negatieve ervaringen, wat dingetjes hangen. En ik durf zeggen dat ik haar nu gevonden heb: mijn eetfilosofie. Ik ben fitter dan ooit, verteringskwaaltjes zijn een zeldzaamheid geworden en last but not least, ik heb eindelijk een gewicht gevonden, waarmee ik tevreden ben en waarvoor ik niet elke dag een strijd moet leveren om het te behouden.

Ik heb in al die tijd tal van voorgekauwde diëten en levensstijlen uitgeprobeerd, maar het werkte niet. En daardoor voelde ik me vaak nog ellendiger. Ze waren ofwel belachelijk moeilijk vol te houden, ofwel totaal niet te rijmen met mijn sociaal leven, ofwel gingen ze zo tegen alle gekende principes van gezonde voeding in dat de biomedische wetenschapper in mij zwaar in verzet ging. Als ik dan toch (tijdelijk) wat gewicht verloor, bleven de voorgeschreven eetregels als een dwangbuis aanvoelen. En ook kampte ik nog steeds met een opgeblazen gevoel en laag energiepeil.

Het tij keerde pas toen ik durfde van de reeds aangelegde paden af te wijken. Ik ben nogal perfectionistisch en volg de letter van de voorgeschreven wet graag strikt. Want dat geeft houvast. Maar al die wetten van al die dieetgoeroes pasten precies toch niet bij mijn eigen unieke lichaam. Door ze na veel vallen en opstaan uiteindelijk los te laten, begon ik meer en meer te luisteren naar de signalen van mijn eigen lichaam. Ik speelde erop in en paste mijn voedingspatroon geleidelijk aan. Soms bewust, soms onbewust. Ik begon meer te bewegen en daar waar ik in mijn tienerjaren een absolute hekel had aan lopen, kon ik het al snel niet meer missen. Mijn verteringskwaaltjes verdwenen, mijn gewicht daalde en stabiliseerde en ik voelde me beter, gezonder en energieker dan ooit.

De weg naar jouw eetfilosofie

Ik ben ervan overtuigd dat elk menselijk lichaam en dus ook de reactie ervan op voeding en beweging, uniek is. Toch zijn er minstens evenveel overlappingen dan verschillen. Dus wat werkt voor mij, werkt misschien ook wel voor jou…? Er zullen anderzijds ongetwijfeld ook zaken tussen zitten waar jij je helemaal niet in kan vinden. Want even for the record: ik beweer absoluut niet alle wijsheid in pacht te hebben. Mijn voedingsfilosofie is een samenraapsel en combinatie van allerlei ideeën en ideetjes die reeds eerder door anderen werden verkondigd. Bovendien heb ik ze langzaamaan ontdekt en ingepast in mijn leven. Elke stap ging min of meer vanzelf. Gewoon, omdat het beter voelde.

Karolien Olaerts - Boek Gewoon GezondMijn eerste en belangrijkste tip is dus: neem alsjeblief niet zomaar alles letterlijk over wat je hier te lezen krijgt! Beoordeel goed hoe jij je voelt bij mijn ideeën. Gebruik wat je bevalt en vergeet wat niet werkt voor jou. Ik heb mijn do’s & dont’s gevonden en wie weet zitten er een aantal tussen waar jij ook iets aan hebt.
Via Karola’s Kitchen en mijn boek Gewoon Gezond hoop ik jou te inspireren en alle nodige handvatten te geven om ze te vinden: jouw unieke eetfilosofie.

Heel veel lees-, kook- en eetplezier!

Liefs
Karolien

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten