Search

De spiraalsnijder, een onmisbaar keukenspeeltje

nieuw speelgoed (533x800)Geen gevoelloze vingers en pijnlijke blaren meer! Hurray! Hurray!
Met mijn nieuwe speelgoedje maak ik in no time courgetteslierten a.k.a. COURGETTI voor de hele straat.

Ik kreeg mijn GEFU Spirelli spiraalsnijder cadeau van Mijn Mama. Ook een beetje voor zichzelf, vermoed ik. Want als ze mij nu uitnodigt om spaghetti te komen eten, dan zegt ze er vlug bij: “Breng uw ding mee hè!” Ook voor haar geen eindeloos snijwerk meer dus.
Ik heb mijn spiraalsnijder al zeker 28-something keer gebruikt en ben helemaal fan. Tot nu toe enkel voor courgettes. Maar rammenas, aubergine (een heel smalle dan) en pastinaak staan op mijn to-spiralizelijstje. Mijn receptenbrein slaat helemaal op hol bij de gedachte aan al die lange, oprolbare groenteslierten!

Mijn how-tofotootjes tonen hoe makkelijk het gaat. Uiteindelijk houd je behoorlijk wat afval over van de zaadlijsten en de uiteindes. Met 2 gesnipperde uien, een halve liter water en een laurierblaadje erbij, maak je daar echter snel een heerlijk soepje van. Wat je ook kan doen, op het moment dat je geen grip meer hebt om nog verder te draaien, is een vork prikken in de stomp courgette. Duw de tanden van de vork diep genoeg en gebruik hem vervolgens als handvatje om nog wat verder te kunnen spiralizen.

Het maken van mijn courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan gaat alvast heel wat vlotter! Ook mijn ceci n’est pas un spaghetti bolognaise maak ik nu veel vaker, ook al is het dan met courgette- in plaats van aubergineslierten.

SO MUCH FUN! 🙂

stap 1 - 2 - 3 (800x178)stap 4 -5 - afval (800x184)

Ik geef nog enkele tips mee om je courgetti zo goed mogelijk te bereiden:

  • Zoals je op het vierde fotootje kan zien, snijd (of trek) ik af en toe de slierten los. Dit om te vermijden dat ze eindeloos lang (en dus erg onhandig om te eten) worden.
  • Je kan de courgetteslierten zowel koud als warm gebruiken. Als ik,koude bereidingen maak, gebruik ik het fijnste mes, voor warme gerechten, het breedste.
  • Of je de courgetti nu warm of koud gebruikt, voeg pas op het allerallerlaatste ogenblik zout toe. Zout onttrekt namelijk vocht aan groenten en zo krijg je slappe slierten en een sapje op de de bodem van je bord.
  • Als je de courgetti nog even wil aanbakken voor je hem gebruikt, doe dat dan zeer kort en op een heel hoog vuur. Twee tot drie minuten is echt het maximum, want daarna begint de groente zijn vocht te verliezen en is het overblijfsel lang niet meer zo mooi, noch smakelijk.
  • Via onderstaande links kan je rechtstreeks doorklikken naar enkele warme courgetti-gerechten:

courgetti met radijsjesloof en geitenkaas

Karola's Kitchen - courgetti met Parmezaan en pijnboompitjes

 

 

9 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!