Karola's Kitchen - Gebakken ricotta met bosbessen

Gebakken ricotta met bosbessen

Als ik gerechten samenstel, richt ik me op eenvoudige en toegankelijke ingrediënten. Eén winkel, één keer boodschappen doen, geen gedoe. Dat is mijn streven. Maar de ingrediëntenlijsten van mijn recepten zijn wel eerder lang dan kort, moet ik toegeven. Dat komt omdat ik met een maaltijd niet alleen mijn maag wil vullen, maar ook mijn geest wil prikkelen. En dat lukt nu eenmaal beter als er veel smaakjes en laagjes in zitten, heb ik ondervonden. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. En dit eenvoudige ontbijt is er daar één van. Een handvol ingrediënten, maar o zoveel genot. Een tweetal weken geleden konden jullie al een glimp van dit ovenschoteltje opvangen via mijn Instagram en de reacties stroomden binnen. Begrijpelijk. Ook ik ben op zo ongeveer elk moment van de dag wel te vinden voor een zoete lekkernij.

Ik baseerde deze gebakken ricotta op een eerder, gelijkaardig, weliswaar hartig gerecht: de ricottagebakjes met prei en dille. Een veel te grote voorraad verse blauwe bessen (lang leve promoties) leidde tot dit resultaat. Ik ben een ricotta-lover. Dit smeuïge zuivelproduct bevat relatief weinig calorieën, veel eiwitten en heeft een unieke smaak. Veel mensen vinden deze kaas inwisselbaar met mascarpone, maar die vlieger gaat voor mij totaal niet op. Mascarpone is een puur, maar ook heel vet- en bijgevolg calorierijk product en het bevat een stuk minder proteïnen. Ricotta for the win dus! Het amandelextract in dit recept is geen must, maar het geeft wel wat extra. Wees er zuinig mee want het smaakt heel intens. Je kan gerust frambozen of bramen gebruiken in de plaats van de blauwe bessen of zelfs in plaats van de sinaasappel. Een eenvoudig recept dus, waar je nog allerlei kanten mee uit kan!

Karola's Kitchen - Gebakken ricotta met bosbessen

Ingrediënten voor 2 personen:

1 grote sinaasappel (of 2 mandarijnen)
2 grote handenvol blauwe bessen
enkele druppels amandelextract, optioneel
200 g ricotta
2 eieren
1 tl steviapoeder (of een andere zoetstof, naar eigen smaak)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de sinaasappel a vif. Dit wil zeggen dat je de schil en alle velletjes verwijderd. Het is helemaal niet moeilijk om te doen, maar wel heel moeilijk om uit te schrijven, dus klik even hier om naar een how-to-filmpje door te gaan. (Knijp de overgebleven velletjes sinaas samen boven een glas om het sap op te drinken. Voeg het sap niet toe aan het vruchtvlees, dan wordt dit gerecht te soppig.)

Schep het vruchtvlees van de sinaasappel om met de bessen en het amandelextract. Verdeel het fruit over 2 ovenschaaltjes.

Klop de ricotta los met de eieren en het steviapoeder. Schenk het mengsel over het fruit en plaats 20 tot 25 minuten in de oven, tot de ricotta begint te kleuren en de bessen bubbelen.

Tips:

Ook een ricotta-fan? Andere gerechten met ricotta zijn bijvoorbeeld:

Eens de (beperkte) tijd nemen voor een warm ontbijt, kan zo zalig zijn! Een andere persoonlijke favoriet is de warme peer en bosbessen met platte kaas en noten, een gerecht dat je trouwens ook in mijn boek Gewoon Gezond kan terug vinden!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten