Search

Gebakken ricotta met bosbessen

Als ik gerechten samenstel, richt ik me op eenvoudige en toegankelijke ingrediënten. Eén winkel, één keer boodschappen doen, geen gedoe. Dat is mijn streven. Maar de ingrediëntenlijsten van mijn recepten zijn wel eerder lang dan kort, moet ik toegeven. Dat komt omdat ik met een maaltijd niet alleen mijn maag wil vullen, maar ook mijn geest wil prikkelen. En dat lukt nu eenmaal beter als er veel smaakjes en laagjes in zitten, heb ik ondervonden. Maar er zijn uitzonderingen op die regel. En dit eenvoudige ontbijt is er daar één van. Een handvol ingrediënten, maar o zoveel genot. Een tweetal weken geleden konden jullie al een glimp van dit ovenschoteltje opvangen via mijn Instagram en de reacties stroomden binnen. Begrijpelijk. Ook ik ben op zo ongeveer elk moment van de dag wel te vinden voor een zoete lekkernij.

Ik baseerde deze gebakken ricotta op een eerder, gelijkaardig, weliswaar hartig gerecht: de Ricottagebakjes met prei en dille. Een veel te grote voorraad verse blauwe bessen (lang leve promoties) leidde tot dit resultaat. Ik ben een ricotta-lover. Dit smeuïge zuivelproduct bevat relatief weinig calorieën, veel eiwitten en heeft een unieke smaak. Veel mensen vinden deze kaas inwisselbaar met mascarpone, maar die vlieger gaat voor mij totaal niet op. Mascarpone is een puur, maar ook heel vet- en bijgevolg calorierijk product en het bevat een stuk minder proteïnen. Ricotta for the win dus! Je kan gerust frambozen of bramen gebruiken in de plaats van de blauwe bessen. Een eenvoudig recept dus, waar je nog allerlei kanten mee uit kan!

Karola's Kitchen - Gebakken ricotta met bosbessen

Ingrediënten voor 2 personen:

250 g ricotta
2 eieren
1 tl steviapoeder (of een andere zoetstof, naar eigen smaak of 2 tl suiker of siroop)
1 vanillepeul (of 1/2 tl kwalitatief vanille extract of 1/8 tl vanillepoeder)
200 g bessen (bosbessen, frambozen, bramen …)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop de ricotta los met de eieren en het steviapoeder. Snijd de vanillepeul in de lengte open en schraap de zaadjes er met de bolle kant van een mes uit. Voeg bij de ricotta en klop het mengsel los tot de zaadjes gelijkmatig verdeeld zijn. Schep vervolgens de bessen voorzichtig door het mengsel.

Verdeel het mengsel over twee ovenschaaltjes en plaats 25 à 30 minuten in de oven, tot de ricotta begint te kleuren en de bessen bubbelen. Serveer onmiddellijk!

Tips:

Ook een ricotta-fan? Andere gerechten met ricotta zijn bijvoorbeeld:

Eens de (beperkte) tijd nemen voor een warm ontbijt, kan zo zalig zijn! Een andere persoonlijke favoriet is de warme peer en bosbessen met platte kaas en noten, een gerecht dat je trouwens ook in mijn boek Gewoon Gezond kan terug vinden!

44 reacties

  1. Een gerechtje dat al lang mijn aandacht trok, en nu eindelijk uitgeprobeerd met blauwe bessen die anders niet zouden opgeraakt zijn.
    Ik had eigenlijk geen idee waar ik me van smaken aan kon verwachten, maar het was verrassend lekker! Twee dagen van kunnen ontbijten. Na de eerst dag merkte ik dat ik toch wat crunch en (vooral) chocolade miste bij mijn ontbijt. De volgende dag de portie terug opgewarmd en er een laagje cruesli met pure chocolade bij gedaan. De chocolade smolt mee door de warme ricotta en blauwe bessen. Yum!

  2. Stormweer vraagt om een lekker hartverwarmend ontbijt vond ik en dus maakte ik deze vanmorgen voor de eerste keer. Makkelijk, snel en heerlijk! Voor herhaling vatbaar en zeker te testen met andere vruchten 🙂 Bedankt voor de inspiratie

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!