Search

Karola’s granola

Dat de ene granola de andere niet is, hoef ik jullie vermoedelijk niet te vertellen. En als jullie daar toch nog enigszins over zouden twijfelen, wil ik mijn lief wel eens een pleidooi laten voeren. Sinds zo’n 10 maanden eet hij ongeveer elke dag Karola granola, zoals zijn beste vriend die gedoopt heeft. Niet de kruidige, zoete appeltaartgranola die ik een hele tijd geleden met jullie deelde (klik hier voor dat recept), maar wel deze meer alledaagse granola waarvan ik steeds een grote voorraad in huis heb.
Regelmatig krijg ik als foodblogger staaltjes granola toegestuurd. Vaak lekker en af en toe zelfs helemaal suikervrij zoals ik het graag heb. Maar telkens er hier zo’n pakje toekomt en ik helemaal blij ben omdat ik een geschenkje krijg, doet mijn lief geen enkele moeite om zijn gebrek aan goesting in de vreemde granola te verbergen. Want als ik een Instagramproof foto van onze ontbijtkommen met de door mij goedgekeurde granola’s maak, krijgt hij die uiteraard ook effectief gepresenteerd. Karola granola is de allerbeste en allerlekkerste en daar kan geen enkele andere tegen op. Dat zijn zijn woorden hè, niet de mijne.

Wat deze granola zo bijzonder maakt, is de ellenlange lijst ingrediënten. Alvast sorry daarvoor. Ik vind granola’s vaak nogal saai. Tussen de hoop granen, vind je wel een verdwaald nootje en een rozijn of twee maar daar stopt het zo ongeveer als je ontbijt met een bescheiden portie van 30 g, zoals ik. Ik verveel mij snel als het over eten gaat en daarom stelde ik deze rijke Karola granola samen, propvol noten, pitten en smaakmakers. En uiteraard zonder toevoeging van enige vorm van suiker. Heel bewust koos ik voor ingrediënten die een echte meerwaarde bieden op vlak van smaak. Geen gojibessen, chia-, maan- of lijnzaad dus, want zo spannend vind ik die eerlijk gezegd niet. Natuurlijk kan je de ingrediëntenlijst aanpassen naar je eigen smaak of voorraadkast, maar kies hierbij zeker en vast voor verscheidenheid: veel kleine beetjes van allerlei verschillende ingrediënten. Ik wil je ook nog even meegeven dat ik letterlijk 12 versies van deze granola maakte alvorens ik ‘m bijzonder genoeg vond om met jullie te delen. Gewoon ter info hè.

De waaier aan verschillende smaken wordt in Karola granola samengehouden door haver. In twee versies zelfs: havervlokken en havermout. Haver is een graansoort die een heel proces ondergaat alvorens door ons geconsumeerd te worden. Haverkorrels worden gepeld, geweekt, gedroogd en geplet. Zo krijg je havervlokken.

Delhaize bio havervlokken

Wanneer havervlokken verknipt worden, ontstaat er havermout. De fijnere havermout vind je zo ongeveer overal, maar de ongeknipte havervlokken zijn iets moeilijker te verkrijgen. Ze geven de granola extra beet en maken ‘m lekker knapperig en vullend. Een belangrijk ingrediënt dus, dat ik graag even extra in de kijker plaats. Havervlokken zijn te vinden bij Delhaize en – jullie zagen het misschien al voorbij komen op Facebook of Instagram – niet toevallig mag ik mezelf tegenwoordig Delhaize-ambassadeur noemen. Ik voelde me vereerd toen Delhaize me contacteerde om een samenwerking met Karola’s Kitchen aan te gaan en nam de opdracht om gerechten samen te stellen met mijn favoriete Delhaize-producten met plezier aan. En het was voor mij heel duidelijk welk ingrediënt ik als eerste in de spotlight zou plaatsen: de bio havervlokken, die hier elke dag opnieuw in de Karola granola bij het ontbijt verschijnen. Door de afwezigheid van suikers en siropen en de minimale hoeveelheid toegevoegde vetstof, vormt deze granola, gecombineerd met (plantaardige) yoghurt en fruit een perfect alledaags ontbijt.

Karola's Kitchen - Karola granola

Ingrediënten voor een grote bokaal:

granen:
175 g havervlokken (zie inleiding)
100 g havermout

noten:
50 g amandelen
50 g hazelnoten
50 g pecannoten
50 g cashewnoten
50 g geroosterde, ongezouten pinda’s (zie tips)
40 g kokosschilfers (zie tips)

pitten & zaden:
30 g zonnebloempitten
30 g pompoenpitten
30 g sesamzaad
30 g pijnboompitten

kruiden & smaakmakers:
1 tl garam masala (zie tips)
½ tl kaneel
6 el water
2 tl steviapoeder
2 el kokosolie, gesmolten (of andere neutrale, plantaardige olie)
¼ tl fleur de sel (optioneel – zie tips)

gedroogde vruchten:
20 g veenbessen (cranberries)
20 g moerbeien
20 g rozijnen
30 g bananen chips (zie tips)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Hak de amandelen, cashew-, hazel- en pecannoten grof. Vermeng ze met de havermout en havervlokken, pitten en zaden, pinda’s, garam masala en kaneel en eventueel de fleur de sel.
    Klop het steviapoeder goed los in het water en voeg ook de gesmolten kokosolie toe. Water en olie mengen zich niet spontaan, dus klop het mengsel stevig door en giet het onmiddellijk over het granennotenmengsel. Schep het geheel zorgvuldig en grondig om en verspreid het over een met bakpapier beklede bakplaat (zie tips). Zet het mengsel gedurende 30 minuten in de oven en schep het elke 10 minuten goed om. Voeg na de eerste 10 minuten baktijd de kokosschilfers toe.
  3. Hak intussen de gedroogde vruchten en de bananenchips grof. Haal de granola na 30 minuten uit de oven en schep de vruchten eronder. Het is belangrijk dat je het geheel volledig laat afkoelen op de bakplaat voor je de granola in een luchtdichte pot overbrengt.
  4. Klik HIER en stem Karola’s Kitchen tot beste Belgische Food Blog binnen de categorie healthy. (Sorry, die kon ik niet laten liggen.)

Tips:

Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar voor het gemak zet ik ze even bij de noten. Ongezouten, geroosterde pinda’s vind je niet zo makkelijk. Ze zijn o.a. te koop bij Delhaize.

Kokosschilfers zijn niet hetzelfde als kokosrasp. Schilfers zijn groter, ze worden ook soms kokoschips genoemd. Ik gebruikte ze eerder al een in de kwark exotic, het dessert met mango en passievrucht. Ook deze vind je o.a. bij Delhaize. Je kan ze vervangen door kokosrasp, maar dat geeft minder crunch.

Garam masala is een geroosterd mengsel van specerijen, afkomstig uit de Indiase keuken. Ik liet het al eens aan bod komen in het recept voor garam masala white beans. Laat dit bijzondere ingrediënt alsjeblieft niet weg! Je vindt het o.a. in een Turkse supermarkt en bij Delhaize.

Ik ben verzot op fleur de sel in granola. Ook in mijn appeltaartgranola voeg ik er een snuif aan toe. Het geeft al dat zoete een ware finishing touch. Maar mijn lief is de grootste granola-eter hier in huis en hij heeft er een hekel aan. Ik heb me gewonnen gegeven. In onze granola vind je voortaan dus geen fleur de sel meer.
Vervang de fleur de sel trouwens zeker niet door grof zeezout of gewoon keukenzout. Beide smaken veel intenser en zullen je recept verpesten!

Bananenchips zijn gebakken, gezoete, super knapperige schijfjes banaan. Ik koop ze in een Turkse supermarkt.

22 reacties

  1. Wat een goeie tip, die fleur de sel !
    En aangezien ik verzot ben op de Pointe de Sel van Cote D’or dacht ik toen: waarom eens geen chocoladedruppels na het bakken onder de granola roeren ?
    En ja, amper afgekoeld en al bijna een portie opgesmuld. 😊
    Vroeger durfde ik nogal eens de tip van Jeroen Meus volgen (voor het bakken, opgeklopt eiwit onder mengen, wordt je granola super krokant van) maar dan heb je zoveel suiker nodig. (Kan je eiwit eigenlijk even goed opkloppen met een suikervervanger ??)

    Groetjes,
    Chris

  2. Sinds ik deze granola (en die uit je kookboeken) regelmatig maak, lust ik niet anders meer! We hadden nog een pak supermarktgranola staan (een soort die ik voordien echt wel lekker vond) en het smaakte me absoluut niet (meer). Te zoet en bijna geen noten en zaden..
    Groot compliment dus voor dit recept! Ik heb standaard alle ingrediënten in huis 😉 Komt hier dus regelmatig uit de oven. Dankjewel!

  3. Dag Karolien

    Eerst en vooral: heerlijke granola!! Dank je wel!
    Alleen, de twee keren dat we het gemaakt hebben, waren de kokosschilfers verbrand.
    Al geprobeerd met hete lucht en boven- en onderwarmte, maar dat gaf geen verschil.
    We gebruiken Zusto in plaats van Stevia, maar dat maakt misschien niet uit.
    Heb jij nog tips om dit te voorkomen? Gewoon de schilfers wat later erbij doen, vb laatste 10 minuten ipv 20 minuten?

    Dank je wel alvast!

    Groetjes
    Annelies

    1. Hey Annelies, de temperatuur van ovens kan erg verschillen, die mag namelijk met 20 % afwijken. (Als jij je oven instelt op 180 °C zou het in het slechtste geval dus kunnen dat die in realiteit 215° C is.) Ik zou dus de algehele temperatuur naar 160° C verlagen OF inderdaad, zoals je aangeeft, de kokosschilfers later pas toevoegen. Kies voor die 2de optie als je de rest van de gronala wel optimaal gebakken vindt. Veel succes ermee!

      1. Dag Karolien

        Dank je wel voor je antwoord!
        Vandaag nog eens een lading gemaakt, op 160 graden en ziet er veel beter uit 😀
        Heb er al zin in 😋

        En algemeen een DIKKE dank je wel voor al je recepten! Wat een openbaring zijn deze geweest om lekker, super smaakvol, vegetarisch én voedzaam te eten! En zo heerlijk rijkelijke porties, fantastisch!
        Jouw profiel op IG tegenkomen is een life changer geweest 🙏

        Groetjes
        Annelies

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!