Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Tot slot, de laatste gang van het kerstmenu:

Witloofsalade met balsamicobietjes en ene crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Het dessert. De kers op taart. De klap op de vuurpijl. Afronden in schoonheid. En het is een schoonheid deze notencrumble! Het is eigenlijk echt onvoorstelbaar dat ik na meer dan zes jaar bloggen nog geen crumble met appel met jullie heb gedeeld. Ik ben namelijk verzot op alles wat met crumbles en appels is. Vraag maar na bij mijn vriendinnen die perfect kunnen voorspellen welke taart ik ál-tijd neem als we koffie gaan drinken 🙂 Geen taart in dit geval, maar wel een kommetje bomvol smaak. Onderschat dit dessertje niet. De titel mag dan heel eenvoudig klinken, wat er met deze zoetigheid gebeurt in je mond is zonder enige twijfel verrassend. Smakelijk!

Zijaanzicht: vooraan een potje notencrumble van appel en peer met vanille-ijs op een grijs doek achteraan een kaarsje

 

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Warme crumble van noten met heerlijk zachte appel en peer
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min
Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 g hazelnoten
  • 50 g pecannoten
  • 50 g amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 40 g koude plantaardige boter (of kokosvet)
  • 2 el ahornsiroop
  • een snuifje fleur de sel
  • 2 kleine appels ongeschild
  • 2 kleine peren ongeschild
  • 3 gedroogde vijgen (of 70 g rozijnen)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl kardemom
  • 1 1/2 tl versgeraspte gember
  • (plantaardig) vanille ijs

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Hak de hazelnoten en pecannoten fijn. Doe ze samen met de boter, het amandelmeel, de ahornsiroop en een snuifje fleur de sel in een kom en vermeng de ingrediënten met behulp van je handen tot alles wat verdeeld is. (Daarom is het belangrijk dat de boter goed koud is, zodat deze niet smelt, door de warmte van je handen.) Er mogen gerust nog wat stukjes boter te herkennen zijn en alle brokjes moeten niet gelijkmatig zijn qua grootte. Zet opzij in de koelkast.
  • Snijd de appels en peren in kleine blokjes, hak de vijgen in kleine stukjes. (Je wilt geen al te grote stukken fruit in je mond. Door alles klein te snijden, is het eten van dit dessert fijner én kunnen de smaken zich beter vermengen, wat het dus lekkerder maakt.)
  • Schep het fruit om met 1/2 tl kaneel, 1/8 tl kardemom en 1 1/2 tl versgeraspte gember en verdeel het over vier ovenschaaltjes (zie tips).
  • Schep de crumble bovenop het fruit in de schaaltjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs erbovenop. Smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, Feestdagen

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs: tips & tricks

Dit zijn relatief grote porties. Als je al een zeer uitgebreid diner voorziet, kan je hier gerust zes of acht porties van maken. Of vier kleintjes en met de rest één grotere ovenschaal vullen, die je dan kan afbakken voor bij het ontbijt, een van de volgende dagen. (Serveer er dan toch maar geen vanille-ijs bij 😉 Als ontbijt eet ik deze crumble met flink wat Alpro Mild & Creamy Natuur eroverheen! In het geval van een ontbijt zijn deze porties trouwens wel heel schappelijk 🙂 )

Heb je geen kleine ovenschaaltjes in huis, maak de crumble dan in één grote ovenschaal. Je kan de warme crumble dan aan tafel in kommetjes scheppen. Het resultaat zal minder mooi zijn, maar daarom niet minder lekker.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

 

38 reacties

  1. Hoi Karolien,
    Ik volgde onlangs je heel interessante lezing in Peer waarvoor dank! Graag wil ik dit receptje proberen maar ik zou de peer willen vervangen door bosbessen diepvries, zou dat lukken? Ook wil ik het graag mealpreppen, zoals je aangaf dus 10 minuten onder de gaartijd al afbakken een dagje op voorhand zodat ik de dag zelf langer bij de gasten kan samenzitten. Ik vrees alleen dat het fruit (en vnl de diepgevroren bessen) misschien wel eens een papje kunnen worden, wat denk jij? Alvast bedankt!

  2. Dag Karolien!
    Ik ga dit receptje klaarmaken voor kerst en vroeg me af of ik de kruiden (kaneel, kardemom, verse gember) kon vervangen door speculaaskruiden? Dat heb ik nl. nog in huis. 🙂
    Groetjes,
    Joke

    1. Hey Joke, dat kan zeker en gaat sowieso lekker zijn, maar ik denk wel dat het resultaat dan wat minder gesofisticeerd zal zijn 🙂
      Als je geen blij weet met je speculaaskruiden, maar dan (later) zeker eens de nieuwe Kruidige pompoenmuffins of de Gebakken kruidnoten !

  3. Wauw Karolien, zo lekker! Ongelofelijk hoe je het altijd doet, met zo weinig ingrediënten zoiets lekkers maken. Sinds ik je 3de boek heb, ontdek ik steeds meer nieuwe dingen. Dikke merci hiervoor en voor dit lekkere receptje 😊

  4. Gisteren gegeten als dessertje en vandaag als ontbijt, heeft enorm gesmaakt! Dankjewel voor al je receptjes, we smullen er zeer regelmatig van. Ook van je boeken ben ik grote fan, bedankt Karolien!

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!