Search

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Tot slot, de laatste gang van het kerstmenu:

Witloofsalade met balsamicobietjes en ene crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Het dessert. De kers op taart. De klap op de vuurpijl. Afronden in schoonheid. En het is een schoonheid deze notencrumble! Het is eigenlijk echt onvoorstelbaar dat ik na meer dan zes jaar bloggen nog geen crumble met appel met jullie heb gedeeld. Ik ben namelijk verzot op alles wat met crumbles en appels is. Vraag maar na bij mijn vriendinnen die perfect kunnen voorspellen welke taart ik ál-tijd neem als we koffie gaan drinken 🙂 Geen taart in dit geval, maar wel een kommetje bomvol smaak. Onderschat dit dessertje niet. De titel mag dan heel eenvoudig klinken, wat er met deze zoetigheid gebeurt in je mond is zonder enige twijfel verrassend. Smakelijk!

Zijaanzicht: vooraan een potje notencrumble van appel en peer met vanille-ijs op een grijs doek achteraan een kaarsje

 

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Warme crumble van noten met heerlijk zachte appel en peer
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Nagerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 50 g hazelnoten
  • 50 g pecannoten
  • 50 g amandelmeel (of amandelpoeder)
  • 40 g koude plantaardige boter (of kokosvet)
  • 2 el ahornsiroop
  • een snuifje fleur de sel
  • 2 kleine appels ongeschild
  • 2 kleine peren ongeschild
  • 3 gedroogde vijgen (of 70 g rozijnen)
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl kardemom
  • 1 1/2 tl versgeraspte gember
  • (plantaardig) vanille ijs

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Hak de hazelnoten en pecannoten fijn. Doe ze samen met de boter, het amandelmeel, de ahornsiroop en een snuifje fleur de sel in een kom en vermeng de ingrediënten met behulp van je handen tot alles wat verdeeld is. (Daarom is het belangrijk dat de boter goed koud is, zodat deze niet smelt, door de warmte van je handen.) Er mogen gerust nog wat stukjes boter te herkennen zijn en alle brokjes moeten niet gelijkmatig zijn qua grootte. Zet opzij in de koelkast.
  • Snijd de appels en peren in kleine blokjes, hak de vijgen in kleine stukjes. (Je wilt geen al te grote stukken fruit in je mond. Door alles klein te snijden, is het eten van dit dessert fijner én kunnen de smaken zich beter vermengen, wat het dus lekkerder maakt.)
  • Schep het fruit om met 1/2 tl kaneel, 1/8 tl kardemom en 1 1/2 tl versgeraspte gember en verdeel het over vier ovenschaaltjes (zie tips).
  • Schep de crumble bovenop het fruit in de schaaltjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Serveer meteen, met een bolletje vanille-ijs erbovenop. Smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, Feestdagen

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs: tips & tricks

Dit zijn relatief grote porties. Als je al een zeer uitgebreid diner voorziet, kan je hier gerust zes of acht porties van maken. Of vier kleintjes en met de rest één grotere ovenschaal vullen, die je dan kan afbakken voor bij het ontbijt, een van de volgende dagen. (Serveer er dan toch maar geen vanille-ijs bij 😉 Als ontbijt eet ik deze crumble met flink wat Alpro Mild & Creamy Natuur eroverheen! In het geval van een ontbijt zijn deze porties trouwens wel heel schappelijk 🙂 )

Heb je geen kleine ovenschaaltjes in huis, maak de crumble dan in één grote ovenschaal. Je kan de warme crumble dan aan tafel in kommetjes scheppen. Het resultaat zal minder mooi zijn, maar daarom niet minder lekker.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze dan ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

 

50 reacties

  1. Hey Karolien,
    Kan je ook kokosolie gebruiken ipv kokosvet? Of gebruik ik dan beter gewone roomboter?

    Ik heb deze week al het voor- en hoofdgerecht gemaakt van je kerstmenu, heerlijk! Nu nog dit dessertje uittesten, ik zal het als ontbijt proberen met wat yoghurt erbij.

    Bedankt voor alle inspiratie die je mij geeft!

    1. Hoi Delphine, kokosolie en kokosvet zijn hetzelfde 🙂 Wel zeker koude kokosolie gebruiken! Hij moet dus echt hard zijn en niet zacht of vloeibaar. Dus als je je pot niet in de koelkast zou bewaren, zet de nodige hoeveelheid dan wel een uurtje of in de koelkast. Smakelijk alvast!

    1. Hoi Kathleen, je kan de appel of peer zeker vervangen door framboos! Of om het even welk fruit eigenlijk. Frmaboosjes zijn wel vrij zuur, dus dan zou ik er ofwel wat meer zoetmaker aan toevoegen, of zeker echt rijpe peren gebruiken, die geven sowieso een zoete smaak.

  2. Een woord: een heuse smaakexplosie. Dit is echt mijn meug. Zo lekker. Heb dit als laat ontbijt op een thuiwerkdag gegeten. Heb er nog over voor morgen. Benieuwd of het na ’t opwarmen in microgolven ook nog lekker zal zijn. Opnieuw een welgemeende, oprechte dikke merci voor dit overheerlijk recept.

  3. Deze is ook weer een schot in de roos!
    Ik maakte hem met appel en bosbessen, zoals in je boek, zalig!
    Deze ochtend zelfs de overschot nog opgegeten met yoghurt, zodat ik dubbel kon genieten! 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!