Search

Overnight oats met pindakaas en banaan

Dit recept voor overnight oats met pindakaas en banaan vind je in het huidige Delhaize magazine (n° 58 / oktober – november 2021). Maar ik wou het ook heel graag hier op de blog vastleggen, want het is zo’n makkelijk, snelklaar ontbijtje, dat ook nog eens ideaal is voor onderweg. Te goed om niet te delen dus!
Er hoort ook een drankje bij: een sapje van rode biet en wortel, zónder dat je daar een slow juicer voor nodig hebt.
De credits voor de foto gaan naar Studio Wauters, de fotostudio achter het Delhaize magazine. De styling gebeurde door mezelf.

Overnight oats met om het even wat

Laat me beginnen met heel duidelijk te stellen: ook als je geen pindakaas en/of banaan lust, is dit een recept voor jou. Want je kan overnight oats – oftewel ‘havermout die je een nacht laat weken in plaats van kookt’ – op duizend-en-een manieren opsmukken, helemaal naar je eigen smaak. Zolang je het basisrecept maar volgt. Want je hebt wel degelijk geslaagde en minder geslaagde overnight oats. De waterige variant is een voorbeeld van de tweede categorie. Vandaar dat ik in mijn overnight oats-recepten altijd ook chiazaad én (plantaardige) yoghurt gebruik. Beide vind ik zo wat dé geheime ingrediënten om een geslaagd oats te maken. De rest is een kwestie van persoonlijke voorkeur en wat er in de koelkast te rapen valt.

Isaac, mijn zoontje die nu bijna twee is, is gek op overnight oats. En dat maakt mijn leven een stuk gemakkelijker: ’s avonds alle ingrediënten in een bokaal door elkaar schudden en de tijd doet de rest van het werk. Kind blij, moeder blij, want dit ontbijt klaarmaken is dus echt nul werk (en nul afwas, enkel het bokaaltje waarin je de overnight oats maakte).

Als ik voor Isaac kook, denk ik toch (nóg) net iets meer na over voedingsstoffen. Ik vind pindakaas bijvoorbeeld gewoon heel erg lekker, doorheen de oats, maar voor hem is het daarbovenop een makkelijke manier om een extra portie voedzame vetten binnen te krijgen. Iets waar Vlaamse jonge kinderen gemiddeld nog steeds wat te weinig van eten, maar tegelijk o zo belangrijk is voor een goede groei en ontwikkeling.

Bovenaanzicht van een kom met overnight oats, afgewerkt met schijfjes banaan, pindakaas, blauwe bessen, pompoen- en zonnebloempitten en stukjes gehakte donkere chocolade.

Pindakaas-tips

De ene pindakaas is de andere niet. Hoewel ik je zeker geen angst wil aanjagen hoor, want de soorten in de Belgische winkelrekken, zijn doorgaans dik oké. Neem nu de standaard die in veel huishoudens te vinden is: Calvé. Die bevat 85% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja- en palmolie) en zout als ingrediënten. De palmolie is volgens duurzame teelt, met het zout wordt niet overdreven… Kortom: niet slecht.

Maar het kan echt wel beter 🙂 Met de 100% pindakaas van Delhaize bijvoorbeeld. De naam zegt het zelf al: deze pindakaas bevat enkel en alleen pinda’s. Niets meer, niets minder. Geweldig.

Kan het nóg beter? Wel… Beter is niet het juiste woord. Completer, zou ik eerder zeggen. Hier in huis heb ik de 100% pindakaas sinds een tijdje vervangen door de 100% notenpasta van Delhaize. Deze bestaat uit 50% pinda’s, 35% amandelen en 15% cashewnoten. Doordat er nog heel veel pinda’s inzitten én dankzij de uitgesproken smaak van pinda, smaakt deze notenpasta nog heel erg naar pindakaas. Zowel mijn zus als ik (twee die hard pindakaaseters) vinden hem zelfs lekkerder! Maar wat is nu het voordeel, behalve de smaak? Wel, je zorgt zo voor meer variatie in je eetpatroon (of dat van je kind). Zelfs als je heel vaak ‘pindakaas’ eet, krijg je nu toch drie soorten noten binnen in plaats van één. (Pinda’s zijn eigenlijk peulvruchten, maar qua samenstelling lijken ze zo hard op noten dat ze voor het gemak vaak zo ingedeeld worden.)

Variëren, variëren…

Variëren in producten, in bereidingswijzen… Het is een van de dingen die een essentieel onderdeel uitmaken van een gezond eetpatroon. Elk voedingsmiddel heeft namelijk zijn eigen unieke waaier aan nutriënten. Door te variëren, zorg je ervoor dat je jezelf een rijk arsenaal aan aminozuren (de bouwstenen van eiwitten), vetten, vitamines, mineralen en fytonutriënten (plantaardige stofjes, zoals bètacaroteen in wortel) aanbiedt. Je vermijdt ook dat je teveel van bepaalde minder goede stoffen opneemt (zoals verzadigd vet, in een eetpatroon rijk aan dierlijke producten). Variëren is dus een goede zaak. Lang leve de 100% notenpasta, met drie soorten noten dus! Cashewnoten eet ik bijvoorbeeld nagenoeg nooit, maar dankzij de notenpasta zijn ze nu wel een onderdeel geworden van mijn eetpatroon.

Wel een belangrijke nuancering: de 100% notenpasta is duurder dan de 100% pindakaas. Als die meerprijs je in moeilijkheden zou brengen, is de notenpasta eenvoudigweg géén goede keuze voor jou. Als je de 100% notenpasta niet lekker zou vinden, is het óók geen goede keuze voor jou. Producten kunnen mooi en goed zijn, maar als ze – om welke reden dan ook – niet passen bij jou, laat ze dan voor wat ze zijn. Zonder omkijken. ‘Gezond’ is altijd contextgebonden!

Bovenaanzicht van een kom met overnight oats, afgewerkt met schijfjes banaan, pindakaas, blauwe bessen, pompoen- en zonnebloempitten en stukjes gehakte donkere chocolade. Rechts bovenaan staat een glas met een rodebietensapje.

Het bieten-wortel-appel-gembersapje

Zoals vermoedelijk elke Karola’s Kitchen-kok, haal ik mijn vitaminen en mineralen meer dan genoeg uit volle groenten en fruit. Maar sapjes zijn lekker, dus sapjes staan sowieso af en toe op het menu. In alle eerlijkheid drink ik bij dit ontbijt, zoals elke ochtend, het liefste thee en schakel ik sapjes graag in zo ergens rond 17 u, als ik aan het koken ga. (En Isaac gaat maar wat graag met mijn glas lopen :D) Maar als het magazine vraagt om een sapje, dan lever ik natuurlijk met plezier een heerlijk sapjesrecept aan! Ik hou sowieso niet van hokjesdenken: noedselsoep als ontbijt, yoghurt met havermout als avondmaal… moet allemaal kunnen als je ’t mij vraagt 🙂

Ik ben gezegend met een slow juicer en zou dit bieten-wortel-appel-gembersapje dus perfect kunnen maken met verse groenten fruit. Maar dat ding uit de kast halen en nadien schoonmaken is me meestal veel te veel moeite (en ik heb ook wel een beetje een probleem met de verspilling die een slow juicer met zich meebrengt). Dit sapje maak ik dus gewoon met de Delhaize bio sapjes. Het aanbod is ontzettend groot! Logischerwijs gebruik ik het rodebietensap, het wortelsap en het appelsap. Het gembersap is snel gemaakt met behulp van een rasp en zeefje, zoals je in bereiding zal zien. De Delhaize bio sapjes blijven erg lang goed. Je kan ze makkelijke drie weken bewaren, in de koelkast. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize – 

Overnight oats met pindakaas en banaan

Overnight oats zijn niet alleen heel erg lekker en voedzaam, maar ook handig voor onderweg, supersnel te maken, met eenvoudige ingrediënten en zonder dat het veel afwas oplevert. Een top ontbijtreceptje dus! Zet de afwerking en toppings vooral naar je eigen hand, daar leent dit recept zich perfect toe!
4.93 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 5 minuten
Gang Ontbijt, Breakfast
Porties 1

Ingrediënten
  

Voor de oats

  • 35 g havervlokken
  • 1 el chiazaad
  • 140 ml (plantaardige) melk
  • 2 el (plantaardige) yoghurt
  • 1 tl ahornsiroop (optioneel - of honing, agave...)
  • 1 tl Delhaize 100% pindakaas
  • 1/4 tl kaneel (of wat minder, als je niet zo'n liefhebber bent)

Voor de topping

  • 1/2 banaan
  • 10 g chocolade (puur of melk, kies wat je het lekkerste vindt)
  • een handvol blauwe bessen
  • 1/2 el pompoenpitten
  • 1/2 el zonnebloempitten
  • enkele druppels Delhaize 100% pindakaas (optioneel)

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor de oats in een bokaaltje. Sluit goed af en schud krachtig tot alles goed vermengd is. Laat een nacht in de koelkast staan.
  • Roer de oats de volgende ochtend goed door en doe ze in een kom. Snijd de banaan in plakjes en hak de chocolade fijn. Werk de oats af met alle toppings. Smakelijk!

Wortel-bietensap

Misschien dat je niet meteen warm wordt bij het idee van een groentesapje, maar ik beloof het je: je zal versteld staan! Wortel, rode biet, appel en gember vormen zo'n heerlijke, krachtige combinatie. Een lekkere opkikker die je meteen een goed gevoel geeft.
4.93 van 27 stemmen
Voorbereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 3 minuten
Gang Drankjes
Porties 1

Benodigdheden

  • Fijne rasp
  • Fijn zeefje

Ingrediënten
  

  • 100 ml Delhaize bio wortelsap
  • 50 ml Delhaize bio rodebietensap
  • 75 ml appelsap
  • 1 cm verse gember (of meer of minder naar smaak)
  • een mespunt gedroogde kurkuma
  • enkele ijsblokjes of een grote handvol crushed ice als je het als aperitief serveert

Instructies
 

  • Giet de sapjes bij elkaar.
  • Schil de gember en rasp hem met een fijne rasp, boven de sapjes.
  • Neem een nieuw glas en leg het fijne zeefje er bovenop. Giet het sap met daarin de gember over in het nieuwe glas, door het zeefje. Pers de achtergebleven gember zo goed als mogelijk uit door hem met behulp een lepeltje tegen het zeefje te duwen.
  • Voeg het ijs toe en bestuif met wat kurkuma.

Overnight oats met pindakaas en banaan: tips & tricks

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Havermout bevat van nature geen gluten, maar wordt wel gekweekt en verwerkt in de buurt van andere granen die wél gluten bevatten, waardoor het voor mensen met coeliakie toch gevaarlijk is. In sommige Delhaizes en in natuurvoedingswinkels kan je glutenvrije havermout vinden.
  • Andere ingrediënten:
    • Ben je geen fan van pindakaas, vervang deze dan door amandelpasta of laat hem gewoon weg uit het recept.
    • Ik vind de combinatie van banaan, blauwe bessen, chocolade en pinda goddelijk lekker! Maar ook bijvoorbeeld mandarijn in plaats van blauwe bessen, of kaki in plaats van banaan is heerlijk!
    • Als je wat wantrouwig bent over de combinatie van rode biet, wortel, appel en gember, dan hier een geruststelling: ik ben absoluut geen vernieuwer met dit recept! Je vindt dit drankje (steeds in wat andere verhoudingen) terug in heel wat healthy minded horecazaken goede sapjesbars. Je mag er dus vertrouwen in hebben 😉 Ook zonder rode biet is het trouwens erg lekker, voor het geval je geen rodebietensap zou vinden.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

81 reacties

  1. 5 sterren
    Heel lekker en snel recept voor overnight oats. Ik verving de pindakaas ook eens door tahin (of elk een halve theelepel) en dat was ook een verrassend lekkere toevoeging.

  2. 5 sterren
    Hey! Ik hou van overnight oats (ook jouw versie met geraspte wortel), maar ik merk de laatste tijd dat ik te lui ben om het voor te bereiden, waardoor ik het ’s ochtends rap rap moet doen. Ik hoorde van mensen in mijn omgeving dat ze bv. op zondagavond 3 porties voorbereiden zodat ze toekomen tot woensdagochtend. In welke mate is dit veilig en oké? Zijn er zaken waar je mee dient op te letten?

    1. Ook als je het met een vork losklopt? Of een klein kloppertje? Het is zeker normaal dat de pindakaas niet echt oplost, maar zich eerder verspreidt, zodat je hem soms wel en soms niet proeft.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!