Search

Rabarberblondies

Rabarberlovers, deze is voor jullie. Een heerlijk smeuïg gebakje met een zachte rabarbersmaak, een pittig gemberaccent en kleine stukjes zoete abrikoos, die je af en toe verrassen. Dit zoete tussendoortje is niet alleen lekker, maar ook erg verzadigend. Het volkorenmeel, de rabarber en de gedroogde abrikozen zorgen namelijk voor een flinke portie hongerstillende vezels. Elke rabarberliefhebber houdt van de unieke, zure smaak van deze groente (jawel). Deze wou ik dan ook niet doodslaan met zoetigheid: een kleine hoeveelheid ahornsiroop en wat verse appel brengen de rabarber precies in balans. De topping kreeg wél een extraatje. Wat ruwe rietsuiker maakt van de rabarberschijfjes piepkleine juweeltjes.

Karola's Kitchen - Rabarberblondies

Ingrediënten voor 16 blondies:

2 el lijnzaad (gebroken of licht gemalen met de vijzel)
5 el water
250 g suikervrije rabarber-vanillecompote (klik hier voor het recept)
50 g amandelpasta (of een andere neutrale noten- of zadenpasta)
40 g ahornsiroop (of agave of rijstsiroop of honing)
1 tl vanille-extract
50 g gedroogde abrikozen
80 g volkoren speltmeel (zie tips)
80 g volkoren havermeel (zie tips)
40 g amandelmeel (of amandelpoeder)
½ tl gemberpoeder (als je een liefhebber bent, kan je er 1 tl van maken)
1 tl bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat
1 appel (= 175 g gewogen zonder klokhuis)
2 dunne stengels rabarber
1 el rietsuiker (of witte suiker of kokosbloesemsuiker)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een vierkante browniebakvorm van 21 cm, bekleed met bakpapier klaar.

Schep het lijnzaad om met het water en zet minstens 15 minuten opzij tot het een geleiachtige textuur krijgt.

Schep de rabarbercompote om met de amandelpasta, ahornsiroop en het vanille-extract en zet opzij.

Snijd de abrikozen in heel kleine stukjes en schep ze onder het compotemengsel.

Meng in een andere kom de meelsoorten, het gemberpoeder, bakpoeder en natriumbicarbonaat met een klopper. Doe dit lang genoeg, zo schep je lucht doorheen de ingrediënten, wat het bakresultaat ten goede komt.

Rasp de appel grof en schep deze onder de natte ingrediënten.

Spoel en droog de rabarberstelen grondig en snijd ze in dunne plakjes.

Schep de natte ingrediënten, de droge ingrediënten, het lijnzaadmengsel en een derde van de rabarberplakjes door elkaar met een spatel. Werk snel en niet te bruusk, door telkens met je spatel van onder naar boven te scheppen. Zo vermeng je de ingrediënten zonder de luchtbelletjes die zich vormen eruit te roeren. Verdeel het beslag over de bakvorm. Druk het hierbij niet aan, maar strijk de bovenkant wel enigszins glad.
Schep de overgebleven rabarber om met de rietsuiker en verdeel deze over het beslag. (Dit gaat het efficiëntste met je vingers, vind ik.) Plaats de bakvorm meteen in de oven en bak gedurende 35 à 45 minuten, tot het midden gaar is. (Dit kan je testen door er een houten of metalen prikker in te steken. Deze moet er droog uitkomen.)

Laat het gebak 15 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens op een rooster. Het in stukken snijden gaat het makkelijkste als de rabarberblondies helemaal afgekoeld zijn.

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tips:

Je kan het volkoren spelt- en havermeel vervangen door klassiek tarwe- of roggemeel. Ook boekweitmeel kan, maar zowel de smaak als textuur hiervan zijn nogal uitgesproken. (Dit is wel een manier om het glutenvrij te maken, vermits boekweit geen gluten bevat.) Vervang de meelsoorten niet door ‘notenmeel’. De samenstelling hiervan is helemaal anders, wat de textuur niet ten goede zal komen. Je hoeft trouwens niet per se twee granen te gebruiken. Ik doe dit wel omdat ik het resultaat beter vind qua smaak en bovendien verrijk je het gebak op die manier ook, doordat spelt en haver elk een andere eiwit-, vitamine- en mineralensamenstelling hebben.

Bewaar de rabarberblondies in een luchtdichte doos in de koelkast. Je kan ze ook invriezen. Als je dit bijvoorbeeld per 5 stuks doet, kan je op zondagavond een doosje uit de vriezer halen, waardoor je meteen een voedzaam en lekker tussendoortje hebt voor de hele week.

Bakken is een beetje zoals chemie: als je de ingrediënten wijzigt, krijg je een ander eindproduct. Omdat ik in al mijn bakrecepten net dat punt opzoek waarbij ik zo weinig mogelijk vet en suiker toevoeg, zonder de smaak en textuur in het gedrang te brengen, is het belangrijk om de hierboven vermelde hoeveelheden te behouden, als je een optimaal resultaat wil.

Het gaat in de volksmond dat je rabarber niet meer mag oogsten na 21 juni. De stelen zouden hierna teveel oxaalzuur bevatten, een stof die de calciumopname belemmert. Dat klopt. Maar dat vormt geen enkel probleem als je in goede gezondheid bent. Elke plant (en dus ook elke groente) bevat bepaalde van dit type ‘anti-nutriënten’: stoffen die de opname van andere stoffen tegenhouden. In een evenwichtige voeding is dit helemaal niets om je zorgen over te maken, dus laat je rabarberliefde hierdoor niet de kop indrukken. (Wie gezondheidsproblemen heeft, die te maken hebben met de opname van calcium, alsook wie kampt met nierstenen, moet wél aandachtig zijn voor dit fenomeen.)

 

19 reacties

  1. Heerlijke blondies! Ik heb ze in de diepvries gestoken om er langer van genieten :). Het recept vraagt wel wat tijd – maar ik ga ze volgend rabarberseizoen zeker nog eens maken.

      1. Getest & goedgekeurd! Super blij met het resultaat qua smaak ? misschien had ik het gebak iets langer in de oven mogen laten staan, het deeg blijft wel wat sticky en nat. Maar ja zo zijn echte brownies ook toch?! Ik heb dus de kruidige appelmoes gebruikt ipv de rabarbercompote, zoals je had gesuggereerd. Bij gebrek aan abrikozen, heb ik deze vervangen door medjouldadels. Hoe bewaar je ze nu het best, kwestie dat ik ze niet allemaal ineens oppeuzel?

        1. Oh fijn! Ja die stickyness is inderdaad wel eigen aan brownies. Daar weliswaar door de chocolade en hier door het fruit ???‍♀️ Zolang het maar smaakt hè!
          Ik vries meestal een deel meteen in en de rest bewaar ik in een luchtdichte doos in de koelkast. Dat lukt zo’n 4 à 5 dagen. Een paar seconden in de microgolfoven zetten voor je ze opeet maakt ze extra lekker!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!