Search

Skyr met gebakken kruidnoten en bessenjam

Food prepping is het nieuwe ding en ook ik ben er helemaal van in de ban. Food prep (of prepping) is de korte term voor food preparation, voedselvoorbereiding dus. En die letterlijke vertaling vat het fenomeen eigenlijk behoorlijk goed samen. Bij een food prep ga je dankzij kleine of grote handelingen latere maaltijden voorbereiden, met als doel vers eten makkelijker te maken, bij voorkeur gezond uiteraard 😉
Ook al is de term vrij nieuw op sociale media, we doen eigenlijk allemaal wel al op één of andere manier aan food prepping. Denk aan een grote kom groentesoep maken op zondag, waardoor je tijdens de werkweek in een handomdraai een gezonde lunch op tafel zet. Of een immense hoeveelheid spaghettisaus bereiden, waarvan je het grootste deel invriest om later snel een avondmaaltijd klaar te hebben. Ook je eigen voorraad granola bakken, waar je vervolgens een paar weken van kan genieten is niets meer of minder dan food prepping.

Soms ga ik all the way met mijn food prep, soms is het basic. Van simpele soep over kleurrijk geroosterde groenten tot voorgesneden rauwkost: het gebeurt zelden dat hier werkelijk niets gezonds eetklaar te vinden is. En dat maakt dat gezond eten zó veel makkelijker. Het is gewoon evident dat je gaat voor iets lekker en voedzaam als het daar kant-en-klaar staat.
Je kan jouw food prep zo eenvoudig of complex maken als je wil. In mijn Instagram Stories geef ik regelmatig tips of een inkijkje in mijn koelkast. En ook met dit recept wil ik jullie een prepped ontbijtje meegeven dat je tijdens een drukke ochtend in no time op tafel zet: skyr met gebakken kruidnoten en bessenjam. Hierbij zijn het uiteraard de kruidnoten en jam die wat voorbereiding vragen. Maar geen zorgen, ook die prepping kost niet veel tijd of moeite én bovendien bespaar je op een hectische ochtend net tijd uit.

Karola's Kitchen - Skyr met gebakken kruidnoten en bessenjamDe geurige, krokante noten en smeuïge zachtzoete jam zijn de toppings die bij de skyr gaan. Skyr is de IJslandse neef van Griekse yoghurt, waarover ik jullie al eerder vertelde bij het recept voor Zoete aardappeltoasts. Ik gebruikte hier opnieuw Arla Skyr Natuur, die door zijn eiwitgehalte van 11 g per 100 g heel vullend en voedzaam is en bijgevolg perfect dienst doet als ontbijtingrediënt. Doordat deze skyr van nature geen vet bevat, is de smaak lichtzuur, wat supergoed past bij de zoete noten en jam. Ik voeg zelf geen extra zoetmiddel toe: de kruidnoten zijn bedekt met een laagje kaneel en kardemom, die van nature mild zoet zijn en ook de bessenjam is voor mij perfect puur natuur. Na een nachtje slaap zijn je smaakpapillen nog nuchter en ongeprikkeld. Je slaat ze daarom beter niet meteen lam met teveel (“gezonde” of “ongezonde”) suiker. Een regel waar ik persoonlijk heel erg aan vasthoud, want zoetigheid ’s ochtends creëert bij mij een hunker naar suiker die de hele dag voortduurt.

Dit recept volstaat voor vier skyr-ontbijtjes. Bewaar de gebakken noten in een luchtdichte voorraadpot, nadat ze helemaal afgekoeld zijn. Zo blijven ze heel lang knapperig. De bessenjam doet dienst als “snel fruit”. Doordat de jam niet voor de helft uit suiker bestaat, kan je ‘m niet conserveren zoals gewone confituur. Je kan de bessenjam wel zo’n vier tot vijf dagen bewaren in een schone bokaal (spoel deze nog even met gloeiend heet water) in de koelkast. Niet alleen het gebrek aan suiker maakt deze jam trouwens voedzaam, ook het feit dat het fruit niet gekookt wordt. Zo blijven alle vitamines optimaal behouden.

Het is vermoedelijk weinig Vlaams bescheiden van me om dit over een eigen recept te zeggen, maar toen ik dit gerechtje voor de eerste keer weghapte dacht ik: Ting! Ting! Ting! Jackpot! Zo eenvoudig, maar door de smaak- en bovenal textuurcombinatie ongelooflijk lekker. Het perfecte prepped drukke-werkweek herfstontbijtje. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Skyr met gebakken kruidnoten en bessenjam

Ingrediënten voor 4 ontbijtporties:

500 g Arla Skyr Natuur
(eventueel wat extra fruit, naar smaak – hier voegde ik wat schijfjes peer en verse bessen toe)

Voor de gebakken kruidnoten:
50 g cashewnoten
50 g amandelnoten
50 g pecannoten
50 g pompoenpitten
25 g sesamzaad
1/2 tl kaneel
1/8 tl gemalen kardemom
1/8 tl gemberpoeder

Voor de bessenjam:
250 g blauwe bessen (vers of ontdooid)
20 g chiazaad (= 2 volle el)
(eventueel wat ahornsiroop of ander zoetmiddel, als je dat wenst)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150 °C.
Hak de noten grof en schep ze om met de pompoenpitten, het sesamzaad en de specerijen.
Bekleed een bakplaat met een vel (herbruikbaar) bakpapier, verspreid de noten-zadenmix erover uit en plaats 15 minuten in de oven. Schep halverwege even om.
Laat de noten afkoelen op de bakplaat.

Mix intussen de blauwe bessen met behulp van een staafmixer tot moes. Schep om met het chiazaad en plaats 15 minuten in de koelkast.

Roer de skyr om en schep 125 g in een kommetje, doe er 1 à 2 eetlepels bessenjam bij, eventueel wat extra fruit en werk af met 2 volle eetlepels kruidnoten.

Tips:

Bewaar de kruidnoten in een luchtdichte voorraadpot, nadat ze helemaal afgekoeld zijn. Zo blijven ze heel lang knapperig. De bessenjam kan je zo’n vier tot vijf dagen bewaren in een schone bokaal (spoel ‘m nog even met gloeiend heet water) in de koelkast.

Heb je wat kruidnoten over, gebruik ze dan als afwerking voor het Bataathapje met komkommersla (klik hier).


Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Arla Skyr.

11 reacties

  1. Dag Karolien
    Ik heb uit jouw 2e boek de ‘speculaasnoten’ gemaakt; alleen vind ik dit recept niet meteen terug op je site. Maar het receptje met kruidennoten zoals hierboven beschreven lijkt er op. Bij de ‘speculaasnoten’ moest er wel 1.5 el kokosolie bijgevoegd worden. Nu heb ik de indruk dat alles heel vochtig is (door die kokosolie?) en het misschien minder goed bewaard zal blijven in de glazen pot? Kan je advies geven? Kokosolie weglaten volgende keer (zoals hierboven?). Dankjewel alvast!

    1. Hey Laura, normaal mag je ervan uitgaan dat van de recepten die je tegenkomt zowel op de blog als in de boeken, de versie in de boeken de beste is 🙂 Ik vond zelf dat de kokosolie ervoor zorgt dat de specerijen veel beter blijven plakken aan de noten, waardoor die dan veel meer smaak hadden. Maar als je het wat te vettig vindt, kan je de olie verminderen. Weglaten en dit recept gebruiken, kan zeker ook, als dat jouw voorkeur heeft! Zelf vind ik het speculaasnoten-recept beter, maar smaken verschillen uiteraard 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!