Een warm ontbijt is als ochtendseks: het kan alleen maar het begin betekenen van een stressvrije dag. Warm ontbijten is luxe. Het geeft een instant vakantiegevoel, zo tijd maken om op een heerlijk trage manier te starten… Deze portie gegaard fruit met platte kaas en geroosterde noten vraagt weinig werk en maar een beetje geduld. En geduld wordt altijd beloond. Zo ook hier. En wel met een hartverwarmend en zoet schoteltje dat tegen elk guur herfstweer op kan. Platte kaas, kwark, verse kaas, hangop… Laat je niet in de war brengen, want het is allemaal meer van hetzelfde. Platte kaas bevat heel wat meer proteïnen dan yoghurt (met uitzondering van echte Griekse yoghurt en Skyr), makkelijk dubbel zoveel zelfs! En dit zonder uit te schieten in calorieën. Ideaal voor wie nood heeft aan wat extra verzadiging bij het ontbijt. Uiteraard kan je alle kanten op met dit gerecht. De combinatie van peer, kaneel en kardemom vind ik top! Samen met de lekker geurende geroosterde amandelen en mijn lieveling, de pecannoot, vormt dit mijn favoriete samenstelling. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: in een kleinere portie is dit fruitgerecht trouwens ook perfect te verantwoorden als dessert of tussendoortje.
Ingrediënten voor één portie:
1 rijpe peer, ongeschild, in grote stukken een handvol bosbessen 150 g platte kaas (ik geef de voorkeur aan de magere variant) (als je veganistisch of lactose-intolerant bent, kan je bijvoorbeeld soja yoghurt gebruiken) ½ kl steviapoeder, naar eigen smaak (je kan ook een ander of geen zoetmiddel gebruiken, als je dat wenst) 20 g pecannoten, gehalveerd of grof gehakt 10 g amandelschilfers ¼ kl kaneel een snuifje kardemom
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schep de peer en bosbessen om met de kaneel en kardemom in een vuurvast schaaltje en plaats het 15 tot 20 minuten in de oven. Dit is een beetje afhankelijk van zowel je persoonlijk smaak, als de rijpheid van de peer.
Roer intussen het steviapoeder door de verse kaas. Doe de noten in een klein pannetje en rooster ze droog, tot ze lekker beginnen ruiken en goudbruin kleuren. Schud ze zoveel mogelijk om en laat ze niet alleen! Noten kunnen namelijk erg snel verbranden.
Laat het gegaarde fruit enkele minuten afkoelen, schep de platte kaas erbovenop en strooi er de noten over.
Tips:
Dit is een ideaal weekendontbijt! Je kan er overigens alle kanten mee uit. Een andere favoriete combinatie is appel, verse vijgen, speculaaskruiden, amandelen en hazelnoten.
Peer en kardemom vind ik een match made in heaven! Ik maakte al eerder een nagerecht op basis van heerlijke combinatie. Klik HIER voor het recept.
Peren zijn volop in het seizoen momenteel! Je kan er niet alleen zoete gerechten mee bereiden, maar ook lekkere, hartige happen. Via onderstaande links vind je enkele van mijn favorieten.
Deze website maakt gebruik van essentiële cookies ter verbetering van je gebruikerservaring en cookies voor analytische -en marketingdoeleinden. Je kan de instellingen aanpassen of accepteren om akkoord te gaan met ons cookiebeleid. Accepteren en doorgaanCookie instellingen
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.