Search

Broccoli met avocado en feta

Mijn vorige twee blogposts stonden reeds volledig in het teken van groentelunchpakketjes: 10 tips voor het verzachten van uw lunchpakketleed en een eenvoudig recept voor een lunchsalade met broccoli, kerstomaatjes en gerookte zalm.
Vandaag geef ik jullie een all time favorite van me mee. Een supercombinatie die ik reeds in een eerdere salade (Broccoli en geroosterde rode biet met avocado en feta) als basis gebruikte. Maar die basis is ook zonder verder gepimp geweldig lekker! Ik heb het over het hemelse trio broccoli, avocado en feta. Super eenvoudig en smakelijk en daarom ideaal om als lunch klaar te maken. Hier staat deze soms zelfs meerdere keren per week op het menu.
De ingrediënten hieronder zijn opgesomd voor 2 normale lunchpakketjes. Maar ik ben een groooote eter en reken voor mijzelf één volledige broccoli. De andere benodigdheden halveer ik wel, maar groenten heb je nooit teveel, als je ’t mij vraagt. Jij kent je maagvolume echter het beste! Zorg er gewoon voor dat je geen honger hoeft te lijden, want daar wordt niemand blij van…
De verse munt is geen must, maar als je er staan hebt, verknip er dan zeker een paar blaadjes overheen. Ik vind het namelijk een perfecte, frisse finishing touch!

Broccoli met avocado en feta

Het hemelse saladetrio broccoli, avocado en feta, eenvoudig en smakelijk en dus ideaal als lunch
5 van 1 stem
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Bijgerecht, Salade, Lunch
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli
  • 1 rijpe avocado
  • 2 grote handenvol rucola of gemengde sla
  • 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
  • 100 g feta
  • 2 tl olijfolie
  • 2 tl Xerexazijn of sherry-azijn (of een andere azijn, naar je eigen voorkeur)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout
  • enkele blaadjes munt, fijngehakt (geen must, maar wel heel erg lekker)

Instructies
 

  • Breng water aan de kook en snijd intussen de broccoli in roosjes. Verwijder de harde, taaie schil van de steel en snijd vervolgens ook deze in stukken. Kook de broccoli in 4 minuten beetgaar, giet af en laat goed uitlekken.
  • Schep de broccoli om met de rucola en de lente-uitjes en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Snijd de avocado in twee en verwijder de pit. Schep er met een koffielepeltje stukjes uit en laat deze bovenop de andere groenten vallen. Verkruimel tot slot de feta erover.
  • Doe 2 theelepels Xeresazijn en 2 theelepels olijfolie in een klein potje. Voeg deze vinaigrette pas toe wanneer je de salade gaat opeten. (De azijn zorgt er namelijk voor dat de blaadjes erg snel slap worden.)
Trefwoord Vegetarisch, glutenvrij, veggie

Broccoli met avocado en feta: tips & tricks

Broccoli is my thing. Wekelijks verslind ik twee stronken, met gemak. Ben jij geen overtuigd broccoli-eter? Lees dan is deze blogpost. Wie weet bedenk je je wel als je wat meer weet over de superpowers van dit vitamineboompje.

Ik maakte reeds enkele salades waarin broccoli een hoofdrol speelt (nogmaals, ’t is mijn ding). Via onderstaande links kan je doorklikken naar enkele van mijn favoriete koude broccoligerechten, allemaal uiterst geschikt als lunch!

37 reacties

    1. Hey Renate, ik vrees dat dit dan een beetje een saaie salade wordt. Het is echt de combinatie van broccoli, avocado en feta die zowel qua smaak als qua texturen een echte meerwaarde is! Gelukkig staan er nog heel wat andere recepten op de blog hè 😉

  1. Vanmiddag heb ik deze voor de eerste keer uitgeprobeerd (waarom heb ik zelfs zo lang gewacht? Onbegrijpelijk!) en we hebben nu al beslist dat het elke week op tafel zal komen! Echt heerlijke salade. Ik had niet de azijn die je beschreef dus ik heb voor appelciderazijn gekozen en dat viel ook goed mee 🙂

      1. Dag Karolien
        Dit recept is een staple in mijn keuken geworden. We houden van de samenstelling van groen, kaas, zuurtjes en zaden!
        Bedankt om elke week mij enthousiast te maken om een nieuw recept te proberen!

  2. Deze salade is echt zo lekker; ik eet hem best vaak 😉

    Ik heb die lekkere combo ook een beetje aangepast voor het avondeten. In plaats van avocado heb ik volkoren couscous gebruikt. En dan heb ik buiten de broccoli en de feta er ook nog groene boontjes bij gedaan. De groentjes en couscous zijn warm en de feta maakt het toch fris en licht. Echt ideaal voor een lichte avondmaaltijd.

    Bedankt voor de toffe inspiratie telkens weer!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!