Search

Slawraps met ‘kip’

Aanhalingstekens in een titel vind ik eigenlijk een no go, maar het alternatief was ‘Slawraps met vegan kip’ en dan had je dit nieuwe recept misschien niet eens bekeken 😉 ‘Vegan kip’ klinkt namelijk weinig appetijtelijk, terwijl deze plantaardige Chick’ Pieces van het Belgische bedrijf Greenway echt geweldig lekker zijn. Dat vindt ook mijn vleesetende echtgenoot. Ik vond ze bij Delhaize en ben er zo enthousiast over dat ik ze absoluut in de kijker wou zetten, want deze stukjes ‘kip’ staan hier quasi wekelijks op het menu: zo handig in gebruik (gewoon bakken in de pan), yummie, multi-inzetbaar én met mooie, evenwichtige voedingswaarden. De Chick’ Pieces zijn gemaakt van soja en leveren maar liefst 17,8 g eiwitten per 100 g. Bovendien bevatten ze geen nodeloze smaakmakers of suiker, zoals heel wat vleesvervangers. Helemaal goedgekeurd dus!

In deze superzomerse wraps komen de Chick’ Pieces helemaal tot hun recht. Ik marineerde ze in de Chicken & Steak kruidenmix van Santa Maria (ook verkrijgbaar bij Delhaize) om ze extra veel smaak en spice te geven en helemaal kip te maken (zie tips). Nog een vleugje agave erbij en het resultaat zijn heerlijke, smaakvolle stukjes met crispy randjes.

Bij een wrap horen naar mijn mening sausjes. In meervoud inderdaad. Ik ging voor een roomzachte guacamole en een fris, lichtzuur yoghurtsausje met verse kruiden. Uiteraard mag ook de nodige knapperige rauwkost niet ontbreken, op smaak gebracht met vers limoensap en munt. Voor de wraps zelfs koos ik voor Romeinse sla, maar als dat toch iets te veel rauwe kost zou zijn voor jou (of je tafelgenoten), gebruik dan (volkoren) wraps op al dat lekkers in te verpakken (zie tips). Smossen doe je uiteindelijk toch 😉

Karola's Kitchen - Slawraps met 'kip'Ingrediënten voor 2 eters:

1 ½ tl Santa Maria Chicken & Steak kruidenmix
1 tl agavesiroop (of rijstsiroop of honing, als het niet vegan hoeft te zijn)
1 el + 1 tl olijfolie
1 bakje Greenway Chick’ Pieces
1 kleine rode ui
het sap van 1 limoen
2 tomaten
1/3 komkommer
een handvol muntblaadjes
1 avocado (zie tips)
enkele druppels Tabasco (naar smaak)
125 g (plantaardige) yoghurt (ik gebruikte Alpro soja mild & creamy)
een handvol korianderblaadjes (optioneel), naar smaak)
1 Jalapeño chilipeper, (optioneel – zie tips)
1 Romeinse sla

Bereiding:

Maal de kruidenmix in een vijzel. (Dit hoeft niet super fijn te zijn. Je wil gewoon liever niet een hele peperbol tussen je tanden aantreffen.) Doe de gemalen kruiden in een kom en roer om met 1 el olijfolie en de agavesiroop. Schep de Chick’ Pieces bij de marinade. Scheur de te grote stukken voorzichtig in kleinere, hapklare stukjes. Zet opzij, als alle stukjes ‘kip’ bedekt zijn.

Snijd de rode ui in heel dunne, halve ringen en schep om met het sap van ½ limoen. Zet opzij.

Snijd de tomaten in kwarten. Verwijder de zaadjes en snijd ze vervolgens in kleine blokjes. Doe hetzelfde voor de komkommer. (Zowel de tomaten- als komkommerzaadjes kan je invriezen om in de soep te draaien.) Schep de blokjes komkommer om met 1 tl limoensap, versgemalen peper en 4 fijngehakte muntblaadjes.

Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Voeg ½ tl limoensap, enkele druppels Tabasco en versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Prak tot een romige guacamole (met of zonder stukjes, zoals je wenst). Dek de guacamole af en zet in de koelkast om het bruin worden te vermijden.

Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de Jalapeño peper en hak in heel kleine stukjes. Schep de yoghurt om met enkele fijngehakte munt- en korianderblaadjes (naar smaak), de chilipeper, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Als je plantaardige yoghurt gebruikt, voeg dan 1 tl limoensap toe. (Yoghurt op basis van koemelk is van nature zuurder en heeft dit dus niet nodig.)

Verhit 1 tl olijfolie in een pan met anti-aanbaklaag en leg de stukjes ‘kip’ er verspreid in. Laat enkele minuten bakken tot ze krokant zijn en kleuren, draai ze stuk voor stuk om en laat ook de andere zijde even bakken.

Haal 8 bladeren van de Romeinse sla. Leg 4 stuks als een bootje op een bord en leg de andere 4 hier bovenop, zodat je dus een dubbele laag slawrap hebt. (Dit maakt ze steviger én voegt extra groente en beet toe.) Verdeel met een koffielepeltje de guacamole over de bodem van de slawraps. Strooi daaroverheen wat tomaten- en komkommerblokjes. Leg er vervolgens rijkelijk stukjes ‘kip’ op en tot slot wat van de rode ui. Druppel er goed wat yoghurtsaus overheen om af te werken. Serveer meteen met de resterende yoghurtsaus (en eventueel guacamole).

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tips:

Kan je de Chick’ Pieces niet vinden, dan heeft Delhaize ook nog Poulettekes van De Vegetarische Slager. Deze zijn nagenoeg dezelfde als de Chick’ Pieces van Greenway. De Greenway Chick’ Pieces krijgen echter mijn voorkeur omdat Greenway een Belgisch bedrijf is – De Vegetarische Slager is Nederlands – én omdat ze wat goedkoper zijn.

De Santa Maria Chicken & Meat kruidenmix bevat geroosterde ui, tomaat, paprika, knoflook, koriander, chilipeper, mosterdzaad en kurkuma. Je kan hier dus gerust op eigen houtje mee experimenteren of een gelijkaardige mix gebruiken.

Ik vond bij Delhaize volkoren wraps zonder toegevoegde suikers van Santa Maria, maar deze hebben ze (helaas) niet in elk filiaal. Je kan uiteraard om het even welke wrap gebruiken, maar ik wou ze toch even vermelden omdat de voedingswaarden van de Santa Maria Whole Wheat wraps bij de beste zijn die ik al tegenkwam.

Wil je het jezelf wat makkelijker maken, gebruik dan kant-en-klare guacamole (zoals deze) in plaats van deze zelf te maken.

Jalapeño chilipepers zijn (zonder de zaadlijsten) helemaal niet zo pikant! Ik vond ze bij Delhaize en gebruikte ook wat dunne schijfjes om deze wraps mee af te werken. Je kan ze weglaten of (als je wel van super spicy houdt) vervangen door de ‘gewone’ Spaanse chilipepers.

Heb je niet de makkelijkste eters aan tafel, laat iedereen dan zelf zijn wrap samenstellen en voorzie een dubbele hoeveelheid ‘kip’ (want deze zal snel uitverkocht zijn!). Door naast slawraps ook gewone wraps aan te bieden, krijg je wellicht iedereen aan het smullen.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

21 reacties

  1. Hoe lekker is dees!! Merci Karolien voor dit heerlijk vegan (sojayoghurt gebruikt) receptje (voor mijn vriend waren het wel met ‘echte’ kippenblokjes, maar ik proefde het verschil amper).

  2. Het lijkt zo een simpel gerecht (en dat is het zeker qua voorbereiding of duurtijd) maar de smaken zijn géwéldig! Wraps staan regelmatig op het menu hier maar ik heb niets gemist door nu enkel de sla te gebruiken! De yoghurt, de marinade van de “kip”, de tomaten…. héérlijk gekruid!!!

  3. Wraps met chili sin carne is het lievelingsgerecht van mijn kinderen, dus ‘t was wat delicaat hen dit als wraps voor te schotelen. Het plan was hun portie op te dienen in volkoren wraps en het niet te ver te drijven door ze ook nog eens sla te geven;) Maar ik vergat de volkoren wraps te kopen, dus ze kregen het gerecht zoals voorzien. En tegen alle verwachtingen in waren ze wild enthousiast om ’slabootjes’ maken en aten ze alles op. ‘De andere wraps blijven mijn lievelings maar dit was wel creatiever en ook lekker mama’. Merci om er dus opnieuw in te slagen mijn kritische kinderen met smaak weer wat extra groenten te doen eten! Top gerecht!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!