Search

Kruidige pompoenmuffins

‘Kruidig’ is een woord dat ik regelmatig in de mond neem. Ik probeer er nochtans niet té kwistig mee te zijn, maar ik kan het onmogelijk niet in deze titel zetten. Deze Kruidige pompoenmuffins zijn kruidig! Boordevol kaneel en gember, wat perfect past bij de zachte nootachtige butternut. Eigenlijk staat ‘pompoen’ een beetje raar in de benaming omdat je de pompoen niet erg proeft, ondanks het feit dat er een hele hoop in het recept zit. Pompoen gedraagt zich in gebak op dat vlak vaak als courgette: hij geeft een zalige textuur en zorgt voor een natuurlijk zoet en nutty accent, maar verder houdt hij zich op de achtergrond. Daardoor komen de specerijen perfect tot hun recht, af en toe een duwtje in de rug krijgend door stukjes witte chocolade en walnoot. Een perfecte, hartverwarmende, winterse traktatie.

Plantaardig gebak

Zoals velen wel weten, ben ik niet veganistisch. Maar als het lukt om een recept vegan te houden, dan graag! Beter voor het milieu, beter voor de dieren en in veel gevallen beter voor de gezondheid. Bakrecepten zijn veel makkelijker plantaardig te maken dan je zou denken. Zo krijg ik heel regelmatig de verwonderde vraag waarom er geen eieren zitten in de Snelle ontbijtpannenkoekjes. Wel, eenvoudigweg omdat het niet nodig is. De banaan (of appelmoes) zorgt daar voor binding. En geen boter in mijn Banana bread?? Ook dat is gewoonweg niet nodig, daar kunnen kokosolie en notenpasta perfect dienst doen.

In de baksels die ik vroeger maakte, bleef ik steeds nog redelijk trouw aan de klassieke ingrediënten, die ik dan verving door een plantaardig alternatief. Ik merkte ergens onderweg dat dat toch niet de beste methode is. Dan kom je vaak op een tweederangsresultaat uit. Durven loslaten en door elkaar schudden, heeft me geleerd dat je bijvoorbeeld ook zonder kokosolie en chia-egg de perfecte textuur kan creëren! (Niets tegen kokosolie en chia-egg, voor alle duidelijkheid: in sommige recepturen zijn ze wel degelijk de beste opties!)

Bovenaanzicht van een zilvergrijze muffinsvorm met zes goud-bruine kruidige pompoenmuffins. De eerste ligt wat getild, zodat je het papieren vormpje rond de muffin ziet. Eén muffin is in twee gescheurd.

Bakken is chemie

In dit recept doet de pompoen dienst als bindmiddel. De combinatie van bakpoeder en bicarbonaat is dan weer essentieel voor een luchtige caketextuur. En het mysterieuze mengseltje van plantaardige melk en appelciderazijn zorgt ervoor dat het gebak extra luchtig, zacht en precies vochtig genoeg blijft. Eigenlijk zit de combinatie van de appelciderazijn en het bicarbonaat daar ook voor iets tussen, maar goed, dat brengt ons wat ver. Wat je wel mag onthouden is dat bakken chemie is en dat je dus best niet prutst en schuift met (de verhouding van) de ingrediënten. Dan kunnen de chemische reacties niet doorgaan zoals zou moeten en blijf jij met een teleurstellend resultaat achter. Eten dat teleurstelt is altijd wat pijnlijk, maar patisserie die ontgoochelt… Onacceptabel.

Net wanneer ik het vasthouden aan de klassieke ingrediënten zoals boter, eieren en suiker een beetje had losgelaten, komt daar toch wel geen geweldige nieuwe suikervervanger op de markt zeker. Zùsto! Ik werkte er al eens eerder mee, in het recept voor de Cobbler met peer. Zùsto kan je gebruiken in eenzelfde verhouding als dat je suiker zou gebruiken. Zo kan je je favoriete brownierecept zonder te moeten rekenen of met ingrediënten te moeten schuiven (wat áltijd slecht afloopt) toch suikervrij maken. De beoogde chemische reactie van het bakproces kan dus gewoon perfect doorgaan!

Suikervrije pompoenmuffins

Ik ben altijd nieuwsgierig om nieuwe zoetstoffen uit te proberen. Zoetstoffen zijn super. Zo’n uitvinding die ons leven gezonder en beter maakt. Zoetstoffen hebben allemaal ook wel hun schoonheidsfoutjes: een nasmaak die voor jou persoonlijk toch wat te aanwezig is, hun extreme zoetkracht waardoor je er slechts heel weinig van kan gebruiken en ze niet geschikt zijn voor gebak, een te grote korrel of net een te fijn poeder… Het is een kwestie van uitproberen en ontdekken wat er voor jou het beste werkt. En wanneer. Zweren bij één specifieke zoetstof vind ik wat gek. Ik heb een duidelijke voorkeur voor bepaalde zoetstoffen, afhankelijk van het doel. Net zoals ik ook een andere vetstof gebruik (olijfolie, rijstolie, plantaardige boter…) naargelang het doel.

Een pak Zùsto, suikervervanger.Voor gebak staat Zùsto hier bovenaan de lijst. Het feit dat je het product in eenzelfde verhouding kan gebruiken als suiker én dat het – naar mijn mening – totaal geen nasmaak heeft, vind ik super! Daarnaast heeft Zùsto nog een fijn voordeel: het bevat enorm veel voedingsvezels. Het is zelfs zo’n beetje gemáákt van vezels, meer bepaald die uit maïs en cichorei. Vezels zijn ontzettend waardevol voor onze gezondheid: ze verlagen de kans op hart- en vaatziekte, op diabetes, ze verlagen de cholesterol en ga zo maar door. Door het extreem hoge vezelgehalte (64,7 g per 100 g) kan Zùsto mogelijks voor winderigheid zorgen. Dat hangt een beetje af van jouw darmen en je huidige eetpatroon. Als je darmbacteriën (want zij doen al het werk) het al gewoon zijn om veel vezels te verwerken dan ga je ongetwijfeld niets ervaren.

Hoe gebruik je Zùsto

  • Zùsto is een een-op-een-suikervervanger. Je kan dus precies evenveel Zùsto als suiker gebruiken in een recept.
  • Doordat Zùsto zo rijk is aan vezels, reageert het sterk met vloeistoffen. Vezels zuigen namelijk water op en houden het vast, wat ervoor zorgt dat Zùsto klontert wanneer je de zoetstof zonder pardon in bijvoorbeeld melk gooit. Doe dit steeds geleidelijk aan, onder voortdurend roeren.
  • Wanneer je Zùsto en boter wil vermengen, doe dit dan met een tussenstap, door de Zùsto eerst met de andere droge ingrediënten zoals bloem te mengen.
  • De verpakking van Zùsto moet steeds helemaal luchtdicht gesloten worden om te vermijden dat de vezels met vocht uit de omgeving reageren.

Wil je nog meer weten over Zùsto , lees dan zeker de inleiding bij de Cobbler met peer!

December goodness

Een suikervrij recept en ik draai er witte chocolade door. Voor wie nog in de waan zou verkeren dat ik een gezondheidsgoeroe ben, is er bij deze duidelijkheid 😉 Witte chocolade is eenvoudigweg SUPER lekker in dit recept. Ik ben op zich niet echt een liefhebber en ik verkies altijd pure chocolade boven witte. Ook tijdens de testfases ging ik in eerste instantie voor donker, maar dat werkte eenvoudigweg niet. De donkere chocolade overheerste alle smaken, terwijl de witte chocolade de specerijen en de pompoen net naar voor duwt. Bovendien geeft wit deze Kruidige pompoenmuffins een extra december-gehalte. Dan mag het naar mijn gevoel allemaal net dat tikkeltje zoeter zijn. Het koude, grijze weer vraagt daar nu eenmaal om. Smakelijk!

Voor wie toch een kleine stressje voelt uitbreken bij het idee aan witte chocolade: ik begrijp je. Ooit zou ik er ook meteen een NEE tegen hebben gezegd, uit angst voor de suiker. Maar laten we even naar de cijfers kijken: witte chocolade bevat 59 g suiker per 100 g. De benodigde 40 g levert dus 23,6 g suiker op. Verdeeld over 12 muffins kom je op 2 g suiker per muffin. Maak dezelfde berekening voor 70% chocolade en je komt op 1 g suiker per muffin. Door witte in plaats van 70% chocolade te gebruiken heb je dus 1 g extra suiker aan elke muffin toegevoegd. Een verwaarloosbare hoeveelheid dus. De stress die je ervaart door aan de witte chocolade te denken is zonder enige twijfel duizend keer ongezonder dan die 1 g suiker extra. Ik nodig je dan ook graag uit om eventuele witte-chocolade-stress los te laten en te genieten.

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zùsto –

Kruidige pompoenmuffins

Deze luchtige en kruidige pompoenmuffins met stukjes witte chocolade en walnoot zijn een heerlijk en voedzaam tussendoortje, dessert of zelfs ontbijt. Helemaal plantaardig, zonder toegevoegde suiker en hoog in vezels, kortom: alleen maar goede dingen!
4.99 van 77 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert, Snack
Porties 10 à 12

Benodigdheden

  • Muffinbakvorm
  • Papieren muffinvormpjes (of zie tips)

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternut
  • enkele druppels olijfolie
  • 175 ml plantaardige melk
  • 1 el appelciderazijn
  • 200 g volkoren speltmeel of ander volkorenmeel, zoals haver
  • 100 g Zùsto
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl natriumbicarbonaat (= bicarbonaat of baking soda)
  • 25 g amandelmeel of amandelpoeder
  • 1/2 tl speculaaskruiden of extra kaneel
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1 el rijstolie of andere neutrale olie (maïs, zonnebloem...)
  • 40 g walnoten
  • 40 g witte chocolade (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de butternut grondig en dep droog. Snijd de pompoen in de lengte in twee en schraap de zaadjes uit met behulp van een (ijs)lepel. Wrijf zowel de buiten) als de binnenkant in met wat olijfolie. Leg de halve butternut met de snijkant naar beneden op een herbruikbaar bakmatje of wat bakpapier en plaats 50 minuten in de oven.
  • Roer de plantaardige melk om met de appelciderazijn en zet 20 minuten opzij. (Dit kan je doen tijdens de laatste 20 minuten dat de pompoen in de oven zit.)
  • Doe intussen het speltmeel en de Zùsto in een kom en voeg 1 tl bakpoeder toe, net als 1 tl natriumbicarbonaat, 1/2 tl speculaaskruiden, 1/2 tl kaneel en 1/4 tl gemberpoeder. Voeg ook het amandelmeel toe. Klop voorzichtig los met een klopper. (Zo breng je lucht in het mengsel.) Zet opzij.
  • Hak de walnoten en witte chocolade grof. Zet opzij.
  • Doe de muffinpapiertje in de muffinbakvorm en zet opzij.
  • Schep 300 g van het vruchtvlees uit de butternut en plet het met een vork tot een fijne puree.
  • Roer de melk door de pompoenpuree tot een glad mengsel. Roer er ook de rijstolie door. Schep er vervolgens in enkele stappen de droge ingrediënten onder tot alles goed vermengd is.
  • Schep de walnoten en chocolade door het deeg. Verdeel het over de muffinvormpjes en plaats 20 à 25 minuten in de oven. Laat afkoelen en serveer!

Zijaanzicht van vier goud-bruine kruidige pompoenmuffins op een wit stuk bakpapier. Twee muffins staan op elkaar gestapeld. De achtergrond is lichtgrijs.

Kruidige pompoenmuffins: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Zùsto koop ik bij Delhaize, maar je vindt het ook in tal van andere verkooppunten.
  • Speculaaskruiden bevatten een mix van kaneel, kardemom, koriander, anijs, nootmuskaat, gember en/of kruidnagel, in wisselende verhoudingen. Ik gebruik er van Delhaize, maar ik heb de indruk dat die momenteel uit het assortiment zijn. Je vindt ze wel nog bij Albert Heijn, Dille & Kamille en in heel wat online noten-/kruidenshops.
  • Bicarbonaat vind je bij de bakproducten, onder meer bij Delhaize
  • Ken je het trucje met de ijsscheptang al? Pompoen kan je veel makkelijker ontpitten met een ijsscheptang (ice scoop) dan met een gewone lepel. Vandaar dat dit kleine keukenhulpje bij Mijn keuken must-haves staat. (Je kan er ook heel vlot het deeg mee in de muffinvormpjes scheppen!) Ook het herbruikbaar bakmatje dat ik gebruik voor het roosteren van de pompoen vind je trouwens bij Mijn keuken must-haves.
  • Je kan deze muffins ook perfect zonder papieren vormpjes maken. Dan is het essentieel dat je je bakvorm goed invet én bestuift met een dun laagje bloem.
  • Ik hou wel van een relatief grote muffin die wat uit de vorm puilt. Los van de looks, ben ik ook gewoon een grote eter. Met deze hoeveelheid deeg maak ik daarom 10 muffins, die 25 minuten nodig hebben in de oven. Maar de hoeveelheid deeg kan perfect dienen voor 12 kleinere cakejes. (Zeker aan te raden als je ze voor kinderen maakt.) Dan zal de baktijd eerder tegen de 20 minuten aanleunen.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije bloem of boekweitmeel in plaats van het havermeel. Gebruik vooral géén amandelmeel of een ander notenmeel! Dit is een fout die ontzettend vaak gemaakt wordt met een vuilbakwaardig resultaat als gevolg. (En waar de receptontwikkelaar vaak als schuldige aangewezen wordt.) Noten en granen zijn totaal anders van samenstelling en gedragen zich tijdens het bakproces dus ook helemaal anders.
  • Lactosevrij & vegan
    Gebruik een vegan witte chocolade. In het assortiment van Albert Heijn zit er een witte chocolade op basis van rijstmelk. (Geen idee of die lekker is.)
  • Andere aanpassingen
    Je kan de walnoten gerust vervangen door andere noten. Pecannoten passen hier bijvoorbeeld ook supergoed bij!
    Zoals ik in de inleiding al schreef, raad ik het af om de witte chocolade te vervangen door donkere, omdat deze laatste alle andere smaken totaal wegveegt. Melkchocolade zou eventueel wel nog lukken, denk ik (ik testte het niet).
    Pruts niet aan de verhouding van het bakpoeder en het bicarbonaat. (Of bereid je voor een op tweede- of derderangsmuffin als je dat wel doet.)

De pompoenmuffins bewaren

  • Bewaar de muffins in een goede luchtdichte doos (mijn favorieten vind je opnieuw op de Mijn keuken must-have-pagina) in een koele en donkere ruimte, zoals een kast of berging. Zo blijven ze ruim 4 dagen lekker!
  • Je kan de muffins invriezen. Laat ze ontdooien en zet ze eventueel nog een 2 minuten onder een grill van 230°C voor een ovenvers effect.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Zùsto –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

226 reacties

  1. 5 sterren
    WAUW! Zo mega lekker!! Ik was al een tijdje aan het denken om eens iets te bakken met groenten, maar ik was nog niet helemaal overtuigd of het wel lekker kon zijn. Met deze pompoenmuffins ben ik meer dan overtuigd! Zelfs mijn man is fan! Bedankt voor dit heerlijke recept (en ook al die andere overheerlijke recepten uiteraard)!

  2. 5 sterren
    OH my god! Deze zijn zo lekker!!
    Ik had nog een halve pompoen over na het maken van de pompoenwafeltjes en besliste deze muffins te maken. De smaak en textuur zijn echt super. Ik heb hier amandelmelk gebruikt en ging perfect. Je merkt ook bij je recepten dat je ze echt goed getest hebt tot ze helemaal goed zijn. Ineens eentje aan mijn zus meegegeven en ze was ook fan. Deze maak ik zéker snel nog eens.

  3. 5 sterren
    Overheerlijke muffins: zacht en kruidig tegelijkertijd, helemaal wat het recept belooft. Ik maak graag een extra voorraadje om in de diepvries te steken want ook ontdooid behouden ze hun smaak en textuur!

  4. 5 sterren
    Vorige week het kookboek Smaakvol gekregen van mijn vriend omdat ik hier al zo lang om aan het zagen was en deze moest en zou bij mijn Karola’s collection komen 😉
    In het boek staat een recept over de pompoencake, maar ik wou toch liever voor de muffins gaan.
    Qua smaak zijn ze echt fantastisch. Gewoonweg verrukkelijk!!
    Qua textuur is er bij mij iets fout gelopen denk ik, omdat ze in elkaar zijn gezakt toen ik ze uit de oven heb gehaald. Enig idee hoe ik dit de volgende keer kan vermijden? Ik had geen havermeel meer in de kast staan, dus heb volledig met amandelmeel gebakken.. Misschien is dit al de oorzaak.
    Groetjes en bedankt voor al het lekkers online (en vooral in je boeken)

    1. Hey Senze, wat een mooie woorden ivm mijn boek, geniet ervan!
      Het inzakken van jouw muffins ligt 100% zeker aan het amandelmeel. Ik waarschuw ervoor bij de tips trouwens 😉 Altijd interessant om die even te lezen!

      1. Oeps, ik was dus eigenlijk gewaarschuwd.. 😮
        Maar goed dat ik de overige geroosterde pompoen heb ingevroren en dus snel opnieuw kan proberen met het juiste meel 🙂 🙂
        Dankjewel!!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!