Pompoenwafeltjes

Deze Pompoenwafeltjes zijn het ideale voedzame en smaakvolle tussendoortje. Maar je kan ze evengoed inzetten als heerlijk ontbijt, afgewerkt met wat yoghurt, fruit en ahornsiroop. Wat je ook verkiest, ze zijn superhandig om in voorraad te hebben in je diepvriezer en een hele herfst lang van te genieten! 

Geen pompoenwafeltjes zonder wafelijzer

Ruim acht jaar ben ik intussen aan het bloggen en er staat niet één wafelrecept op mijn website. Dat lijkt een mysterie maar de verklaring is heel eenvoudig: ik had geen wafelijzer. Een combinatie van keuzestress en ‘alweer een toestel dat ergens een plaats moet krijgen’. Maar toen ik vorig jaar voor Isaac zijn tweede verjaardag een leuke traktatie moest bedenken, bleef mijn hoofd maar hangen bij ‘wafeltjes’. (Het kind kreeg namelijk al zo ongeveer élke dag pannenkoekjes, de Snelle ontbijtpannenkoekjes om precies te zijn én onze onthaalmoeder vroeg naar iets dat niet zou kruimelen, dus elke vorm van cake of brownie kwam ook al niet in aanmerking.)

Zoals gebruikelijk was het doel om ook groente en/of fruit in het gebak te verwerken en gezien Isaac een winterkindje is, kwam ik uit bij Pompoenwafeltjes. Ik leende (het onvoorstelbaar) oude wafelijzer van de vriendin van een vriendin en zowel Isaac als ikzelf waren zo blij met het resultaat dat het uitkijken was naar een eigen wafelijzer!

De uitverkorene

Toen GreenPan op de markt kwam met een eigen wafelijzer, was ik dan ook meteen dolenthousiast. Het wafelijzer is een onderdeel van hun nieuwe lijn elektrische toestellen die, net zoals hun pannen, gekenmerkt worden door een keramische PFAS-vrije Thermolon™ antikleeflaag. Ik vertelde reeds uitgebreid over de gezondheids- en ecologische voordelen van GreenPan en hun unieke antikleeflaag, bij de recepten Midden-Oosters stoofpotje met feta en Frittata met paprika en zongedroogde tomaat. Wat ik nu vooral met je wil delen, zijn de dingen die me zo’n fan maken van dit wafelijzer!

  • Je hoeft geen vetstof te gebruiken bij het GreenPan wafelijzer. De antikleeflaag werkt perfect! Ik heb intussen drie batches wafeltjes gemaakt en er bleef geen enkele van die bijna honderd stuks kleven. De gebruiksaanwijzing stelt ook duidelijk dat je geen vetstof mag gebruiken.
  • Het oppervlak van het ijzer is groot, waardoor je vier grote wafeltjes tegelijk kan bakken. Ik was dan ook dubbel zo snel klaar dan met het oude, geleende wafelijzer.
  • Je kan instellen hoe ver gebakken je je wafeltjes wil (van licht tot donker) en wat voor textuur je verkiest (van fluffy tot crunchy). Op basis van jouw voorkeuren bepaalt het toestel de ideale baktijd.
  • Het toestel begeleidt je tot in de puntjes doorheen het bakproces: het geeft een signaal als het is voorverwarmd en het geeft een signaal als de baktijd voorbij is. Ik kon dus zorgeloos tijdens het bakken de keuken al opruimen en zelfs wat mails beantwoorden. Het belletje van het toestel maakte dat er geen enkele wafel verbrandde.
  • Het GreenPan wafelijzer is vrij groot, maar het is toch opbergvriendelijk. Het wafelijzer is zo ontworpen dat je het rechtop kan stockeren en via een uitklapbaar rekje kan je het tweede paar wafelijzers net en strak aan het toestel haken. I love van dat soort praktische oplossingen.

Gezonde wafeltjes

Gezonde wafeltjes bestaan niet. Geen enkel voedingsmiddel op zich is in staat om jou gezonder of wat dan ook te maken. Net zoals geen enkel individueel product je ziek of ongezonder kan maken. Enkel eetpatronen en -gewoontes hebben die potentie. (Individuen die praten over eten en het tegendeel beweren snappen eenvoudigweg niet hoe het menselijk lichaam werkt.)

Er bestaat natuurlijk wel voedzame en minder voedzame voeding. Alsook wafeltjes. Zoals steeds deed ik mijn best om voor jou een recept te maken dat rijk is aan voedingsstoffen en vezels, zonder in te boeten aan smaak. Ik gebruikte volkorenmeel. Dit in combinatie met de pompoen en banaan geeft deze wafeltjes een hoog vezelgehalte. Door groente en fruit in dit gebak te verwerken, krik ik het vitaminegehalte op. En omdat deze Pompoenwafeltjes helemaal plantaardig zijn, is de hoeveelheid verzadigd vet nul. Maar nog veel belangrijker dan al die schone voedingswaarden is dat deze wafeltjes verdomd lekker zijn! Geniet ervan 🙂

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Pompoenwafeltjes-hori-top-LR-1024x683

Pompoenwafeltjes

Een heerlijke snack of een voedzaam ontbijt, deze wafeltjes kan je inzetten zoals je wil! Ze zijn helemaal plantaardig, volkoren en lekker kruidig dankzij de kaneel en vanille.
4.84 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 1 uur 35 min
Gang Ontbijt, Snack
Porties 28 stuks

Benodigdheden

  • 1 wafelijzer
  • 1 staafmixer (optioneel – zie tips)

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternutpompoen ca. 500 g
  • 1 el appelciderazijn
  • 200 ml (plantaardige) melk naar keuze
  • 1 heel rijpe banaan ca. 100 g gewogen zonder schil
  • 225 g volkoren speltmeel of tarwemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 50 gr agavesiroop of ahornsiroop of honing
  • 50 ml rijstolie of andere neutrale olie, zoals maïsolie + wat extra voor het roosteren van de butternut

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de butternut in tweeën, schraap de zaadjes eruit en wrijf zowel de binnen- als buitenkant in met enkele druppels rijstolie. Leg de halve butternut met de snijkant naar beneden op de bakplaat en rooster 50 minuten.
  • Roer de appelciderazijn door de melk en zet 10 minuten opzij.
  • Doe het meel, bakpoeder, natriumbicarbonaat en de kaneel in een mengkom en meng ze door elkaar met een klopper (zo breng je er lucht in).
  • Doe de banaan in een kom en schep er 300 g van het geroosterde butternutvruchtvlees bij. Voeg het vanille-extract, de agavesiroop en rijstolie toe en schenk ook de melk erbij. Mix het mengsel fijn met een staafmixer.
  • Laat het wafelijzer opwarmen. (Ik zette de GreenPan Wafflemaler op kleurstand 3 en tewtuurstand 2.)
  • Schep het mengsel droge ingrediënten door het mengsel natte ingrediënten. Schep met een lepel hoopjes van het beslag op de wafelplaat en laat de wafeltjes gedurende de looptijd bakken. (De GreenPan Wafflemaker hoef je niet in te vetten!)

Pompoenwafeltjes: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Alle info over het GreenPan wafelijzer dat ik gebruik, vind je in de inleiding.
  • Als je geen staafmixer hebt, prak de pompoen en banaan dan zo fijn mogelijk, met een vork en/of pureestamper.
  • De pompoen roosteren vraagt wat tijd (maar echt géén werk). Je kan meteen een dubbele hoeveelheid pompoenpuree maken en deze invriezen. Zo bespaar je een volgende keer tijd én energie. De pompoenpuree kan je trouwens ook gebruiken voor de Kruidige pompoenmuffins (of voor de afgeleide daarvan: de Kruidige pompoencake uit mijn boek Smaakvol). Zelfs kleine restjes vries ik in, of ik gebruik ze in de Pompoen-quinoapap met gember en appel pompoen, eveneens uit Smaakvol.
  • Het volkoren speltmeel haal ik bij Delhaize.
  • Mijn vanille-extract komt van bij Dille&Kamille.

Aanpassingen

  • Vegan en lactosevrij
    Deze Pompoenwafeltjes zijn vegan en lactosevrij.
  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije bloem of boekweitmeel voor een glutenvrije versie.
  • Andere aanpassingen
    Na enkele experimenten kwam ik tot de voor mij perfecte hoeveelheid toegevoegde agavesiroop. De pompoen en banaan zorgen al voor een basis zoetigheid, maar omdat ik de wafeltjes vooral inzet als snack (en niet als ontbijt, met extra toppings zoals ahornsiroop) moesten ze voor mij op zich al vol van smaak (en dus ook voldoende zoet) zijn. Je kan hier uiteraard je eigen zin mee doen.
    Ik koos in het beslag voor agavesiroop omdat dit de goedkoopste optie is. Ahornsiroop of honing kunnen uiteraard ook. Een suikervervanger probeerde ik niet uit, maar ik vermoed dat ook dit kan. Kies dan wel voor een soort die je één-op-één kan vervangen met suiker en gebruik 50 g.
    Je proeft de banaan écht niet. Dus zelfs als je geen banaan lust, is dit recept ongetwijfeld iets voor jou. Durf je het toch niet te riskeren, dan kan je appelmoes gebruiken. Je wafeltjes zijn er dan wel iets denser door.
    Deze wafeltjes zijn volkoren en dat merk je aan de textuur. Wil je gaan voor extra fluffyness of moet je scoren bij een publiek dat heel into klassieke zoete wafeltjes is, dan kan je altijd voor een witte patisseriebloem kiezen. 
    Het speltmeel vervangen voor volkorenhavermeel kan maar leidt tot een wat denser resultaat. Havermeel gedraagt zich anders, zoals ik ook reeds aanhaalde bij de Snelle ontbijtpannenkoekjes. Tarwemeel of roggemeel zijn dan betere alternatieven voor dit recept. Vervang in een recept echter NOOIT granenmeel door een “notenmeel” zoals “amandelmeel” of “kokosbloem” (die eigenlijk helemaal geen meel of bloem zijn). De samenstelling van granenmeel en “notenmeel” is totaal anders, waardoor het chemische proces dat bakken is, niet zal kunnen gebeuren zoals het hoort.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

53 reacties

  1. 3 sterren
    Hoi, ik maakte deze namiddag voor het eerst de pompoenwafeltjes. Ik vraag me af hoe de structuur zou moeten zijn? Is het de bedoeling dat dit harde of zachte wafeltjes zijn? Want mijn wafeltjes zijn eigenlijk niet krokant en binnenin echt zacht, ze lijken niet helemaal ‘gaar’ te zijn terwijl ik ze wel lang in het wafelijzer heb gelaten…
    De smaak is top! Maar misschien hebben jullie tips voor een betere structuur?
    Dankjewel alvast!

    1. Hey Sofie, wat jammer… Hopelijk heb je iets aan de tips in de reacties. Ik ga deze ook nog eens samenvatten bij de bereidingstips.
      De wafeltjes zijn qua structuur heel typisch zou ik denken: zacht maar uiteraard wel gaar en met een heel dun krokantig laagje als ze net uit het ijzer komen (dat verdwijnt als je ze even laat liggen). Het wafelijzer dat ik gebruik kan je heel goed instellen, maar ik lees van veel mensen dat ze ook gelukt zijn in oude ijzers, dus het is wat zoeken naar de juiste stand, denk ik.

  2. Ik heb gisteren de wafeltjes gemaakt, smaak was top, maar ze bleven heel erg plakken aan mijn wafelijzer. Ik heb de glutenvrije versie gemaakt met boekweitmeel en geëxperimenteerd met de temperatuur van het wafelijzer en de duur dat ze erin zaten, maar geen enkele is er mooi uitgekomen. Tips voor een volgende keer, want ze werden dus wel erg gesmaakt!

    1. Hey An, als je al deze tips hebt opgevolgd is het me niet duidelijk waar het aan ligt. Laat ons dus op zoek gaan 🙂 Heb je verse geroosterde pompoen gebruikt? Of pompoenpuree uit de diepvriezer? Heb je verder (met uitzondering van het boekweitmeel) het recept/de ingrediënten perfect gevolgd? Heb je je ijzer ingevet?
      Ik ben vastberaden een oplossing te vinden, want het blijft echt ongelooflijk dat ikzelf en vele anderen intussen honderden wafeltjes maken (in mijn eentje heb ik er al meer dan 100 gebakken tijdens de testfase) en dat er niet één bleef plakken, terwijl bij andere mensen het een totale plakboel is. Zo bizar!! Dat moet toch te verklaren zijn…

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!