Karola's Kitchen - Courgettesoep met tuinkruiden

Courgettesoep met tuinkruiden

Soep is een reddende engel. Dat vind ik echt. Wil je snel en eenvoudig een lunch voorbereiden voor een hele werkweek? Met een voorraad soep en een volkorenbrood kom je al een heel eind, zonder dat het je veel tijd of moeite kost. Hier staat er nagenoeg altijd soep in de koelkast en/of diepvriezer. Het is zo’n makkelijke manier om extra groenten aan je maaltijd toe te voegen. Dat zorgt niet alleen voor een mooie dosis aan vitaminen en mineralen, maar je eet er wellicht ook een boterhammetje minder door. Ook ideaal om in te zetten als het nog te vroeg is voor het avondeten maar je wel al een honger te stillen hebt 😉

Ook al werk ik van thuis uit, tijd om rond de middag een hele lunch uit mijn mouw te schudden heb ik doorgaans niet. Je zal me dan ook meestal aantreffen met een grote kom soep, een handvol hapklare rauwkost (zoals kerstomaatjes en schijfjes komkommer) en een snee brood met bijvoorbeeld cottagecheese of hummus. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, maakt me niet eens uit 🙂 Maar ik moet toegeven dat het nog meer smaakt nu het buiten nat en koud is.

Een echte wintersoep, daar vind ik het nog wat te vroeg voor. Tot en met november kunnen we nog genieten van courgettes, dus daar wil ik ten volle van profiteren. Dat courgettes nog steeds in het seizoen zijn, zie je onder meer aan de prijs. Een eenvoudig, misschien wat kort door de bocht trucje, maar vaak zit je op die manier op het juiste spoor.

Deze soep is een eenvoudig gerechtje met een verrassende smaak. Dat komt dankzij de grote hoeveelheid kruiden. Ik ben verliefd op kruiden. Kruiden zijn natuurlijk, goedkope en vooral ondergewaardeerde superfoods. En daarom besteed ik er in mijn nieuwe boek Karola’s Kitchen – elke dag gewoon gezond zelfs een heel hoofdstukje aan! Ook dit recept is een ode aan verse groene tuinkruiden, want – laten we even eerlijk zijn – in een courgette zit nu ook weer niet zo heel veel smaak 🙂 Wees dus alsjeblieft niet zuinig met de peterselie, dille (een absolute meerwaarde), rozemarijn en laurier en geniet van een gezellig, hartverwarmend soepje de komende dagen.

Karola's Kitchen - Courgettesoep met tuinkruiden

Ingrediënten voor een grote kookpot:

3 courgettes
3 preien (zonder het donkergroene gedeelte – het witte en lichtgroene dus wel)
6 dikke tenen knoflook
1 el olijfolie
3 laurierblaadjes
2 stevige takken rozemarijn
3 blokjes groentebouillon
1,5 l kokend water
2 grote handenvol gehakte verse bladpeterselie
1 grote handvol gehakte verse dille
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Spoel de courgette en de prei grondig en snij beide groenten in grote stukken. Verwijder de schil van de knoflook en hak grof.

Verhit de olijfolie in een grote kookpot en roerbak de courgette, prei en knoflook minstens 10 minuten op een laag vuur. (Het langzaam karameliseren van de groenten geeft ze extra smaak.)

Voeg de laurier, takjes rozemarijn, bouillonblokjes en het kokende water toe aan de groenten en laat 10 à 15 minuten pruttelen tot de groenten door en door gaar zijn.

Vis de blaadjes laurier en takjes rozemarijn uit de soep, voeg de gehakte peterselie en dille toe en mix de soep fijn, met behulp van een staafmixer of blender. Breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper en – indien gewenst –  grof zeezout.

Tips:

Gebruik je nog courgettes uit eigen tuin en heb je te maken met reuze-exemplaren of courgettes die al een tijdje op een bestemming liggen te wachten, verwijder dan de schil. De schil van een heel grote of een oude courgette kan een heel bittere smaak afgeven, die je soep (of elk ander gerecht) een slechte smaak geeft.

Meer eenvoudige soeprecepten vind je in de categorie Soep in het menu Recepten. Mijn persoonlijke, supersimpele favorieten zijn de Wortel-pastinaaksoep en Prei-mosterdsoep. Yum!

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten