Search

Pompoensoep

Mijn beste vriendin gaat blij zijn. ‘Eindelijk!’, gaat ze zeggen. ‘Eindelijk zet ge eens één van uw soepen online!’. Het is namelijk zo dat er hier 95 procent van de tijd een grote kom verse soep in huis staat. Maar om één of andere reden blog ik daar nooit over. Dus bij deze: sorry Soep. Sorry voor het gebrek aan erkenning. Want eerlijk waar… Ik kan niet zonder jou.

Soep is fantastisch. En voor al wie op een fijne en makkelijke manier iets goeds wil doen voor zijn of haar gezondheid en/of lijn, zou ik soep zelfs als een soort van heilige graal durven bestempelen. Dan hebben we het over pure groentesoep. Want ook zonder toevoegingen als aardappelen, brood, room, kaas of peulvruchten kan je fantastisch lekkere soepen maken.
Als ik werkelijk geen tijd heb (zelfs niet om boodschappen te doen), maak ik één van mijn supersnelle (lees: luie-wijven) soepen, op basis van diepvriesgroenten (klik hier, hier en hier voor de recepten). Maar van zodra er wat ruimte is in de planning, ga ik toch liever voor (op z’n minst deels) verse groenten. Uiteindelijk kom ik bijna altijd bij een andere combinatie uit, ook al gooi ik niet lukraak groenten en kruiden samen. Ik probeer echte kliks te vinden, zoals die tussen prei en mosterd waarvan ik eerder al het recept deelde. In deze soep matcht de geroosterde pompoen geweldig goed met de curry en knolselder. Deze laatsten proef je subtiel, zodat de pompoen toch nog steeds alle aandacht krijgt. Plof de pompoen niet zomaar in het water, maar neem de tijd om ‘m te roosteren: de smaak is zoveel beter en de textuur zoveel romiger. Het resultaat is een uiterst lijnvriendelijke, superlekkere kom comfort food. Ideaal als lunch, tussendoortje of lichte avondmaaltijd.

Karola's Kitchen - Pompoensoep
De mooie soepkommetjes zijn van de collectie ‘Surface’ van Serax.

Ingrediënten voor een grote kookpot:

1 butternutpompoen
3 uien
4 grote tenen knoflook
1 prei, het donkergroene gedeelte verwijderd
¼ knolselder
2 l kokend water
4 groentebouillonblokjes
1 à 2 tl currypoeder, naar smaak
een grote handvol verse peterselie, fijngehakt
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de pompoen met behulp van een dunschiller en schraap de pitjes eruit. Snijd hem in plakken van 1 centimeter en leg deze verspreid op een bakplaat. Besprenkel de pompoen met 2 theelepels olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en wrijf alles goed in met behulp van je handen. Plaats zo’n 30 minuten in de oven, tot de pompoen zacht en smeuïg is.

Snijd de uien en knoflook grof. Verhit 2 theelepels olijfolie in een grote kookpot en roerbak de ui minstens 5 minuten. Hak de prei grof en spoel deze grondig. Stort de prei bij de ui en roerbak de groenten nogmaals minstens 5 minuten.

Maak de knolselder schoon en snijd hem in blokjes. Voeg deze bij de ui en prei en laat nogmaals minstens 5 minuten stoven. Schenk nu het water erbij, voeg de bouillonblokjes toe en laat 15 minuten koken, tot de knolselder zacht is. Draai dan het vuur uit.

Doe de geroosterde pompoen en het currypoeder bij de soep en mix tot wanneer alle groenten fijngemalen zijn. Kruid naar eigen smaak bij met versgemalen peper en grof zeezout en leng indien nodig aan met wat water tot de soep jouw gewenste dikte heeft. Voeg tot slot de verse peterselie toe.

Tips:

Met de overige knolselder kan je een ovenschotel maken met knolselder, boerenkool en geitenkaas. (Klik hier voor het recept.)

Nog op zoek naar een lekker en eenvoudige groentesoeprecept? Probeer dan zeker de preimosterdsoep! (Klik hier voor het recept.)

Als je graag zuinig bent met brood, probeer dan eens de mediterrane zadencrackers als aanvulling bij je soep. Superlekker, knapperig en ultralang houdbaar! (Klik hier voor het recept.)

26 reacties

  1. Met drie kleine kindjes in huis is soep een welgekomen ideale “verborgen-groenten-bom”. Het staat dan ook regelmatig op het menu.
    Nu hoorde ik onlangs dat door het mixen van groenten de ‘gezonde’ eigenschappen van de groenten verloren gaan. Van ‘brokkensoep’ zijn ze op deze leeftijd echt nog geen fan, maar is het nu zo dat de weldaad van groenten verloren gaat als je ze pureert of mixt?

    1. Hoi Lore
      Als je het puur theoretisch en wiskundig zou bekijken, kan je stellen dat er bij het maken van soep (langdurig koken en vervolgens mixen) een behoorlijk aandeel van de vitamines en vezels stuk gaan. Maar in de praktijk krijg je wel een grote portie groente binnen dankzij soep, waardoor dat vitamineverlies enigszins gecompenseerd wordt. Staar je dus niet blind op die rekensom, het allerbelangrijkste is dat je kinderen jouw gezonde kost lekker vinden! Het lijkt me dus prima dat je hen regelmatig soep voorschotelt! Een heel slimme manier om hen te enthousiasmeren over gezond eten 😉 Als hun (en jouw) menu verder ook regelmatig kort gekookte, gestoofde en rauwe groenten bevat, mag je er absoluut gerust in zijn dat ze voldoende vitamines binnenkrijgen. Variëren in bereidingswijze en in groenten is dus boodschap en hen vooral zoveel mogelijk paaien met lekkere, gezonde kost 🙂
      Groetjes
      Karolien

  2. Hier ook altijd soep in de koelkast en vriezer. Wat wij heel belangrijk vinden is om geen bouillonblokjes te gebruiken met gistextract en andere vuiligheid. Helaas zijn de ons bekende merken ongezonde smaakbommen. Zelfs in de biowinkels bijna onvindbaar. Wij hebben er gevonden in poedervorm.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!