Een groene soep van asperges en tuinkruiden

Zero waste aspergesoep

Het is aspergeseizoen is er weer! Tijd om volop te genieten van dat Vlaamse witte goud. Elke aspergeschotel geeft mij een heerlijke, grote dosis lente. Ik denk bijvoorbeeld aan de Asperges met ei en verse kruiden. Heerlijk! Vanaf april verschijnen asperges hier vaak op tafel. Maar dat komt met een prijs… Goedkoop zijn ze niet, die lange witte stelen. Laat ons er dus ten volle van profiteren, óók van die berg afval die na het schoonmaken van de asperges overblijft.

Ik leerde een eerste versie van deze zero waste aspergesoep maken door een vriendin. Veel instructies gaf ze me echter niet, behalve: ‘Gewoon bouillon van maken en er allerlei verse kruiden bij doen!’ Vaag, maar wel de basis inderdaad. Veel is er dus niet aan!

Deze soep is licht van textuur en zacht van smaak. Je proeft de asperges, maar ook de tuinkruiden spelen een belangrijke rol. Omdat ik geen superfan ben van bouillonsoepen, voeg ik nog wat zachte geitenkaas toe aan het recept, voor dat lekkere romige effect.

Groene soep van asperges en tuinkruiden

Het recept: zero waste aspergesoep

Bereidingstijd:

40 minuten (waarvan 15 minuten kooktijd en 15 minuten koeltijd)

Ingrediënten voor 1 liter:

de schillen en taaie uiteindes van 2 bussels witte asperges
1 liter kokend water
1 1/2 groentebouillonblokje
2 laurierblaadjes
1 witte ui
1 dikke teen knoflook
1 tl olijfolie
een grote handvol verse (of diepgevroren) kruiden (ik gebruik peterselie, bieslook en dille)
30 g zachte geitenkaas (of andere smeerkaas, zoals Philadelphia, natuur of met kruiden)
versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding:

Doe het asperge-afval, de bouillonblokjes, de laurierblaadjes en het water in een pot met deksel en breng aan de kook. Laat 15 minuten doorkoken en vervolgens 15 minuten afkoelen.

Snijd intussen de ui in stukjes en de knoflook in plakjes. Zet opzij.

Giet de soep doorheen een zeef en vang het kookvocht op. Druk de stelen en schillen goed aan met een lepel, zodat je het sap zoveel mogelijk opvangt!.(Als het asperge-afval genoeg niet te warm is, gebruik ik zelfs mijn handen om er de laatste druppels uit te knijpen.)

Doe de soep in een blender, samen met de verse kruiden en wat versgemalen zwarte peper.

Verwarm de olijfolie in de kookpot en roerbak de ui en knoflook enkele minuten, tot de ui gaar is en wat kleur krijgt. Schep beide ook in de blender. Mix tot je een gladde soep hebt.

Giet de soep terug in de kookpot en klop er met een klopper de geitenkaas doorheen. Kruid eventueel bij met wat versgemalen zwarte peper en zout. Werk af met wat verse kruiden.

Tips:

Bereidingswijze:

  • De zachte kaas meemixen in de blender (of met een staafmixer) kan ervoor zorgen dat deze “schift” (dat is niet echt de juiste technische term hier, denk ik, maar het ziet er in elk geval zo uit). De combinatie van een hoge temperatuur en de snelle beweging zorgen hiervoor. Vandaar dat ik de kaas er pas achteraf doorheen roer. Als je toch een schiftingseffect zou krijgen, laat de soep dan nog eens goed doorkoken.
  • De blender die ik gebruik, vind je terug op de pagina Mijn keukenmust-haves.

Zero waste

Je kan aspergeschillen perfect invriezen. Vermits we hier thuis maar met twee volwassen eters zijn, bereid ik slechts 500 g asperges per keer. De schillen en harde uiteindes gaan dan meteen de diepvriezer in, tot ik er voldoende heb om dit soepje mee te maken.

Aanpassingen:

  • Vegan
    Gebruik 50 ml plantaardige room, als je dit gerecht helemaal plantaardig wil houden. Je zal dan wellicht iets steviger moeten kruiden met peper en zout.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Dan doe je me een groot plezier met hieronder een reactie na te laten 🙂


Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten