Search

5 eetbare cadeautjes

Cadeautjes geven en krijgen is heel erg leuk, maar… we hebben al zó veel spullen. Voor we lijstjes opstellen of aan het shoppen gaan, kunnen we ons misschien toch even afvragen of we echt nóg een extra ding nodig hebben om onze of een andere zijn/haar kasten mee te vullen? Ik ben trouwens niet zo voor lijstjes. Behalve die waar mijn boeken opstaan uiteraard 😀 Nee, serieus, ik word een beetje droevig van het vreemde gelduitwisselingssysteem dat in de loop van de jaren is ontstaan, ter vervanging van originele, persoonlijke geschenken. Ik ben een grote fan van cadeaus met een verhaal en ben dan ook helemaal opgetogen als ik dat ene perfecte geschenk voor iemand vind. Maar euhm… ik heb nu ook weer niet altijd en voor iedereen zo’n heel sterk verhaal en ultiem cadeau in mijn hoofd zitten. Menselijk, toch?

We weten allemaal wel eens niet wat geven, maar dat wil niet zeggen dat je je toevlucht moet zoeken in een zoveelste sjaal, parfum of Bongo bon. Je kan ook aan de slag gaan met het maken van unieke, huisgemaakte geschenkjes die bij geen enkele gelegenheid misstaan. Met veel plezier deel ik daarom mijn vijf favoriete homemade gifts met jullie.

Het is iets dat we thuis heel erg lang deden: zelf geschenkjes maken. Al dan niet eetbaar. Logischerwijs zijn vooral eetdingetjes mijn specialiteit geworden 🙂 De belangrijkste voorwaarde waaraan een eetbaar geschenk moet voldoen, is een lange houdbaarheidstermijn. Als dat goed zit, kan je eigenlijk alle kanten op. Het zal echter niet verbazen dat ik de voorkeur geef aan “gezonde(re)” cadeautjes, just because 🙂 Verder is het altijd handig als je een beetje weet waar de ontvanger van houdt en – nog belangrijker – of er geen sprake is van voedselallergieën of -intoleranties.

Met een mooie bokaal, een lintje en een persoonlijk briefje maak je jouw huisgemaakt cadeautje helemaal af. Voor heel deze collectie cadeautjes kocht ik helemaal niets extra. Ik hou ervan om leuke spulletjes te hergebruiken en met geschenkjes ga ik ook het liefst op die manier te werk. Decoratieve bokalen, mooie linten, stijlvol touw, een leuk mandje… Alles wat enigszins recycleerbaar is, gaat in een grote doos om in te zetten voor het verpakken van lekkers. Zo ging het ook met deze vijf homemade gifts.

1. Granola of Karolasmacks

Zo ongeveer iedereen in onze vriendenkring kreeg het al cadeau en steeds opnieuw wordt het met enthousiasme onthaald: homemade granola. Lekker alledaags en voedzaam of een tikkeltje feestelijke decadentie, kies wat jouw gelukkige het meest blij maakt. De Karola’s Granola is intussen een klassieker: kruidig dankzij de garam masala en enkel gezoet door gedroogde vruchten. (Klik hier voor het recept.) Ook de Granola met kokos, ananas en pistache doet het erg goed. Een aanrader voor elke gezonde foodie die graag eens iets anders uitprobeert. (Klik hier voor het recept.) Mag het wat meer zijn, ga dan zeker voor de Appeltaartgranola. Echt onweerstaanbaar lekker. Dessert in ontbijtvorm 🙂 (Klik hier voor het recept.)
Is de ontvanger een oldskool Smacks van, maak dan een grote bokaal Karolasmacks. Je kan aan de bokaal eventueel een (opgerold) briefje hangen met de ingrediënten en het recept.
Laat granola of karolasmacks steeds afkoelen en doe hem vervolgens in een goed afsluitbare bokaal. Zo kan hij tot ruim een maand knapperig en smaakvol bewaard worden.

2. Chocolade rockies

Karola's Kitchen - Eetbare cadeautjes - Chocolade rockies

‘Chocolade rockies’ noem ik ze, de grote brokken lekkers die samengehouden worden door een dun laagje donkere chocolade. De naam is een afgeleide van Nigella Lawsons beroemde Rocky roads: grote chocolade snoeprepen propvol marshmallows, koekjes, gedroogd fruit en noten. Nigella’s Rocky roads zijn lekker, maar voor mij persoonlijk ook wel een beetje ongemakkelijk zwaar. Nigella’s idee blijft echter geniaal, dus ik maakte mijn eigen veel lichtere versie van de Rocky roads en doopte ze tot Chocolade rockies.

Eigenlijk kan je alles wat je wil verwerken in Chocolade rockies en het maakt ook niet veel uit welk type chocolade je gebruikt. Mislukken is bijna niet mogelijk maar sommige combinaties zorgen voor een wauw-effect. Ik ging voor een donkere 85% chocolade, gecombineerd met chili en zoutvlokken. De bulk wordt gevormd door gepofte rijst. Met heel weinig massa geeft deze namelijk veel volume (het is quasi gebakken lucht), waardoor elke rockie uiteindelijk toch licht blijft (licht op de maag enerzijds, maar ook lichter in caloriegehalte).
De combinatie van donkere chocolade met chili en zeezout is niets nieuws. Het gaat om een heel subtiele toets: zowel de chili als het zout gebruik ik hier in een hele kleine hoeveelheid en bovendien haal ik ze door een zeefje zodat enkel piepkleine stukjes in de rockies terecht komen. De ervaring heeft me echter geleerd dat het voor sommigen toch net iets te speciaal is, dus als jouw gelukkige niet echt een grote avonturier is op vlak van eten, kies dan voor iets bravere smaken.

Ingrediënten voor een grote bokaal:

100 g pure chocolade (85% cacao)
15 g geschaafde amandelen
15 g kokosschilfers (dus niet de kokosrasp)
20 g gepofte (bruine) rijst
20 g rozijnen
een snuifje gedroogde chili (zie inleiding)
een snuifje fleur de sel (zie inleiding)

Bereiding:

Smelt de chocolade au bain marie.
Rooster intussen de amandel- en kokosschilfers in een droge pan tot ze een net beginnen kleuren. Schud de noten regelmatig op, zodat ze niet aanbranden!
Hak de rozijnen heel fijn.

Meng de rijst, amandelen, kokos en gehakte rozijnen in een kom en het mengsel vervolgens door de gesmolten chocolade. Verspreid de massa over een met bakpapier beklede schaal en zet 15 minuten in de koelkast (of tot de chocolade terug hard en koud is).
Breek de grote plaatkoek in grote, onregelmatige stukken. In een bokaaltje (in een koele, donkere berging of in de koelkast) blijven de chocolade rockies enkele weken goed.

3. Zadencrackers

Glutenvrij, lactosevrij, vegan … en vooral onweerstaanbaar lekker! Iedereen kan er dus van genieten. Deze zelfgemaakte, knapperige zadencrackers zijn hier in huis zo ongeveer altijd aanwezig en worden door iedereen gesmaakt. Samen met wat rauwkost en hummus zijn ze mijn redder in nood, wanneer de lunch al zo lang geleden lijkt en het avondeten nog uuuuuuren veraf is.

Het recept voor mijn Mediterrane zadencrackers vind je in mijn boek Gewoon Gezond en via deze link op de blog. Je kan ze wekenlang knapperig en smaakvol houden, door ze na het afkoelen meteen in een goede, luchtdichte bokaal of opbergdoos te bewaren.

Karola's Kitchen - Eetbare cadeautjes - Zadencrackers en zen thee

4. Zen thee

Een zelfgemaakte thee melange is niet alleen een origineel, maar ook een supermooi geschenk. En het is lang niet zo moeilijk als je denkt 😉 Ik liet me inspireren door mijn voorraadkast en de ingrediënten van enkele van mijn favoriete commerciële thee blends. Het resultaat is een zachte, smaakvolle, rustgevende thee, lekker op elk moment van de dag.

Ingrediënten voor een bokaaltje:

6 schijfjes gedroogde sinaasappel (ik gebruikte er van Botanic & Fruits die eigenlijk bedoeld zijn om gin tonics op smaak te brengen, maar je kan ze ook zelf maken)
20 g wilde, losse kamille (ik gebruikte die van Flying Tiger)
5 g gedroogde citroenmelisse(thee)
1,5 tl (niet gemalen) venkelzaad

Bereiding:

Snijd de gedroogde sinaasschijfjes in kleine stukjes en schep ze om met de rest van de ingrediënten.

5. Gebakken kruidnoten

Het ultieme geschenk voor een ultieme healthy foodie, boordevol smakelijke en geurende specerijen. De Gebakken kruidnoten zijn nog eenvoudiger dan de granola’s De noten zijn niet alleen lekker bij het ontbijt, ook als afwerker van een salade, soep of hapje zijn ze geschikt. (Klik hier voor het recept.)

Karola's Kitchen - Eetbare cadeautjes

20 reacties

  1. Heerlijk om zo’n cadeautjes te geven! En… ook om te krijgen ? Maar ik ben meer een gever… jammer soms. Dus ik probeer vrienden en familie te inspireren met mijn lekkere potjes in de hoop ook eens ‘lekker’ verrast te worden ? Op naar een gezond nieuw jaar met als missie nog meer mensen rondom mij hierin mee te nemen op een ongedwongen manier! ✌??

  2. Hey Karolien, ik heb het toch eens uitgetest en een tof receptje gevonden om appelsienen te drogen. Je snijdt de appelsien in heel dunne schijfjes, dept ze droog met een keukenrolletje zodat het meeste vocht al wat weg is en legt ze op een rooster zonder bakpapier. Je zet de oven op 100 graden en draait de appelsienschijfjes om het half uurtje om. Bij mij waren ze op 2 uur helemaal droog gebakken en heel je keuken krijgt er nog eens een lekker geurtje bij. Zeker het proberen waard dus 😉
    Even voor de thee: ik vind geen citroenmelisse, heb je een vervanging of gewoon er uit laten? En hoe warm moet je water zijn en hoe lang moet hij trekken om lekker te zijn? Ik probeer hem graag zelf eens uit voor ik het in potjes weggeef 🙂

    1. Hey Hanne, wat leuk dat die appelsientjes gelukt zijn!!! Dank je voor het verslag 🙂
      Ik zou een beetje gedroogde munt toevoegen in plaats citroenmelisse.
      Ik heb maar een gewone waterkoker, dus ik voeg kokend water toe. Zolang er geen groene, zwarte of witte thee inzit, geeft dat geen wrange smaak 🙂 En hoe lang, bepaal je helemaal zelf hoor! Pieterjan heeft het liefst heel lichte thee, voor mij mag daar meer smaak aan zitten. Vind ik eigenlijk iets persoonlijks 🙂
      Veel plezier ermee!

  3. Dag Karolien,

    Bedankt voor de recepten die je deelt. Ik heb je tweede boek gekocht en heb nooit eerder zoveel recepten van 1 persoon gemaakt ? zalig dus.
    Voor de chocolade rockies: zou je hiervoor ook ander gepoft ‘materiaal’ kunnen gebruiken? Zoals spelt of quinoa?

    Groetjes

    Kim

    1. Hoi Kim, wat een fijn compliment! ?
      Je kan zeker een ander gepoft graantje/zaadje gebruiken hoor. Ik vind de rijst heel neutraal van smaak (meer dan de spelt, tarwe of quinoa) en dat is wel handig om te combineren. Maar misschien is het net extra lekker met een “pofje” met meer smaak ? Het kan eigenlijk niet echt misgaan, zolang je maar lekkere chocolade gebruikt ?

  4. Hey Karolien!

    Al twee keer de chocolade rockies gemaakt en uitgedeeld, met heel veel succes!!
    Enkel nog maar geprobeerd met gewone zwarte chocolade die al in huis was, maar zag op je instagram dat er in de Delhaize nu 85% chocolade is tegen een betaalbare prijs. Kan niet wachten om wat bitterder te gaan!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!