Het is weer zover! Het aftellen naar Kerst (en het kerstmenu, laat ons eerlijk zijn :)) is begonnen. Een heerlijke, magische tijd, vind ik. De feestdagen brengen zoveel licht, warmte en gezelligheid tijdens die koude, donkere wintermaanden. Maar ook van de aanloopperiode geniet ik enorm. Het opzetten van de boom, het inpakken van cadeautjes en – natuurlijk – het nadenken over een heerlijke feestmaaltijd.
Ik voorzie jullie jaarlijks graag van nieuwe kerstmenu-inspiratie, maar tegelijk valt er hier op de website al zoveel moois en lekkers te vinden. Hieronder verzamel ik enkele favorieten voor je, van aperitief tot dessert!
Feestelijke mocktails
Wie me kent weet: ik neem mocktails zeer serieus. Een goed alcoholvrij drankje is zo veel meer dan een mix van wat fruitsappen. Ook de afwerking doet ertoe: of je nu voor veel opsmuk gaat of gewoon het allermooiste, bijzondere glas uitkiest, het oog wil ook wat! Ik vind het een van de leukste opdrachten van het jaar, zo’n nieuwe feestmocktail creĆ«ren. Maar laat ons de beauty’s van de vorige jaren vooral niet vergeten š
Gouden chai-ginger mocktail
Appel-cranberry mocktail
Winter Spritz
Kokos-passievrucht mocktail
In mijn kookboeken Het kookboek, Smaakvol en Kleur op tafel, vind je nog meer mocktailrecepten!
Heerlijke aperitiefhapjes
Kunnen er te veel aperitiefhapjes zijn? Ik vermoed van wel, maar ik weiger er me bij neer te leggen. Ik vul huisgemaakte hapjes aan met lekkers dat ik kant-en-klaar uit de supermarkt haal. En op oudejaar gaan we helemaal los: een volwaardig diner van enkel en alleen apetizers. Zo leuk!
Loempia’s uit de oven
Je kan deze loempia’s vooraf bereiden op het laatste moment opwarmen.
Dip van geitenkaas met geroosterde rode biet en druiven
Je kan beide onderdelen vooraf bereiden en op het laatste moment de volledige dip samenstellen.
Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen
Je kan deze hapjes vooraf bereiden op het laatste moment opwarmen.
In mijn kookboeken Het kookboek, Smaakvol en Kleur op tafel, vind je nog meer aperitiefhapjes!
Voorgerechten
Hier thuis doen we eigenlijk al even niet meer aan voorgerechten. We gaan voor veel hapjes vooraf om dan meteen door te schuiven naar het hoofdgerecht. Maar de volgende twee starters ontwikkelde ik wel speciaal voor de feestdagen: fancy maar helemaal niet moeilijk te maken!
Witloofsalade met bietjes en falafelcrumble
Je kan de verschillende onderdelen van dit gerecht vooraf bereiden.
Bloemkoolsoep met mosterd, peterselievinaigrette en parmezaankoekje
Je kan de soep en vinaigrette vooraf bereiden en de parmezaankoekjes op het laatste moment afbakken.
Hoofdgerechten
Het hoofdgerecht bestaat hier thuis steevast uit een doorgeeffestijn. Noem het een buffet of sharing, kortom: er staat vĆ©Ć©l op tafel en iedereen neemt naar believen. Ik vind het zo gezellig en zo stressvrij. Ook als je voor een vast gerecht gaat, zoals de Vol-au-veg, kan je aanvullen met extra schalen met brood, een frisse groene salade, wat extra geroosterde groenten… Serveer ook elk sausje of garnituurtje in een apart kommetje. Dat oogt zo weelderig en feestelijk!
Hieronder vind je enkele kerstige favorieten, maar eigenlijk vind ik dat je werkelijk Ć©lk gerecht mag serveren op deze doodgewone bijzondere avond. Maak het jezelf zo makkelijk of moeilijk als je wil. Geniet van het koken of ontspannen. You do you!
Hele knolselder uit de oven met prei
Je kan dit gerecht bijna volledig vooraf bereiden. Lees alle tips hiervoor onder het recept.
Champignonragout met knolselderpuree en geroosterde spruitjes
Je kan de ragout en puree perfect vooraf bereiden. Rooster de spruitjes vlak voor het serveren.
Ovenschotel met witloof, witte vis en kaasaus
Je kan deze schotel perfect vooraf bereiden.
Vegan vol-au-veggie boordevol groenten
Je kan dit gerecht prima vooraf bereiden. En serveer er alsjeblieft kroketten bij in plaats van pastinaakfrietjes š
Aardappel-preigratin met geroosterde wintergroenten
Je kan dit gerecht perfect vooraf bereiden. Het is al jaren een vaste waarde op onze kersttafel!
Dessert
We weten het allemaal op voorhand: we zullen ons overeten. En laat me stellig zeggen: ‘Dat is okĆ©!’. Ja, het is een goede zaak om te luisteren naar je buikgevoel en je honger- en verzadigingssignalen te respecteren. Maar eten is echt zoveel meer dan brandstof. Eten is ook gezelligheid, verbinding, cultuur, traditie en identiteit. Aspecten die op een avond als deze primeren. Voor schuldgevoel is er geen plaats. Voor dessert altijd.
Notencrumble met appel en peer
Je kan dit dessert prima vooraf bereiden en voor het serveren afbakken.
Winters fruitkommetje deluxe
Je kan de fruitsalade en amandelkoekjes perfect vooraf bereiden. Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, nadat ze volledig afgekoeld zijn.
Cobbler met peer
Je kan dit dessert prima vooraf bereiden. Serveer het in aparte schaaltjes voor wat extra feestelijkheid, of in een gezellige grote schotel voor een gemoedelijke sfeer.
In mijn kookboeken Het kookboek, Smaakvol en Kleur op tafel, vind je nog meer desserts!
Geniet ervan!
Liefs
Karolien